Annuïtaire hypotheek

Annuïtaire hypotheek

Wat is een annuïtaire hypotheek?

Een annuïtaire hypotheek is een hypotheek waarmee je elke maand een vast bedrag betaald. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. Tijdens de gekozen rentevaste periode blijven je bruto maandlasten gelijk. In de eerste jaren zullen de maandlasten hoofdzakelijk bestaan uit hypotheekrente. In de loop van de tijd verandert de samenstelling van het bedrag: je betaalt steeds minder rente en je lost elke maand steeds meer af.

Wat is het verschil tussen een lineaire en annuïtaire hypotheek?

Bij een annuïteitenlening betaal je de eerste jaren vooral veel rente en los je pas later in de looptijd meer af. Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een gelijk deel aan aflossing. Zo los je juist sneller af en daardoor wordt het maandbedrag ook steeds lager.

Voordelen van annuïtaire hypotheken

Een voordeel van de annuïteitenhypotheek ten opzichte van de lineaire hypotheek is de lagere netto maandlasten aan het begin van de looptijd. Dit komt omdat je in het begin meer hypotheekrente betaalt dan verderop in de looptijd. En die hypotheekrente kan worden afgetrokken van je bruto inkomen. Dit zorgt voor lagere netto maandlasten. Tijdens de looptijd van de annuïteitenhypotheek stijgen de netto maandlasten omdat je steeds minder voordeel hebt van hypotheekrenteaftrek. De bruto maandlasten blijven wel gelijk.

Nadelen van annuïtaire hypotheken

Hoewel er veel voordelen zijn aan annuïtaire hypotheken, zijn er ook enkele nadelen. Als je financiële situatie verandert, is het moeilijk om aanpassingen aan je lening te doen.. Daarnaast is het ook lastig om geld te lenen als je inkomen lager wordt.

Hoe werkt de berekening van een annuïtaire hypotheek?

De berekening van een annuïtaire hypotheek is gebaseerd op de looptijd, de hoogte van de lening en de rente. Bij een annuïtaire hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag aan zowel rente als aflossing. Hierdoor daalt het schuldbedrag elke maand, waardoor de maandelijkse lasten aan het einde van de looptijd kleiner zijn.

Kan ik extra aflossen op mijn annuïtaire hypotheek?

Ja, in veel gevallen is het mogelijk om extra aflossingen te doen op een annuïtaire hypotheek, zonder extra kosten. Hierdoor kun je de looptijd van de hypotheek verkorten en geld besparen op de rente. Het is altijd aan te raden om de specifieke voorwaarden van uw hypotheek te bekijken en te bespreken met uw bank of financiële adviseur.

Hoe bepaal je welke hypotheekvorm het beste bij je past?

De lineaire hypotheek is goedkoper als je kijkt naar de gehele looptijd van de hypotheek. Omdat je de schuld sneller aflost, betaal je over de totale looptijd minder hypotheekrente. Toch is de annuïteitenhypotheek de meest gekozen hypotheekvorm van de twee. Dit komt door de lagere maandlasten aan het begin van de looptijd. De beste vorm van de twee is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Meer verhalen van Walter Living

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar
Marije Smelt |

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om het vinden van de perfecte woning, maar ook om het navigeren door het complexe aankoopproces. Gelukkig is er Walter, jouw betrouwbare digitale aankoopmakelaar die je helpt bij elke stap die je moet nemen.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.
Marije Smelt |

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar