Hypotheekakte

Hypotheekakte

De akte vermeldt alle details van de hypotheek, zoals hoeveel geld je leent, hoeveel je moet terugbetalen, de rente en de looptijd van de lening. De inhoud van de hypotheekakte wordt voorgeschreven door de hypotheekverstrekker. Die hebben een modelcontract. Het contract is meestal aangepast aan de hand van jouw wensen. De notaris krijgt de gegevens van de bank of tussenpersoon en maakt de akte.

Hoe gaat het opstellen van de hypotheekakte in zijn werk?

Om een hypotheekakte te krijgen, heb je een notaris nodig. De notaris neemt voor de overdracht de hypotheekakte met je door. Hierna tekenen jij, de notaris en geldverstrekker de koopovereenkomst. Dit heet het passeren van de hypotheekakte. In de praktijk is er vaak iemand van het notariskantoor aanwezig die tekent namens de geldverstrekker. Na ondertekening schrijft de notaris de hypotheekakte in bij het hypotheekregister van Het Kadaster.

Wat staat er in de hypotheekakte?

In de akte staan jouw persoonlijke gegevens, de gegevens van het huis waarvoor de hypotheek bedoeld is en informatie over de hypotheek, bijvoorbeeld:

  • gegevens van de woning die als onderpand dient
  • naam van de geldverstrekker/bank
  • naam van de notaris
  • rentepercentage;
  • eventuele verplichte verzekeringen
  • hypotheekvorm (bijvoorbeeld annuïteiten- of lineaire hypotheek)
  • hypotheekvoorwaarden
  • het bedrag waarvoor de hypotheek wordt ingeschreven.

Wat kost een hypotheekakte bij de notaris?

Een notaris maakt bij aankoop van een woning vaak twee akten op. Eén is de akte van levering en de andere is de hypotheekakte. Je betaalt meestal voor de hypotheekakte en de leveringsakte samen. Reken in dit geval op €1000 tot €1500. De kosten van een losse hypotheekakte komen uit op enkele honderden euro's. Meestal moet je de koper alle notariskosten betalen die horen bij de overdracht, maar soms betaalt de verkoper (een deel van) deze kosten. Dat is bijna altijd het geval bij nieuwbouwwoningen.

Is een hypotheekakte verplicht?

Ja, het is verplicht om een hypotheekakte te hebben als je een huis in Nederland koopt. De akte is het bewijs dat je een hypotheek hebt verstrekt voor het kopen van het huis. Het document is ook belangrijk voor het beheer van de hypotheek. Zonder hypotheekakte kan er geen hypotheekrecht worden gevestigd en zal de bank je dan ook geen lening verstrekken. Door het hypotheekrecht heeft de bank meer zekerheid dat de lening en de daarover verschuldigde rente worden terugbetaald. De hypotheekakte moet ook worden ingeschreven bij Het Kadaster.

Is hypotheekakte hetzelfde als eigendomsakte?

Nee, het is niet hetzelfde. In de hypotheekakte staan alle gegevens en bepalingen van je hypotheek. In de eigendomsakte gaat het over het eigendom van de woning. Wel worden beide akten opgemaakt door de notaris.

Is een hypotheekakte openbaar?

Iedere hypotheekakte wordt ingeschreven in een register bij Het Kadaster. Dit hypotheekregister is een openbaar register. Iedereen kan via dit register achterhalen hoeveel hypotheek er op een woning of bedrijfspand rust.

Meer verhalen van Walter Living

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar
Marije Smelt |

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om het vinden van de perfecte woning, maar ook om het navigeren door het complexe aankoopproces. Gelukkig is er Walter, jouw betrouwbare digitale aankoopmakelaar die je helpt bij elke stap die je moet nemen.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.
Marije Smelt |

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar