Waarom kies je voor een bouwkundige keuring bij het kopen van een huis?

Waarom kies je voor een bouwkundige keuring bij het kopen van een huis?

Je hebt een waanzinnig huis gezien op Funda en kan niet wachten op de bezichtiging. De foto’s zien er geweldig uit en dit kan ‘m zomaar eens zijn; jouw nieuwe thuis. Eenmaal daar ben je nog steeds in de gloria. Totdat je tijdens het tweede rondje nog eens goed kijkt en ziet dat de kozijnen misschien aan vervanging toe zijn en die vochtplek op keukenplafond zag je ook nog niet eerder.

Als koper heb je onderzoeksplicht, een verkoper heeft meldplicht. Maar hoe weet je zeker dat een bouwtechnische keuring essentieel is?

Meldplicht vs. onderzoeksplicht

De verkopende partij heeft meldplicht, dat wil zeggen dat zij moeten laten weten of het huis gebreken heeft en wat deze zijn. Overduidelijke gebreken die de potentiële koper zelf ook kan zien hoeven niet apart genoemd te worden.

De koper, aan de andere kant, heeft onderzoeksplicht. Als jij tijdens een bezichtiging onraad ruikt, is het jouw taak om verder onderzoek te doen of hulp in te schakelen. Je wil jezelf te allen tijde behoeden voor een miskoop.

Gelukkig zijn er een aantal dingen waar je zelf op kan letten tijdens een bezichtiging. Hieronder een aantal punten waar je tijdens jouw onderzoek op kan letten:

  • Lekkages Vraag aan de verkopende partij of er in het verleden lekkages zijn geweest;
  • Schilderwerk Bekijk zowel binnen als buiten wat de staat van het schilderwerk is;
  • Kozijnen Is er alleen een lik verf nodig of is er sprake van houtrot;
  • Vochtplekken Check muren, plafonds en de vloer voor scheuren of vochtplekken;
  • Tocht Kijk of alle deuren en ramen goed sluiten;
  • Cv-ketel Kijk naar de staat van de cv-ketel (leeftijd, recent onderhoud, etc).

Wil je wel graag een bod doen, maar ben je nog niet 100% zeker van de staat van het huis? Vraag dan een bouwtechnische keuring aan.

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwtechnische, of bouwkundige, keuring wordt gedaan om achter de staat van een huis te komen. Het wordt uitgevoerd door een onafhankelijke, professionele partij die niks met de verkoop of koop te maken heeft.

Tijdens een keuring checkt een bouwtechnisch inspecteur of er iets mis is met het huis of dat er iets hersteld moet worden. Er zullen geen muren of vloeren worden opengebroken om erachter te komen of er écht iets mis is. Als de inspecteur ontdekt dat er een mogelijk probleem is met dergelijke fundamenten, dan wordt dit meegenomen in het bouwkundig rapport.

In het rapport vind je de conclusie van de inspecteur; foto’s van het huis, een kostenindicatie van achterstallig onderhoud en van mogelijke kosten voor de komende vijf jaar. Veel hypotheekverstrekkers eisen dat directe kosten zo snel mogelijk hersteld worden.

De keuze voor een bouwtechnische keuring is per individu verschillend. Kijk dus goed naar jouw persoonlijke situatie.

Is een bouwkundige keuring altijd nodig?

Een bouwtechnische keuring is niet altijd noodzakelijk, maar het kan zeker verstandig zijn om er een uit te laten voeren. Of je een keuring moet laten uitvoeren, verschilt heel erg per situatie.

Nieuw vs. bestaand huis

Als je een bestaand huis koopt, wil je zeker weten dat het aan al je eisen voldoet. Je wil vooraf precies weten waar je aan toe bent, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Bij de meeste nieuwbouwhuizen is een bouwtechnische keuring niet nodig. Toch zijn er geregeld huizen van nog geen tien jaar oud die defecten vertonen. In dat geval is het niet onverstandig om - naast je onderzoeksplicht - een bouwkundig rapport op te laten stellen.

Populair huis

In de randstad, waar de huizenmarkt nog steeds wat strakker staat en de concurrentie hoog is, komt het vaak voor dat je biedt op een huis met meerdere geïnteresseerden. Een verkoper kan in dat geval een bouwkundig voorbehoud weigeren als andere partijen willen bieden zonder voorbehoud.

Koper vs. verkoper

Een verkoper staat niet altijd te springen om een bouwtechnische keuring. In de meeste gevallen moet hij opdraaien voor kosten van herstel en heeft-ie er baat bij als verborgen gebreken geminimaliseerd worden.

De koper daarentegen staat tijdens een onderhandeling over de prijs een sterke troef in handen als blijkt dat de kosten voor herstel hoog oplopen. Daarnaast is het als koper een groot risico om af te zien van een bouwtechnische keuring, je zal - hoogstwaarschijnlijk - zelf voor de kosten moeten opdraaien.

Appartement vs. vrijstaand huis

In tegenstelling tot het kopen van een vrijstaand huis, is een bouwtechnische keuring bij een appartement vaak niet nodig. Wel is het belangrijk dat er een betrouwbare en gezonde Vereniging van Eigenaren aanwezig is. De grootste gebreken zijn vaak hun verantwoordelijkheid.

Bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde

Als koper is het vooral waardevol om te weten welke kosten je kan verwachten om eventuele gebreken te verhelpen en op welke termijn dit moet gebeuren. Op basis van deze kennis kan je een keuze maken om de koop wel of niet door te laten gaan.

Op het moment dat je een bod gaat uitbrengen neem je eventuele ontbindende voorwaarden mee. De voorwaarden worden zo deel van de onderhandeling met de verkopende partij. Als je bod vervolgens geaccepteerd wordt, zullen de voorwaarden worden meegenomen in de koopovereenkomst.

Het bouwtechnische rapport, de uitkomst van een keuring, kan je zien als een objectieve woningwaardebepaling.

Wil je een bouwtechnische keuring meenemen als ontbindende voorwaarde, dan spreek je met de verkopende partij een bepaald bedrag af. Dit gebeurt dus nadat je bod - met bouwtechnische keuring als ontbindende voorwaarde - door de verkopende partij is geaccepteerd en de onderhandelingen zijn gestart. Als na de keuring blijkt dat het verhelpen van gebreken boven dit bedrag uitkomt, kan de koper ervoor kiezen de koop niet door te laten gaan.

Het bouwkundig rapport is dus een objectief beeld van de woningwaarde. Stel er komt in het rapport naar voren dat er - niet zichtbare - waterschade is en dat er direct herstel à € 5.000 nodig is, dan kan je dit meenemen in je verdere onderhandeling over de prijs.

Hoe kies je de juiste inspecteur?

Ben je van plan het huis bouwtechnisch te laten keuren, dan leert een rondje op het wereldwijde web je dat er ontelbare partijen zijn die je kunnen helpen. Maar hoe kies je een bouwkundig ingenieur?

In de algemene voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) staat dat een bouwkundig rapport opgemaakt moet worden door de gemeente, Vereniging Eigen Huis of een bouwkundig bedrijf dat als zodanig ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Het is daarnaast van groot belang dat degene die het rapport opmaakt op geen enkele manier - direct of indirect - betrokken is bij de koop, verkoop, bemiddeling of financiering van het huis.

De kosten voor een bouwtechnische keuring verschillen per partij en zijn afhankelijk van waar je woont.  Wel kan je altijd rekenen op een bedrag tussen de € 200 en € 350,-.

Wat kan Walter voor mij betekenen?

Bij Walter vind je informatie over de fundering. De fundering van het huis wat jij op het oog hebt, kan aan vernieuwing toe zijn. Dat is afhankelijk van het bouwjaar en de ondergrond. Walter gaat na of je een risico loopt op een rotte of verzakte fundering. Per huis vertellen we je wat je moet weten over de fundering.

We kunnen ons voorstellen dat je naast deze info misschien nog wat extra hulp kan gebruiken. Met Walter krijg je een persoonlijke Walter Expert toegewezen die je kan helpen inschatten hoe groot bepaalde risico’s zijn en hoe je daarop in kan spelen. Succes!

Meer verhalen van Walter Living

Kom eens kijken! Een dagje op bezoek bij Walters Madurodam.
Edwin Hans |

Kom eens kijken! Een dagje op bezoek bij Walters Madurodam.

Je krijgt een beter beeld van je droomwoning en de buurt van een afstand. Dit is hoe wij data toepassen om een kloppend beeld te vormen van een buurt.

Opiniestukken · 6 minuten leestijd
Wat is de impact van verbouwen op de waarde van mijn huis?
Marije Smelt |

Wat is de impact van verbouwen op de waarde van mijn huis?

Walter vergelijkt de vraagprijs met de als-nieuwwaarde en kan je zo precies vertellen voor hoeveel je kan verbouwen en wat de maximale waarde is na verbouwing.

Huis kopen & bieden · 5 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
Kom eens kijken! Een dagje op bezoek bij Walters Madurodam.