Meest voorkomende ontbindende voorwaarden

Meest voorkomende ontbindende voorwaarden

Bieden onder ontbindende voorwaarden geeft jou als koper meer zekerheid. Ze zorgen ervoor je kosteloos van de koop kan afzien als er iets tegenzit, zoals de bouwtechnische keuring of als je hypotheekaanvraag wordt afgekeurd. Anders ben je 10% van de koopsom verschuldigd als je het contract ontbindt buiten de wettelijke bedenktijd.

Tegelijkertijd kan je de verkoper het gevoel geven dat de koop vrijwel zeker is, door het wel of niet gebruiken van bepaalde voorwaarden.  Want die wil uiteindelijk hetzelfde als jij. Dat de koop gewoon doorgaat.

In deze blog zetten we de meest voorkomende ontbindende voorwaarden op een rijtje.

Voorbehoud van financiering

Als je biedt onder voorbehoud van financiering kan je kosteloos van de koop afzien als je de hypotheek niet op tijd rond krijgt. Je moet meestal twee afwijzingen van hypotheekverstrekkers kunnen laten zien voor de deadline.

Bieden zonder voorbehoud geeft de verkoper meer zekerheid. Jij loopt alleen het risico dat je de waarborgsom kwijt bent op het moment dat je toch het huis niet kan betalen. Door deels onder voorbehoud te bieden verlaag je het bedrag dat gefinancierd moet worden. Dit kan de verkoper een gevoel van zekerheid geven.

Bouwtechnische keuring

Om voor zo min mogelijk vervelende verassingen te komen staan, kan je bieden onder voorbehoud van een bouwtechnische keuring. Tijdens de keuring kijkt een bouwkundige naar achterstallig onderhoud en de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen.

Maak je bod aantrekkelijker door te kiezen om:

  1. De keuring binnen de wettelijke bedenktijd uit te voeren
  2. Een bouwkundige mening te krijgen bij een meeloopkeuring
  3. Een maximaal bedrag te koppelen aan het resultaat van de keuring

Waarborgsom

De waarborgsom is het bedrag wat je de verkoper verschuldigd bent als je de koop ontbindt buiten de ontbindende voorwaarden en de wettelijke bedenktijd. Deze moet je voor een bepaalde datum betalen aan de notaris en wordt verrekend met de uiteindelijke koopsom.

Dit wordt voldaan met een aanbetaling of bankgarantie. Als je het geld hebt liggen, kan je beter een aanbetaling doen. De bank rekent namelijk rente over een bankgarantie.

De beste voorwaarden voor je bod

Een goed bod is meer dan een bedrag. Bij Walter Alles-in-1 bespreekt je expert altijd het bod en de voorwaarden met je zodat jij een goed gevoel hebt als je akkoord geeft. We vertellen je ook hoeveel kans je maakt om te winnen op basis van onze data.

Meer verhalen van Walter Living

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.
Marije Smelt |

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen