Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Het is belangrijk om te weten welke soorten hypotheken er zijn. En welke het best bij jouw situatie past.

Er zijn meerdere hypotheekvormen en combineren is mogelijk

Het is belangrijk om te weten welke soorten hypotheken er zijn. En welke het best bij jouw situatie past. De meest afgesloten hypotheekvormen zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Soms worden deze afgesloten in combinatie met een andere hypotheekvorm. Andere hypotheekvormen zijn de aflossingsvrije hypotheek en de krediethypotheek.

De annuïteitenhypotheek is de meest gekozen hypotheekvorm

De meeste mensen, dus ook starters, kiezen voor een annuïteitenhypotheek. Met deze hypotheekvorm betaal je een vast maandbedrag dat bestaat uit rente en aflossing. Tijdens de looptijd gaat het rentedeel omlaag. Dat is logisch, omdat de schuld elke maand iets kleiner wordt.

Met een lineaire hypotheek daalt je maandbedrag

Een andere populaire hypotheekvorm is de lineaire hypotheek. Deze is vooral geschikt als je wilt dat je maandbedrag steeds kleiner wordt. Bijvoorbeeld omdat je in de toekomst minder wilt werken. Deze hypotheekvorm is ook geschikt als je een vast bedrag per maand wilt aflossen. Het aflossingsdeel is namelijk een vast bedrag. En het rentedeel wordt elke maand lager.

Er zijn overeenkomsten tussen de annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek

Bij beide hypotheekvormen is het voordeel dat je hypotheek aan het einde van de looptijd helemaal is afgelost. Je lost elke maand af op je schuld. En de rente is meestal aftrekbaar. Het nadeel is dat in de eerste jaren je maandbedrag bij beide hypotheekvormen relatief hoog is. Ook gaat je belastingvoordeel geleidelijk omlaag. Dat is omdat je in de loop van de tijd steeds minder rente betaalt.

Je maximale hypotheek hangt af van jouw situatie

Nu je weet welke hypotheekvormen er zijn, is het tijd om na te denken over je hypotheekbedrag. Hoeveel kun je uitgeven aan je droomhuis? Maar nog belangrijker is misschien hoeveel je wílt uitgeven? De hoogte van je maximale hypotheek hangt af van je persoonlijke situatie. Er wordt niet alleen gekeken naar je inkomsten en uitgaven en de koopsom van de woning. Maar ook naar de rente die je gaat betalen en eventuele verbouwplannen. Op de website van Centraal Beheer kun je je maximale hypotheek berekenen.

De hoogte van je maximale hypotheek hangt af van je persoonlijke situatie.

Je inkomsten en uitgaven bepalen een groot deel van de hypotheek

Je maximale hypotheek hangt voor een groot deel af van je inkomsten en uitgaven. Hiervoor wordt gekeken naar je bruto inkomen. En dat van je eventuele partner wanneer je samen een woning koopt. Ook telt mee of je zelfstandige bent en zo ja; hoe lang je dit al bent. Daarnaast tellen je uitgaven mee. Niet de normale maandelijks uitgaven zoals de energierekening of de boodschappen. Maar wel financiële verplichtingen zoals leningen, studieschuld of alimentatie. En mag je rood staan op je bankrekening of heb je een creditcard? Ook dat drukt op de maximale hoogte van je hypotheeksom.

Je hebt altijd eigen geld nodig om een huis te kopen

Vandaag de dag is overbieden op een woning meer regel dan uitzondering. Toch is het belangrijk dit niet klakkeloos te doen. Je kunt namelijk een hypotheek krijgen tot 100% van de woningwaarde. Alles wat je hoger biedt moet je uit eigen zak betalen. Ook de aankoopkosten zijn voor eigen rekening. Denk hierbij aan taxatiekosten, advieskosten en notariskosten. En mogelijk nog de kosten voor een bouwkundige keuring, bankgarantie en makelaarskosten. Alles bij elkaar is dat toch een flinke duit. Het precieze bedrag verschilt per woning. Ben je van plan je woning te verduurzamen? Dan mag je tot 106% van de woningwaarde lenen.

Zelf je hypotheek afsluiten is vaak mogelijk

Wil je zelf je hypotheek afsluiten zonder hulp van een adviseur? Dat is vaak mogelijk. In plaats van advieskosten betaal je alleen afsluitkosten. Deze zijn een stuk lager. Wel is het belangrijk om te ontdekken of dit ook in jouw situatie kan. En of je genoeg kennis hebt over hypotheken en de financiële gevolgen ervan om de juiste keuzes te maken.

Plan een gratis videogesprek voor je hypotheek

Zelf je hypotheek aanvragen kan best spannend zijn. Wil je meer weten over de aanvraag? En zeker weten of zelf afsluiten wel bij jou past? Plan dan een gratis videogesprek bij Centraal Beheer.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Centraal Beheer.

Meer verhalen van Walter Living

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar
Marije Smelt |

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om het vinden van de perfecte woning, maar ook om het navigeren door het complexe aankoopproces. Gelukkig is er Walter, jouw betrouwbare digitale aankoopmakelaar die je helpt bij elke stap die je moet nemen.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Het einde van de makelaar?
Marije Smelt |

Het einde van de makelaar?

In de Spaarpodcast maakt Robin Seetz persoonlijke financiën toegankelijk voor iedereen. Afgelopen week was het de beurt aan Walter Living-oprichter Steven om aan te schuiven.

Huis kopen & bieden · 1 minuut leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar