Founder Q&A: Waarom Walter Living de reality check op de huizenmarkt wil worden.

Founder Q&A: Waarom Walter Living de reality check op de huizenmarkt wil worden.

Dankzij bestaande online huizenplatforms is het makkelijker geworden om te zien wat het aanbod van koopwoningen is. Alleen blijft de onderbouwing van de waarde van een huis voor de meeste mensen ondoorzichtig. Dit is hoe Steven van Wel en Marcel de Graaf inspelen op de behoefte aan goed onderbouwde informatie over het droomhuis van kopers met hun nieuwe bedrijf Walter Living.

Walter Living is de reality check op de waarde van huizen. Waarom was dit er nog niet?

Steven:
We kennen allemaal de voorbeelden van Funda, Makelaarsland en nieuwe spelers op de markt zoals Huispedia. Ze hebben het aanbod van koopwoningen beter zichtbaar gemaakt met hun online platforms. Alleen heeft niemand eraan gedacht dat mensen behoefte hebben aan meer informatie dan alleen een mooi plaatje met een enthousiaste omschrijving van het pittoreske huis op twee-hoog.

Marcel:
Inderdaad. Er wordt te veel gericht op de emotie van het zoeken naar huizen: ‘Je ziet jezelf al wonen in deze prachtige woning’. Het beschrijvend verhaaltje bij de woning is zo mogelijk nog fantastischer. Terwijl er een hele andere blik nodig is om inzicht te krijgen in de financiële investering die je doet. Wat is de vierkantemeterprijs, wat zijn de panden om mij heen – om de woning heen – en wat betekent dat? Dat is uiteindelijk net zo belangrijk als dat ik deze keuken prachtig vind of dat de vloer naar mijn smaak is.

Wij proberen de emotie uit de beslissing te halen op het moment dat het telt, zodat je goed onderbouwd verliefd kan worden op een huis.

Je hebt het over smaak. In hoeverre is een hip, vers opgeknapt huis meer waard dan een ouderwets, goed onderhouden huis?


Marcel:
Wij zijn gaan kijken naar de prijs per vierkante meter van alle recent verkochte huizen in Nederland. Met ons model zagen we al snel dat hoe hoger de vierkantemeterprijs is ten opzichte van de rest van de buurt, des te nieuwer de keuken of badkamer is. En hoe lager de vierkantemeterprijs, hoe slechter de woning onderhouden is. Dit heeft alleen niets met smaak te maken.

Steven:
Veel mensen denken dat het plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer heel erg veel waarde toevoegt. Dat is lang niet altijd het geval. Sommige mensen vinden een hele moderne, mooie, witte keuken prachtig en zijn bereid om daardoor iets meer geld te bieden. De persoon die binnenloopt kan net zo goed de rest van jouw huis fantastisch vinden, maar toch liever een rode keuken willen. Hetzelfde geldt voor een dakterras of tuin. De praktijk heeft uitgewezen dat voor mensen die een tuin willen het dakterras niet interessant is en andersom ook niet.

Toch is verliefd worden op een huis wel ongelooflijk belangrijk in het aankoopproces. Hoe balanceer je die emotionele kant van een huis kopen met jullie datagedreven aanpak?


Steven:
Hoewel je je prettig moet voelen in je eigen huis, blijft het kopen van een huis een van de grootste financiële beslissingen die jij in je leven maakt. Deze beslissing wordt vooral gedreven door emotie; het gevoel dat je nu moet bieden omdat er nog tien andere mensen bij de bezichtiging aanwezig zijn. Dat gevoel wordt ook nog eens versterkt doordat ‘iedereen zegt dat dit een populaire wijk is, dus ik zal wel weer meer moeten betalen dan de vraagprijs’. En daar bovenop komt ook nog persoonlijke smaak. Wij proberen de emotie uit de beslissing te halen op het moment dat het telt, zodat je goed onderbouwd verliefd kan worden op een huis.

Marcel:
Wij bieden een goed onderbouwde mening over de waarde van een huis. Dan kan je anders naar je huis gaan kijken. Want áls je een nieuwe keuken wil plaatsen, hoeveel geld is dan verstandig om in die keuken te stoppen? Als dat meer is dan wat die woning waard is, dan kun je die emotie misschien beter in check houden. Tenzij je de rest van je leven in dit huis wil blijven wonen natuurlijk.

Dan kan je eigenlijk mensen vertellen hoeveel geld ze kunnen uitgeven om hun woning op te knappen en zeker te weten dat het ook waarde toevoegt aan de woning, in plaats van dat een kostenpost wordt.

Je hebt hele zakelijke mensen en hele emotionele mensen. Hoe ga je hiermee om?


Steven:
Wij houden niemand tegen om een woning te kopen. We vertellen je wel waar je op moet letten door een duidelijk beeld van waarde en investering te schetsen. Dit helpt een klein beetje om de emotie weg te nemen. Dan kan jij beslissen of het misschien toch niet zo’n goed idee is. Of juist de andere kant op. Als we je helpen een bod samen te stellen en jij zegt ‘gooi die geldkraan maar helemaal open, want ik wil ’m super graag hebben’ is dat ook prima. Maar we gaan je wel proberen te vertellen dat het verstandig zou zijn om er wel met iets meer afstand en iets minder emotie naar te kijken.

Marcel:
Wij zijn bij Walter gaan kijken naar vastgoed zoals professionele mensen naar vastgoed kijken. Omdat we vervolgens al deze informatie begrijpelijk en beschikbaar maken, kunnen we mensen adviseren wat een woning in slechte staat waard zou zijn als je hem op zou knappen. Dan kan je eigenlijk mensen vertellen hoeveel geld ze kunnen uitgeven om hun woning op te knappen en zeker te weten dat het ook waarde toevoegt aan de woning, in plaats van dat een kostenpost wordt.

Meer verhalen van Walter Living

Sara baseerde haar openingsbod op het advies van Walter.
Marije Smelt |

Sara baseerde haar openingsbod op het advies van Walter.

Sara vertelt hoe Walter Living haar heeft geholpen met de juiste informatie op het juiste moment.

Klanten aan het woord · 2 minuten leestijd
Is het tijd om te kopen of blijf je nog even huren? Dit zijn de voor- en nadelen.
Marije Smelt |

Is het tijd om te kopen of blijf je nog even huren? Dit zijn de voor- en nadelen.

Ga je kopen of blijf je huren? Om het wikken en wegen iets makkelijker te maken, hebben wij de voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

Huis kopen & bieden · 6 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
Sara baseerde haar openingsbod op het advies van Walter.