Waarom heb je een taxatierapport nodig?

Waarom heb je een taxatierapport nodig?

Een taxatierapport is een document dat aardig wat geld kost. Je hebt een taxatierapport nodig om een hypotheek af te kunnen sluiten, of als je deze tussentijds wil aanpassen. Je hebt niet altijd een gevalideerd taxatierapport nodig, soms is een ongevalideerd rapport voldoende. Wil je weten wat er voor jou van toepassing is en of er nog alternatieven voor een taxatierapport zijn? Lees dan vooral verder.

Banken en hypotheekverstrekkers vragen om een taxatierapport zodat ze met zekerheid van onderpand een hypotheek kunnen uitgeven.

Wat is een taxatierapport?

Een taxatierapport is een onafhankelijk rapport over de waarde van een huis volgens de richtlijnen van het NWWI. Een officieel taxatierapport is opgesteld door een taxateur die geregistreerd is bij het NWWI.

Een gevalideerd taxatierapport dient als bewijs voor de waarde van een huis, terwijl er eigenlijk geen vaste prijs voor is. Een taxatierapport bevat gegevens over een hoop factoren, zoals locatie, bouwjaar, staat van onderhoud en referentiepanden.

Waarom heb je een taxatierapport nodig?

Je hebt een officieel taxatierapport nodig om de financiering van je huis te regelen of aan te laten passen. Banken en hypotheekverstrekkers vragen om een taxatierapport zodat ze met zekerheid van onderpand een hypotheek kunnen uitgeven. Een taxatierapport is meestal zes maanden geldig, al hanteren sommige banken drie maanden als maximale geldigheid.

De hypotheekverstrekker wil zekerheid over de woningwaarde. Om deze zekerheid te krijgen, is er een onafhankelijk en vakbekwaam oordeel nodig. Hiervoor kan je gebruik maken van een taxateur. Een taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die voor jou de woningwaarde kan bepalen.

In veel gevallen is een taxateur ook een makelaar. Toch is er een verschil tussen een taxateur en makelaar. Een makelaar helpt de koper of verkoper met de koop of verkoop van een specifiek huis. Hierdoor is de makelaar niet onpartijdig, aangezien deze handelt in de belangen van de opdrachtgever. Een taxateur, aan de andere kant, hoort wel onpartijdig te zijn en is dus nooit direct verbonden aan de koop of verkoop van de getaxeerde woning. Check wel altijd of jouw taxateur aangesloten is bij het NWWI.

Als je de waarde van een huis wil weten, dan zijn er twee soorten taxaties:

  • Gevalideerd taxatierapport voor het aanvragen van een hypotheek
  • Ongevalideerd taxatierapport  voor een waardevaststelling of een bezwaar tegen de WOZ waarde

Het doel van de taxatie bepaalt welk rapport voor jou van toepassing is; een gevalideerd of een ongevalideerd taxatierapport. Geldverstrekkers eisen geregeld een taxatierapport dat gevalideerd is door de NWWI of Taxateurs Unie.

Cute piggy bank

Wat staat er in een taxatierapport?

Je vindt het volgende terug in een taxatierapport:

  • Ligging en omgevingsfactoren;
  • Onderhoudstoestand (interieur en exterieur);
  • Oppervlakte en inhoud;
  • Indeling;
  • Bestemmingsplan;
  • Controle van Kadaster gegevens.

Om een taxatierapport officieel te maken, moet de taxateur fysiek langsgaan in het huis om zaken zoals de staat van onderhoud te kunnen valideren. Dat gebeurt vaak na de bouwkundige keuring. Een taxatie kan 45 minuten tot wel meer dan een uur duren, afhankelijk van de grootte van het huis.

Als je nog niet zeker weet of een taxatie je de resultaten gaat geven die je nodig hebt, is het makkelijker en sneller om de woningwaarde te checken bij Walter Living. Dit kan gratis online. De woningwaarderapporten van Walter Living zijn gebaseerd op data en zijn daardoor altijd objectief.

Check goed wat je nodig hebt, je hebt alleen een gevalideerd taxatierapport nodig wanneer je een hypotheek wil aanvragen of oversluiten.

Gevalideerd vs. ongevalideerd taxatierapport

Een taxatierapport wordt gevalideerd door het NWWI of de Taxateurs Unie. Zij beoordelen of de taxateur en het rapport voldoen aan de toegangseisen. Wanneer het instituut de taxatie goedkeurt, krijgt deze een unieke code. Na de goedkeuring kan de taxateur het rapport niet meer aanpassen zonder toestemming.

Je hebt alleen een gevalideerd taxatierapport nodig, wanneer je een hypotheek wil aanvragen of oversluiten. Aan een gevalideerd taxatierapport zijn extra kosten verbonden, check dus goed of je écht een gevalideerd rapport nodig hebt en niet een ongevalideerd taxatierapport of woningwaardebepaling.

Een ongevalideerd taxatierapport kun je aanvragen in de volgende situaties:

  • Verkoop huis Als je een huis gaat verkopen en je de marktwaarde wil weten.
  • Aankoop huis Als je een huis gaat kopen en je de marktwaarde wil weten.
  • Bezwaar WOZ waarde Als je het niet eens bent met de vastgestelde WOZ waarde en je wil bezwaar wilt maken tegen de WOZ.
  • Verdeling Als je de inboedel wil verdelen als je - bijvoorbeeld - uit elkaar gaat. Let wel: als een van de twee de hypotheek over wil nemen, heb je wel een gevalideerd rapport nodig.
  • Erven Als de woningeigenaar is overleden en de erfgenaam de nalatenschap wil afhandelen.

Kortweg, het verschil tussen gevalideerd en ongevalideerd taxatierapport is het soort dat je nodig hebt en de extra kosten die verbonden zijn aan een gevalideerd taxatierapport.

Wat kost een taxatierapport?

Hoeveel een taxatierapport kost, is afhankelijk van een aantal dingen. Deze kunnen per taxateur verschillen, let op of onderstaande kosten zijn inbegrepen:

  • Tarief van de taxateur
  • Kosten van het Kadaster
  • Gemeentelijke kosten
  • Administratiekosten
  • BTW

Gemiddeld betaal je rond de € 680,- voor een taxatierapport. Het is geen slecht idee om de prijzen van verschillende taxateurs te vergelijken.

Wil je het jezelf makkelijker maken? Via Walter kun je online een taxatierapport aanvragen. Je vult een aantal vragen in en wij gaan voor je aan de slag. Dit voor een vast bedrag van € 680,- inclusief alles bovenstaande kosten.

Financial growth

Alternatieven taxatierapport
Als je een openingsbod wil doen, wil je natuurlijk de objectieve waarde van het huis achterhalen. Om hiervoor een gevalideerd taxatierapport te laten opstellen is nogal een dure aangelegenheid. Gelukkig zijn er alternatieven voor een taxatierapport:

  • Walter Als je alles wil weten over een woning, is Walter precies wat voor jou. Hier vind je een data-gedreven woningwaarderapport, gebaseerd op openbare data en met documenten direct van het Kadaster.
  • WOZ-waarde De WOZ-waarde kun je gratis aanvragen bij een WOZ-waardeloket. Het is gebaseerd op de waarde van vergelijkbare woningen in de buurt. Let wel: de WOZ-waarde loopt vaak achter op de werkelijke waarde.
  • Aankoopmakelaar Je kan een aankoopmakelaar inschakelen om je te helpen met het bepalen van de waarde. Deze is meestal gebaseerd op de specifieke ervaringen van de makelaar en niet op landelijke data.

De meeste hypotheekverstrekkers stellen een taxatierapport verplicht bij de aankoop van een woning. Raadpleeg daarom voor een geldig taxatierapport altijd een erkend taxateur.

Waarom kies je voor Walter?

Een Walter woningrapport is opgesteld volgens de richtlijnen van een officieel taxatierapport aan de hand van de richtlijnen van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT).

Je vraagt je vast af “Wat staat er in een Walter Woningwaarde rapport?”. Dit vind je terug in Walter's Woningwaarde rapport:

  • Doel van het woningwaarderapport Hierin vind je een introductie naar Walter Plus en waarom de waardebepaling is uitgevoerd.
  • Informatie object Hier vind je de locatie, bereikbaarheid en voorzieningen rondom de woning. Kortom: alle feiten op een rijtje.
  • Kadaster documenten Download de documenten van het Kadaster en krijg inzicht in het eigendom, de historische koopsom en de huidige hypotheek.
  • SWOT analyse Krijg een duidelijk overzicht over de sterke en zwakke punten, de bedreigingen en de kansen van het huis.
  • Bestemmingsplan Dit is een ruimtelijk plan waarin de gemeente heeft vastgelegd wat de bestemming van de grond en het gebouw is.
  • Download taxatierapport als PDF Je kan in Walter Plus een bijna volledig taxatierapport downloaden als PDF.
  • Koopsommen van referentiepanden In een Walter Plus rapport vind je als extra de transactieprijzen van de referentiepanden.

Bij Walter kom je dus praktisch alles te weten over de woning die jij op het oog hebt. Walter geeft je - in verschillende vormen - inzicht in alle data omtrent een huis. Walter woningwaarderapport geeft gratis de koopsommen van 100 referentiepanden en geeft je ook een marktanalyse.

Een ander bijkomend voordeel van een Walter woningwaarderapport is dat je een bijna volledig taxatierapport in handen hebt. Een ‘normaal’ taxatierapport kan je alleen aanvragen voor je eigen huis. Walter woningwaarderapport maak je gemakkelijk aan voor elk huis in Nederland.

Meer verhalen van Walter Living

Het voorlopig koopcontract tekenen (huis kopen deel 4).
Marije Smelt |

Het voorlopig koopcontract tekenen (huis kopen deel 4).

Een voorlopig koopcontract is niet zo 'voorlopig' als je denkt. In Huis Kopen deel IV vertellen we wat een koopakte of voorlopig koopcontract eigenlijk is.

Huis kopen & bieden · 6 minuten leestijd
Wees slim met bieden en onderhandelen (huis kopen deel 3)
Marije Smelt |

Wees slim met bieden en onderhandelen (huis kopen deel 3)

Onderhandelen, een cruciale stap als je een huis gaat kopen. In Huis Kopen deel III geven je onze tips op een rijtje.

Huis kopen & bieden · 6 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
Het voorlopig koopcontract tekenen (huis kopen deel 4).