Bouwdepot

Bouwdepot

Als je een huis gaat (ver)bouwen, dan kun je dit via je hypotheek financieren. Het geld komt dan in een bouwdepot waar je maximaal twee jaar gebruik van kunt maken.

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is een aparte rekening bij je hypotheek. Afhankelijk van de regels van de geldverstrekker en de hoogte van de verbouwing bepaal je samen met je hypotheekadviseur bij de aanvraag van de hypotheek welk bedrag van je hypotheek in een bouwdepot gaat. De geldverstrekker stort vervolgens na het passeren het bedrag in een bouwdepot.

Wat kan je allemaal betalen uit het bouwdepot?

  • Nieuwbouw: de grond en de daarop volgende bouwfases
  • Bestaande bouw: de renovatie of verbouwing

Hoe werkt het bouwdepot?

Als je start met verbouwen, kun je de facturen van de bouw of verbouwing rechtstreeks opsturen naar je geldverstrekker. De geldverstrekker betaalt de facturen dan direct uit je bouwdepot. Als je zelf kosten voorschiet, kan de geldverstrekker het geld naar jouw rekening overmaken. Over het geld in je bouwdepot ontvang je een rentevergoeding.

Het geld dat in een bouwdepot zit, kun je - afhankelijk van het beleid van de aanbieder - voor maximaal twee jaar gebruiken. Als je dan nog geld over hebt in je bouwdepot wordt dit automatisch gebruikt als aflossing op je hypotheek. Vaak is deze aflossing boetevrij.

Wat zijn de voorwaarden van een bouwdepot?

Aan een bouwdepot zitten voorwaarden vast. De hoogte bijvoorbeeld. Als je een huis koopt mag je hypotheek niet hoger zijn dan 100% van de waarde van het huis na de verbouwing.

Vaak kun je tot twee jaar na afsluiten gebruikmaken van het geld dat in het depot zit. Heb je daarna nog geld in het depot zitten? Dan wordt dit bedrag afgelost op de hypotheek. Je kunt binnen deze periode ook zelf je depot opzeggen, als je verbouwingsplannen bijvoorbeeld zijn veranderd of als het depot leeg is.

Je kunt niet alles betalen vanuit het depot. Vaak is de vuistregel dat alles wat onder je opstalverzekering valt, je wél kunt declareren en wat onder je inboedelverzekering valt niet. Hoe het exact zit, verschilt per bank.

Meer verhalen van Walter Living

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar
Marije Smelt |

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om het vinden van de perfecte woning, maar ook om het navigeren door het complexe aankoopproces. Gelukkig is er Walter, jouw betrouwbare digitale aankoopmakelaar die je helpt bij elke stap die je moet nemen.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.
Marije Smelt |

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar