Voorlopig of definitief energielabel: wat zegt dat nou precies?

Voorlopig of definitief energielabel: wat zegt dat nou precies?

Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is. Ook vind je erin terug welke energiebesparende opties er zijn en meer informatie over het huis an sich. Elk huis in Nederland heeft in 2015 een voorlopig energielabel gekregen van de overheid, maar klopt dat nog wel? En wat is dan het verschil tussen een voorlopig en definitief energielabel? Je leest het hier.

Voorlopig energielabel

Begin 2015 werd voor elk Nederlands huis een voorlopig energielabel verstrekt door de overheid. Het was een inschatting op basis van de gegevens van het Kadaster, zoals het type huis, de grootte van het huis en het bouwjaar. Je hebt nog een voorlopig energielabel als er voor jouw huis nog geen definitief energielabel is geregistreerd. Ga jij je huis verkopen? Dan ben je verplicht een definitief energielabel aan te vragen.

Hoe hoger het label, hoe lager je maandelijkse lasten. Ook draagt een hoger definitief label bij aan de woningwaarde en verkoopprijs.

Definitief energielabel

Volgens Europese wetgeving moet een koper kunnen zien welk energielabel een huis heeft en moet de verkoper het definitieve energielabel uiterlijk bij overdracht aanleveren. Een voorlopig energielabel is dan niet meer voldoende.

Het definitieve energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is en maakt duidelijk welke energiebesparende maatregelen je kan treffen. Het label loopt van A t/m G; met A-label als energiezuinigst en G-label als minst energiezuinig. Ook vind je er een overzicht van de kenmerken van het huis in terug: type huis, isolatie, verwarming en beglazing.

Na afgifte is het energielabel tien jaar geldig. Heb je in de tussentijd je huis energiezuiniger gemaakt, dan kan je een nieuw label aanvragen. Een hoger energielabel heeft een aantal positieve effecten. Hoe hoger het label, hoe lager je maandelijkse lasten. Ook draagt een hoger definitief label bij aan de woningwaarde en verkoopprijs.

Heeft het energielabel invloed op de waarde van je woning?

Verplicht energielabel voor verkoop

Op Funda worden huizen automatisch getoond met het voorlopige energielabel, zoals door de overheid bepaald. Het kan alleen zomaar zo zijn dat het huis een hoger energielabel heeft doordat ze zijn gaan isoleren of zonnepanelen hebben geplaatst. In dat geval is het voorlopige energielabel verouderd en kan is een definitieve label beter. Ga je verkopen? Dan ben je verplicht om een definitief energielabel aan te leveren. Zo niet, dan riskeer je een boete van € 405 euro.

Bij het aanvragen van een definitief label, moeten verkopers tien vragen beantwoorden over het type huis, isolatie van dak, vloer en gevel, verwarmingsinstallatie, glassoort, ventilatiesysteem en zonnepanelen. Ze moeten zelf bewijsstukken uploaden via het platform van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daarna controleert een deskundige op afstand de ingevoerde gegevens en kent het definitieve energielabel toe, mits er geen twijfels zijn. Je kan je misschien voorstellen dat dit niet altijd even zorgvuldig te werk gaat.

Meer verhalen van Walter Living

Kijkje in de keuken: Hoe Walter Living Vue en TypeScript gebruikt om zoekacties van gebruikers mogelijk te maken.
Marcel de Graaf |

Kijkje in de keuken: Hoe Walter Living Vue en TypeScript gebruikt om zoekacties van gebruikers mogelijk te maken.

In dit laatste deel van de serie vertellen we over het laatste stukje van de puzzel: het Vue-component dat zoekacties voor onze gebruikers mogelijk te maken.

Achter de schermen · 4 minuten leestijd
Let op! De WOZ waardes komen er weer aan. We keken naar de 10 gemeenste gemeenten van 2019.
Aimée Schuurmans |

Let op! De WOZ waardes komen er weer aan. We keken naar de 10 gemeenste gemeenten van 2019.

De stijging in de WOZ en huizenwaarde is niet per se gelijk. Dit waren de 10 gemeentes die de WOZ in 2019 wel heel hoog instaken.

Huis kopen & bieden · 4 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
Kijkje in de keuken: Hoe Walter Living Vue en TypeScript gebruikt om zoekacties van gebruikers mogelijk te maken.