Je hebt niet altijd een gevalideerd taxatierapport nodig, soms is een ongevalideerd rapport voldoende. Wil je weten wat er voor jou van toepassing is en of er nog alternatieven voor een taxatierapport zijn? Lees dan vooral verder.
Wat is een taxatierapport?
Een taxatierapport is een onafhankelijk rapport over de waarde van een huis volgens de richtlijnen van het NWWI. Een officieel taxatierapport is opgesteld door een taxateur die geregistreerd is bij het NWWI.
Een gevalideerd taxatierapport dient als bewijs voor de waarde van een huis, terwijl er eigenlijk geen vaste prijs voor is. Een taxatierapport bevat gegevens over een hoop factoren, zoals locatie, bouwjaar, staat van onderhoud en referentiepanden.
Waarom heb je een taxatierapport nodig?
Je hebt een officieel taxatierapport nodig om de financiering van je huis te regelen of aan te laten passen. Banken en hypotheekverstrekkers vragen om een taxatierapport zodat ze met zekerheid van onderpand een hypotheek kunnen uitgeven. Een taxatierapport is meestal zes maanden geldig, al hanteren sommige banken drie maanden als maximale geldigheid.
De hypotheekverstrekker wil zekerheid over de woningwaarde. Om deze zekerheid te krijgen, is er een onafhankelijk en vakbekwaam oordeel nodig. Hiervoor kan je gebruik maken van een taxateur. Een taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die voor jou de woningwaarde kan bepalen.
In veel gevallen is een taxateur ook een makelaar. Toch is er een verschil tussen een taxateur en makelaar. Een makelaar helpt de koper of verkoper met de koop of verkoop van een specifiek huis. Hierdoor is de makelaar niet onpartijdig, aangezien deze handelt in de belangen van de opdrachtgever. Een taxateur, aan de andere kant, hoort wel onpartijdig te zijn en is dus nooit direct verbonden aan de koop of verkoop van de getaxeerde woning. Check wel altijd of jouw taxateur aangesloten is bij het NWWI.
Als je de waarde van een huis wil weten, dan zijn er twee soorten taxaties:
- Gevalideerd taxatierapport voor het aanvragen van een hypotheek
- Ongevalideerd taxatierapport voor een waardevaststelling of een bezwaar tegen de WOZ waarde.
Het doel van de taxatie bepaalt welk rapport voor jou van toepassing is; een gevalideerd of een ongevalideerd taxatierapport. Geldverstrekkers eisen geregeld een taxatierapport dat gevalideerd is door de NWWI of Taxateurs Unie.
Wat staat er in een taxatierapport?
Je vindt het volgende terug in een taxatierapport:
- Ligging en omgevingsfactoren;
- Onderhoudstoestand (interieur en exterieur);
- Oppervlakte en inhoud;
- Indeling;
- Bestemmingsplan;
- Controle van Kadaster gegevens.
Om een taxatierapport officieel te maken, moet de taxateur fysiek langsgaan in het huis om zaken zoals de staat van onderhoud te kunnen valideren. Dat gebeurt vaak na de bouwkundige keuring. Een taxatie kan 45 minuten tot wel meer dan een uur duren, afhankelijk van de grootte van het huis.
Als je nog niet zeker weet of een taxatie je de resultaten gaat geven die je nodig hebt, is het makkelijker en sneller om de woningwaarde te checken bij Walter Living. Dit kan gratis online. De woningwaarderapporten van Walter Living zijn gebaseerd op data en zijn daardoor altijd objectief.
Check goed wat je nodig hebt, je hebt alleen een gevalideerd taxatierapport nodig wanneer je een hypotheek wil aanvragen of oversluiten.
Gevalideerd vs. ongevalideerd taxatierapport
Een taxatierapport wordt gevalideerd door het NWWI of de Taxateurs Unie. Zij beoordelen of de taxateur en het rapport voldoen aan de toegangseisen. Wanneer het instituut de taxatie goedkeurt, krijgt deze een unieke code. Na de goedkeuring kan de taxateur het rapport niet meer aanpassen zonder toestemming.
Je hebt alleen een gevalideerd taxatierapport nodig, wanneer je een hypotheek wil aanvragen of oversluiten. Aan een gevalideerd taxatierapport zijn extra kosten verbonden, check dus goed of je écht een gevalideerd rapport nodig hebt en niet een ongevalideerd taxatierapport of woningwaardebepaling.
Een ongevalideerd taxatierapport kun je aanvragen in de volgende situaties:
- Verkoop huis Als je een huis gaat verkopen en je de marktwaarde wil weten.
- Aankoop huis Als je een huis gaat kopen en je de marktwaarde wil weten.
- Bezwaar WOZ waarde Als je het niet eens bent met de vastgestelde WOZ waarde en je wil bezwaar wilt maken tegen de WOZ.
- Verdeling Als je de inboedel wil verdelen als je - bijvoorbeeld - uit elkaar gaat. Let wel: als een van de twee de hypotheek over wil nemen, heb je wel een gevalideerd rapport nodig.
- Erven Als de woningeigenaar is overleden en de erfgenaam de nalatenschap wil afhandelen.
Kortweg, het verschil tussen gevalideerd en ongevalideerd taxatierapport is het soort dat je nodig hebt en de extra kosten die verbonden zijn aan een gevalideerd taxatierapport.
Wat kost een taxatierapport?
Hoeveel een taxatierapport kost, is afhankelijk van een aantal dingen. Deze kunnen per taxateur verschillen, let op of onderstaande kosten zijn inbegrepen:
- Tarief van de taxateur
- Kosten van het Kadaster
- Gemeentelijke kosten
- Administratiekosten
- BTW
Gemiddeld betaal je rond de € 680,- voor een taxatierapport. Het is geen slecht idee om de prijzen van verschillende taxateurs te vergelijken.
Hoe regel je een taxatierapport?
Heeft Walter voor jou het bod uitgebracht met de Walter aankoopservice? Dan regelt je Walter Agent je taxatierapport bij een erkende taxateur. Je kunt zelf ook op zoek gaan naar een taxateur in het taxateursregister. De kosten van een taxatierapport lopen echter sterk uiteen. Na aanvraag wordt er door de taxateur en verkoopmakelaar een bezoekafspraak gemaakt aan de woning. De taxateur neemt de woning op en doet aanvullende analyses op kantoor om de woningwaarde vast te stellen.
Wat bepaalt de taxatiewaarde?
De waarde van een huis wordt bepaald door recent verkochte referentiepanden. Om de waarde van een huis te bepalen worden de referentiepanden op verschillende punten geanalyseerd, denk bijvoorbeeld:
- Type woning
- Oppervlakte van het perceel en de ligging
- Woonoppervlakte en inhoud van de woning
- Bouwjaar
- Omgeving van de woning
- Staat van onderhoud van de woning
- Duurzaamheid
Koopsom hoger dan taxatiewaarde
Is je bod hoger dan de taxatiewaarde van de woning? Dan moet je het verschil zelf inleggen. Flink pech dus. De bank gaat uit van de taxatiewaarde voor de berekening van je hypotheek.
Koopsom lager dan taxatiewaarde
Andersom kan het ook: als je een bod hebt gedaan dat lager is dan de taxatiewaarde, dan heb je geluk. Je hypotheek wordt berekend op basis van het laagste bedrag, in dit geval dus de koopsom. Het kan wel een gunstig effect hebben op je hypotheekrente, als de taxatiewaarde hoger ligt dan de koopsom.
Onderdelen in een taxatierapport
Om een zo goed mogelijke inschatting van de woningwaarde te doen, kijkt de taxateur eigenlijk naar alles wat van invloed is op de woningwaarde. De woningwaarde hangt van heel veel dingen af, zoals:
- Locatie en ligging
- Staat van onderhoud van de woning en de installatietechnische kwaliteit
- Referentiepanden, de onderbouwing van het waardeoordeel
- Grootte, aard en inrichting van het terrein
- Bewoning: Is de woning verhuurd of niet?
- Is er sprake van erfpacht of eigendom van de ondergrond?
- Bereikbaarheid van de woning
- Situatie van de woningmarkt
- Energielabel
Een voorbeeld van een taxatierapport.
Hoelang duurt het om een huis te taxeren?
De taxatie zelf duurt niet langer dan een uur. Het hangt ervan af hoe snel de taxateur langs kan komen, dit is afhankelijk van de regio en de drukte van een taxateur. Meestal lukt dit wel binnen twee of drie werkdagen. De taxateur gaat dan langs bij de woning en noteert de belangrijkste kenmerken. Daarna heeft de taxateur minimaal nog een week nodig om het taxatierapport uit te werken, vervolgens gaat er nog een paar dagen overeen om het rapport te laten valideren door een externe partij zoals het NWWI.
Als je het niet eens bent met een taxatierapport
Als je het niet eens bent met de woningwaarde in een taxatierapport kun je, voordat de taxateur het rapport helemaal officieel maakt, om een toelichting vragen en soms met zelf onderbouwde gegevens de waarde ervan beïnvloeden. Steekhoudende argumenten zijn daarbij belangrijk want een taxateur is een onafhankelijk persoon die een eigen oordeel moet kunnen vormen. Als bovenstaand niet lukt kun je ook een tweede taxatierapport laten opstellen door een andere taxateur. Dit brengt wel weer extra kosten met zich mee. Als die waarde anders is, doch niet meer dan 15% afwijkt van het eerste rapport, dan is dat rapport te hanteren voor de hypotheekverstrekker. Mocht zo’n tweede rapport ook een onwenselijk resultaat opleveren dan is een derde rapport in gang te zetten. Zodra die klaar is worden alle 3 rapporten door een onafhankelijk taxateurs instituut (NRTV) onder het licht gehouden en wordt een woningwaarde bepaald die de 2 meest in elkaar verlengde liggende taxatierapporten ondersteunen.