Reservefonds

Reservefonds

Reservefonds voor toekomstig onderhoud

Als huizenkoper is het fijn als de Vereniging van Eigenaren (VvE) een MJOP heeft. Hierin is het onderhoud voor de komende jaren ingeschat en begroot op kosten. Hiermee kan vastgesteld worden hoeveel gespaard moet worden, in het reservefonds, voor het onderhoud. Dit sparen gebeurt met de maandelijkse verplicht VvE bijdrage door alle VvE leden. Als de VvE geen MJOP heeft, dan schrijft de Rijksoverheid voor dat de VvE jaarlijks tenminste 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw moet reserveren en sparen in het reservefonds.

Waar op letten bij een reservefonds als koper?

Met een reservefonds weet je of geraamde kosten vanuit een MJOP dekkend zijn of dat er een begrotingstekort is. Het kan weleens voorkomen dat je als koper overeenstemming hebt over de koopsom maar dat je er daarna pas achterkomt dat het pand veel onderhoud nodig heeft terwijl het reservefonds onvoldoende middelen heeft om het onderhoud te financieren. Er is dan een begrotingstekort wat soms door de VvE-leden aangevuld moet worden met een extra financiële bijdrage aan het reserveringsfonds. Zo kan je onverwacht na de koop van een woning alsnog voor een extra grote kostenpost staan!

Reservefonds is van invloed op je hypotheekaanvraag

Wanneer je een woning binnen een VvE koopt met een hypotheek, dan wilt de geldverstrekker garanties hebben over een goed onderhouden pand. De woning is immers een onderpand voor je hypotheek. Daarom beoordelen hypotheekverstrekkers ook alle VvE documenten, zoals het reservefonds, bij je hypotheekaanvraag. Een goed gevuld fonds is daarom extra belangrijk! Bij een te laag reservefonds kan het zijn dat je een lagere hypotheek kan krijgen of zelfs geen hypotheek.

Meer verhalen van Walter Living

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar
Marije Smelt |

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om het vinden van de perfecte woning, maar ook om het navigeren door het complexe aankoopproces. Gelukkig is er Walter, jouw betrouwbare digitale aankoopmakelaar die je helpt bij elke stap die je moet nemen.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.
Marije Smelt |

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar