Founder Q&A: Steven van Wel en Marcel de Graaf.

Founder Q&A: Steven van Wel 
en Marcel de Graaf.

Walter Living is begonnen met een idee. Namelijk dat mensen gelukkiger worden van het wonen in hun droomhuis. Helaas is het vinden daarvan soms best intimiderend en ondoorzichtig. Dat is precies waar Steven van Wel en Marcel de Graaf, founders van Walter Living, iets aan willen doen.

Hoe is het idee van Walter Living ontstaan?


Steven:
Walter Living is geboren toen Marcel en ik allebei bezig waren met het kopen en verkopen van een huis. Er werd mij op het hart gedrukt om een aankoopmakelaar in de arm te nemen tijdens de zoektocht naar mijn nieuwe huis in Amsterdam. Toen puntje bij paaltje kwam, heeft mijn vrouw al het werk gedaan. De aankoopmakelaar heeft eigenlijk alleen de afspraken voor de bezichtigingen gemaakt. Daar hield het wel bij op. Uiteindelijk hebben we ons droomhuis zelf gevonden. Zodra we een bod wilden uitbrengen, was de eerste vraag van de aankoopmakelaar: wat zou je willen bieden? Nou, dat was dus precies waarom we hem hadden ingehuurd.

Marcel:
Bij mij zat het net iets anders. Wij kochten een nieuwbouwwoning, dus het aankopen was een stuk minder spannend. Bij de verkoop van ons huis hadden we het geluk dat de verkoopmakelaar een goede vriendin van mijn vrouw is. Daardoor vertrouwden we haar meer dan een andere makelaar. Als ik een onbekende makelaar in de arm had genomen, had ik veel meer onafhankelijke informatie willen verzamelen. Dan had ik bijvoorbeeld de referentiepanden waar ze mee kwam absoluut willen checken.

In hoeverre speelde de onzekerheid van informatie een rol bij de frustratie die je ervoer?


Steven:
Gigantisch! Als je een huis gaat kopen hoop je zo veel mogelijk inzichten te verzamelen; of het nu je eerste of je vijfde huis is. Je probeert een beeld te krijgen van hoe het met de markt gaat en waar je het beste kan kopen, maar je komt er gauw achter dat dit bijna onmogelijk is. Je kan eigenlijk pas een expert worden in huizen kopen als je dat elke dag doet. En dat doe je niet. Dus je gaat vanzelf op zoek naar expertise in de vorm van een makelaar, of een hypotheekadviseur, of een oom of tante.

Je hebt de markt, je hebt vergelijkbare panden en je hebt de staat van onderhoud van een huis.

Marcel:
Inderdaad. Totdat je erachter komt dat die eigenlijk ook hele beperkte kennis hebben. Het meeste is gebaseerd op onderbuikgevoel en nieuwsartikelen die vaak ook niet 100% waar zijn. Wij wisten dat de objectieve informatie over de huizenmarkt wel ergens te vinden was. In Nederland worden bijvoorbeeld alle transacties bijgehouden. We vroegen ons dus heel erg af: waarom is dat niet ergens overzichtelijk en onafhankelijk te vinden?

Jullie geschiedenis in het internet en data is duidelijk samengekomen in Walter Living. Hoe is dat gegaan?


Steven:
Marcel en ik kennen elkaar uit het vorige bedrijf waar we ook een consumentendienst hebben gebouwd. Een wifi-product, iets wat iedereen dagelijks gebruikt. Bij dat bedrijf hebben wij geleerd hoe mooi het kan zijn als je goed design en technologie op de juiste manier inzet door een product te bouwen dat heel erg eenvoudig te gebruiken is. Toen we over de vastgoedmarkt aan het nadenken waren, kwamen we dezelfde complexiteit tegen. Daar is onze passie voor het bouwen van diensten met de hulp van design en technologie perfect bij elkaar gekomen.

Marcel:
Het verbaasde ons ontzettend dat het nog niemand gelukt is om de data te beheren en op een simpele, overzichtelijke manier op een rijtje te zetten. Naar grafiekjes kijken kan iedereen, maar conclusies trekken uit zo’n grafiekje is een hele andere tak van sport. Wij zijn over dit probleem gaan nadenken wetende dat al deze data gewoon beschikbaar is. Dan kom je al snel terecht bij het Kadaster, bij het CBS en bij een batterij aan andere databronnen. Die hebben we allemaal naast elkaar gelegd en de verbanden gezocht. Dat is Walter Living geworden.

Waarom hebben jullie besloten om samen dit te beginnen?

Marcel:
Wat ik fijn vind aan de samenwerking met Steven is dat hij altijd vooruitloopt vanuit productdesign. Hij is bezig met welke producten we over drie maanden moeten gaan bouwen, terwijl ik daar naast sta met het doel om dingen te bouwen die ons over een jaar nog steeds verder helpen. Ik ben constant bezig met het bouwen van techniek die ons bedrijf ook op een goede manier gaat helpen schalen.

Steven:
Ik denk heel erg veel na over productdesign. Hoe werkt een product, hoe kun je iets maken dat iedereen kan gebruiken, zonder uitleg en dagenlange tutorials? En Marcel is iemand die als engineer eigenlijk alles kan bouwen wat wij samen bedenken. Dat betekent dat je soms aan de designkant moet toegeven en soms aan de engineeringkant. Doordat wij de afgelopen zes, zeven jaar heel erg veel met elkaar samenwerkten hebben we allebei geleerd wanneer we een beetje water bij de wijn moeten doen op ons eigen vakgebied.

Na drie maanden kwamen we erachter dat de beste en snelste manier om erachter te komen of een keuken mooi of lelijk is, door het aan iemand te vragen.

Hoe lossen jullie het op de één een bepaalde kant op wil en de ander niet?

Steven:
Als bedrijf zijn we er heel erg op gericht om het beste product te bouwen. We kregen ook meteen gebruikers door onze vrienden en familie uit te nodigen. Daarmee hebben we een constante stroom van feedback gekregen waardoor we binnen een paar weken wisten of we aan het juiste hadden gewerkt of niet. Dan moet je als een technologiebedrijf het geloof hebben dat het oké is om daar dan mee te stoppen.

Marcel:
Een goed voorbeeld is dat wij heel lang bezig waren een technologie te maken die kon ontdekken of een keuken mooi of lelijk was. Na drie maanden kwamen we erachter dat het veel sneller is om gewoon aan een mens te vragen of een keuken mooi of lelijk is. Dat is makkelijker dan vijftien miljoen afbeeldingen proberen te analyseren om tot een oordeel te komen. Dus soms kan iets wat heel erg veel tijd en energie heeft gekost vervangen worden door een simpel formuliertje. Dan heb je eigenlijk allebei een beetje verloren, maar het product is wel heel veel verder gekomen. Het feit dat we echte gebruikers hebben maakt het heel makkelijk om die beslissingen te maken.

Jullie hebben allebei een gezin met jonge kinderen. Hoe leg je hun uit wat je doet?

Marcel:
Mijn vrouw is best wel dicht bij Walter Living betrokken. Ze weet waar ik mee bezig ben en wat er speelt. Ik laat haar ook allemaal dingen zien, dat vindt ze heel leuk. Mijn kinderen zijn een half jaar en vijf jaar, dus die snappen hier nog niet heel veel van. De oudste weet wel dat ik altijd op de computer bezig ben, maar heeft niet echt een idee wat ik aan het doen ben. Ze weet wel dat ik de baas ben. Mijn vrouw heeft ook een eigen bedrijf, dus we zijn allebei een beetje de baas.

Steven:
Mijn kinderen weten dat papa altijd tekent op de computer. En ze weten inmiddels wel dat wij iets met huizen doen en dat ik ooit in een ver verleden zelf appartementencomplexen heb ontwikkeld. Ik heb mijn zoon beloofd dat ik over vijf jaar weer een woontoren ga bouwen. Dat is ook voor ons meteen een mooi streven om met Walter niet alleen maar bezig te zijn met vandaag. We denken ook na over wat er nodig is voor mensen om een gelukkig leven te leven. Dat is een hele prettige woonomgeving die past bij de situatie waar je nu in je leven bent. Dan kan je over hele gekke dingen gaan nadenken, zoals om met Walter op termijn ook weer vastgoed te gaan ontwikkelen. Dat kan een gebouw zijn, maar dat kan ook een wijk zijn. Dat kan een complex zijn. Dat kan een sportveldje zijn. Dat kan alles zijn wat ervoor zorgt dat mensen een beter leven kunnen leiden.

Meer verhalen van Walter Living

Is het tijd om te kopen of blijf je nog even huren? Dit zijn de voor- en nadelen.
Marije Smelt |

Is het tijd om te kopen of blijf je nog even huren? Dit zijn de voor- en nadelen.

Ga je kopen of blijf je huren? Om het wikken en wegen iets makkelijker te maken, hebben wij de voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

Huis kopen & bieden · 6 minuten leestijd
Welke eenmalige kosten horen bij het kopen van een huis?
Marije Smelt |

Welke eenmalige kosten horen bij het kopen van een huis?

Kan je een huis kopen als je niet minimaal 10% van de waarde in cash hebt? Leer de waarheid over de extra kosten die komen kijken bij het kopen van een huis.

Walter Experts · 8 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
Is het tijd om te kopen of blijf je nog even huren? Dit zijn de voor- en nadelen.