Walter Weetje: Heb je een appartement in de stad? Dan ben je een spekkoper

Walter Weetje: Heb je een appartement in de stad? Dan ben je een spekkoper
De data verhult een grote herverdeling van welvaart. Het betreden van de huizenmarkt is voor starters steeds moeilijker aan het worden.

De woningmarkt in Nederland is in de lift. Dankzij de lage rente, groei van inkomens en krapte op de woningmarkt lijkt het alsof de welvaart van elke huizenbezitter gegroeid is. Dat is, in ieder geval voor huizenbezitters, goed nieuws. Toch verhult de data vaak ook dat er een andere trend aan de gang is, namelijk een grote herverdeling van welvaart. Zeker aangezien het betreden van de huizenmarkt voor starters en mensen zonder vermogen steeds moeilijker aan het worden is.  

De vierkante meterprijs van de gemiddelde woning steeg vanaf 2014 met gemiddeld 5,9% per jaar. Dat is hoog, vergeleken met historische groeipercentages van +-2,5% over de geschiedenis van Nederland. Voor huizenbezitters klinkt dat als muziek in de oren, want zelden in de geschiedenis steeg de waarde van hun woning namelijk zo hard.

De groei van de huizenmarkt is niet gewoon lineair. Als starters niet kunnen beginnen, kunnen ze ook niet doorstromen. En ja, dat zien we terug in de groei in de huizenmarkt.

Wat de data verhult

Niet elke huizenbezitter kan zich dus rijk rekenen. Er is namelijk een trend die een genuanceerder beeld schetst over de huizenmarkt. De groei op de huizenmarkt is niet gelijk verdeeld over het type woning of locatie. Des te groter je huis, des te minder deze relatief is gestegen in waarde. En voor de waarde van je huis kan je beter in te stad wonen.

De grote winnaar

Appartementbezitters in de Randstad zijn de grootste spekkopers. De prijzen per vierkante meter voor appartementen in de stad stegen wel 9,0% per jaar, terwijl woonhuizen in de stad ‘slechts’ toenamen met 7,1%. Buiten de stad zien we substantieel lagere cijfers: daar zijn de prijzen voor appartementen met 7% toegenomen en huizen met 4,3%, grofweg de helft van appartementen in de stad.

Om toch op een fijne plek te kunnen wonen gaan mensen kleiner wonen en zijn bereid daar meer voor te betalen.

We gaan anders wonen

Dat Nederlanders naar de stad trekken is al langer het geval. Krimpgemeenten hebben het moeilijk en verliezen vaak snel toegang tot alledaagse benodigdheden, terwijl steden in Nederland fors blijven doorgroeien.

Toch is het verschil treffend. Een appartement binnen de stad groeide twee keer zo snel in waarde als een woonhuis buiten de stad. Deze verschuiving naar appartementen is ook interessant. Als snelste stijger lijkt te wijzen op een trend die we in Amsterdam ook al aangetoond hebben: de huizenprijzen stijgen sneller dan inkomens. Om toch op een fijne plek te kunnen wonen gaan mensen dus kleiner wonen en zijn bereid daar meer voor te betalen.

Door de lage rente en economie zijn prijzen in bijna de hele markt gestegen. Dat goede nieuws verhult anno 2019 een belangrijk gegeven: de grote migratie van land naar stad. Ook concentreert economische groei zich in de stad. En daar waar inkomens stijgen, stijgen de huizenprijzen ook.

Meer verhalen van Walter Living

Vind een huis dat bij je past (huis kopen deel 1)
Marije Smelt |

Vind een huis dat bij je past (huis kopen deel 1)

Hoe vind je een huis dat bij je past? De eerste keer de sleutel omdraaien in je eigen stek geeft een fantastisch gevoel. Dit is hoe je bepaalt wat voor een huis je moet zoeken.

Huis kopen & bieden · 6 minuten leestijd
Woning kopen? Laat je niets wijsmaken, word zelf wijzer!
Martine Hooijer |

Woning kopen? Laat je niets wijsmaken, word zelf wijzer!

Is koopgeluk een hoax? Journalist Martine Hooijer zet wat feiten over het kopen van een huis uiteen.

Opiniestukken · 4 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
Vind een huis dat bij je past (huis kopen deel 1)