Ronald kocht zijn droomhuis met de hulp van Walter Living.
Ronald heeft met hulp van Walter het winnende bod uitgebracht op zijn droomhuis. Lees zijn referentie.
Eenmaal aangekomen op online vastgoedplatform Funda kijk je vaak je ogen uit naar de grote hoeveelheid droomhuizen. Urenlang loeren naar jouw potentiële nieuwe woning, de ene nog mooier dan de ander. Hoewel de website per maand 54 miljoen keer bekeken wordt, vinden er maandelijks toch maar ruim 13.000 woningen een nieuwe eigenaar. Blijft het vaak bij gluren of is de stap simpelweg te groot of te spannend voor velen?
Funda is bij uitstek dé website waar je zoekt naar een nieuwe woning. Het is ook de plek waar je jezelf kan verliezen in de prachtige grachtenpanden en weelderige landhuizen met een tekoopbordje. Dan kan het zomaar gebeuren dat je na een paar uur scrollen ‘s avonds nog even wakker ligt van dat ene perfecte koophuis. De locatie is fantastisch en de lichtinval subliem waardoor je in gedachten je bankstel al ziet staan.
Zo’n eerste keer wegdromen voelt heerlijk. Van liefde op het eerste gezicht krijg je vleugels. Toch kruipt de twijfel er vaak snel weer in. Is het allemaal wel zo perfect als je denkt? Deze mentale strijd die zich afspeelt terwijl je blijft mijmeren over je droomhuis, is kortgezegd een gevecht tussen emotie en ratio. Je hart zegt ja, maar je hoofd heeft twijfels.
Wanneer de twijfels toeslaan kan je gelukkig altijd vertrouwen op feiten en cijfers. Deze feiten en cijfers helpen je te onderbouwen waarom jouw droomhuis een goede investering is. Door te weten hoe de voorzieningen in de buurt zijn en of het huis toekomstbestendig is kan je beter beslissen of het écht het huis van je dromen is. Wanneer je wil bieden op een huis is het belangrijk deze twee factoren naast elkaar te leggen. Je wil namelijk op zoek naar een balans.
Als je een bod uit gaat brengen, wil je wel dat je bod serieus genomen wordt. Daarom is het verstandig te kijken naar verschillende factoren. Welke dat zijn hebben wij vast voor je op een rijtje gezet.
Tot in detail je financiën doornemen is spannend en iets wat je misschien liever ontwijkt, maar wel cruciaal om een goede beslissing te maken. Twee op de vijf Nederlanders onder de 35 jaar heeft een slecht overzicht in haar of zijn financiën. Wanneer je een huis gaat kopen wil je niet voor verrassingen komen te staan. Wat je wél wil is overzicht in de stand van zaken als het op geld aankomt.
Het slimste is om een huis te kopen als je er minimaal vijf à tien jaar wil blijven wonen, of als je deze wil opknappen. Anders zijn de kosten die je maakt relatief hoog. Dat ligt bijvoorbeeld aan de kosten voor een makelaar, het afsluiten van een hypotheek en ook overdrachtskosten.
Je kan vergelijkbare woningen in de buurt bekijken die zijn gebruikt om de marktwaarde van jouw woning in te schatten. Als je zelf op onderzoek uit gaat, is het alleen ontzettend makkelijk om weer te verdwijnen op Funda. Daarbij, hoe weet je zeker dat de vraagprijs ook daadwerkelijk de waarde van het huis is?
Om er makkelijk en snel achter te komen wat een huis écht waard is kan je op Walter Living kijken. Dan kom je er direct achter voor welk percentage er wordt overboden, hoelang woningen gemiddeld op de markt staan en wat de gemiddelde prijs per m2 is.
In een Walter woningwaarde rapport krijg je toegang tot alle data die huizenexperts ook hebben. Je krijgt basisgegevens van het huis, woningwaardebepaling per staat van onderhoud, het opknapbudget, uitgebreide analyse van de huizenmarkt, verkoopprijzen en WOZ waardes van referentiepanden. Extra kun je alle officiële documenten van het Kadaster kopen.
Je kan uiteraard meer dingen ondernemen om te kijken of deze woning aansluit op jouw persoonlijke voorkeuren. Rijd eens een rondje door de buurt of maak een praatje met de buren en vertel dat je wellicht van plan bent het huis te kopen. Fijne buren verhogen je woongenot, dus een half dagje research kan al snel je beslissing beïnvloeden.
Wat ook kan helpen is een wensenlijstje; schrijf op waar jouw woning aan moet voldoen. Dit lijstje kan je naast de feiten en cijfers leggen om te zien of het op elkaar aansluit. Als dit zo is, ga je verder met het vaststellen van een openingsbod.
Naast de woningwaarde en je financiële situatie, is ook de hoogte van je maximale hypotheek bepalend voor een openingsbod. Je maximale hypotheek is wat je maximaal kan lenen voor een woning en stelt je ook in staat een financiële onderhandelingsruimte definiëren.
Aan jou de keus wat je maandelijks wil lenen en wat je wil uitgeven. Een gemakkelijke, onafhankelijke tool om jouw hypotheek te berekenen is MoneyWise. Zij maken het mogelijk om verzekeringen en bankproducten online te vergelijken en direct te regelen.
Wanneer je alles over je potentiële nieuwe woning op een rijtje hebt, is het wellicht ein-de-lijk tijd om de vlinders in je buik de vrije loop te laten. Je hebt je onderzoek gedaan, een overzicht van je financiën gemaakt en nagedacht over de toekomst. Nu kan je een beslissing maken waarbij emotie en ratio in evenwicht zijn.
En als je wat extra support kan gebruiken, schakel dan je eigen Walter Expert in. Wij helpen je graag met het samenstellen van het juiste openingsbod.