Top 10 meest gestelde vragen bij bezwaar tegen een WOZ-waarde 2020.

Top 10 meest gestelde vragen bij bezwaar tegen een WOZ-waarde 2020.
De WOZ waarde wordt vaak onnauwkeurig vastgesteld. Gelukkig kan je bezwaar te maken.

Ergens eind januari valt de WOZ waarde 2020 op je deurmat. De WOZ waarde wordt door gemeenten vastgesteld en vormt de basis voor heffingen en belastingen. De WOZ waarde die je in januari 2020 krijgt is de geschatte marktwaarde van 1 januari 2019. Het loopt namelijk een jaar achter.

Het kan ook voorkomen dat de WOZ waarde 2020 te hoog of te laag uitvalt. Dit heeft o.a. effect op de hoogte van deze heffingen en belastingen. De WOZ waarde wordt vaak onnauwkeurig vastgesteld. Gelukkig is het mogelijk om bezwaar te maken. Hoe je dit doet en wat je - waarschijnlijk - zal tegenkomen lees je hier. We bespreken de 10 meest gestelde vragen bij een WOZ bezwaar.

De systematische modelvergelijking is een prima doeltreffende aanpak om zoveel mogelijk waardes te achterhalen, maar helaas nog wat onnauwkeurig.

Mijn WOZ waarde klopt niet. Hoe kan dat?

Om de waarde van een huis goed vast te stellen, zou er eigenlijk een taxateur moeten langskomen. Die bepaalt dan of er wat veranderd is aan het huis, zoals bijvoorbeeld onderhoud of een uitbreiding. Deze manier kost gemeenten niet alleen ontzettend veel geld, maar ook idioot veel tijd. Het is kortweg niet mogelijk om dit zo te doen.

Gemeenten gebruiken daarom andere methodes om de waarde vast te stellen. De systematische modelvergelijking is een prima doeltreffende aanpak om zoveel mogelijk waardes te achterhalen. Maar helaas is het nogal onnauwkeurig; een nadelig effect van deze computergestuurde procedure.

Het is jouw verantwoordelijkheid als huiseigenaar om te kijken of de WOZ waarde van je huis klopt. Als dit niet het geval is, kan je bezwaar maken. Op verzoek kan de gemeente een taxatieverslag toesturen. Daarin vind je alles over jouw huis, maar meestal ook verkoopcijfers van vergelijkbare panden. Zo kan je zien of de waarde correct is.

Ik ben het niet eens met mijn WOZ waarde 2020. Wat kan ik doen?

Als de vastgestelde WOZ waarde te hoog of te laag uitvalt, kan dit een aanzienlijk effect hebben op jouw situatie en woongenot. Als jij het er niet mee eens bent, kan je gelukkig binnen zes weken na dagtekening een bezwaar indienen bij de gemeente.

Het bezwaarschrift lever je in of stuur je op naar de gemeente. Dat bezwaarschrift moet je natuurlijk wel beargumenteren, je kan namelijk niet zomaar bezwaar maken. De gemeente moet weten waarom je het niet eens bent met de WOZ waarde. Doe je onderzoek goed en vraag bijvoorbeeld een taxatierapport aan bij de gemeente.

Kan ik ook zelf bezwaar maken tegen de WOZ waarde?

Ja hoor, natuurlijk. Om bezwaar te maken tegen de vastgestelde WOZ waarde moet je een bezwaarschrift aanleveren bij de gemeente. Dit kan je zelf doen, of je schakelt de hulp in van een externe partij.

Welke argumenten kan ik gebruiken bij het maken van een bezwaar?

Er zijn verschillende argumenten die je kan gebruiken in je WOZ bezwaarschrift. Elke situatie is uniek, check hieronder welke argumenten voor jou van toepassing zijn:

  • Uitzicht Zoals een vrij uitzicht of juist niet, schaduwhinder of een tuin;
  • Overlast Zoals horeca, drukke weg of vervelende buren;
  • Woningverbetering Zoals een aanbouw, isolatie of de keuze voor zonnepanelen;
  • Schade of achterstallig onderhoud Zoals constructie- of bouwfouten, verouderde staat of een oude cv-ketel;
  • Beperkende voorwaarden Zoals monumentstatus, archeologische beperkingen of beperkingen in de vergunning.

Het is belangrijk dat de gemeente je bezwaarschrift binnen een bepaald termijn ontvangt.

Wanneer moet ik mijn bezwaar maken?

Tot zes weken na ontvangst van de WOZ waarde kan je een bezwaar opmaken en deze bij de gemeente aanleveren. Let op: het is erg belangrijk dat de gemeente je bezwaarschrift binnen dit termijn ontvangt.

Dus heb je die WOZ waarde binnen, doe dan goed onderzoek naar de waarde van je huis om te kijken of de WOZ waarde in orde is. Niet het geval? Onderneem dan snel actie.

Kan de WOZ waarde ook worden verhoogd na mijn bezwaar?

Nee, dit kan niet. De Wet WOZ heeft namelijk betrekking op verhoging van belastingen en heffingen, daarom spelen alleen fiscale argumenten een rol. Er is geen belang bij een hogere vastgestelde waarde. Een hypotheek of de verkoop van een huis doen er dus niet toe, want het zijn geen fiscale argumenten. Een eventuele verbouwing, die de waarde van de woning heeft doen stijgen, zal worden meegenomen in de waardebepaling van het volgende jaar.

Stel, ik ben het niet eens met de uitslag van mijn bezwaarschrift, wat doe ik dan?

Het kan inderdaad voorkomen dat de uitspraak op je bezwaarschrift geen verlaging van de WOZ waarde tot z’n gevolg heeft. Ben je het niet eens met deze uitspraak, dan krijg je - wederom - zes weken om in hoger beroep te gaan bij de rechtbank.

Verliest de gemeente niet veel geld aan kostenvergoedingen?

Zou je denken. De roddel gaat zelfs dat gemeenten de vergoeding doorrekent aan de inwoners door middel van hogere belastingen. Niks is minder waar. Met een bezwaar help je de gemeente juist aan zoveel mogelijk juiste WOZ waardes. En iedereen heeft recht op een correcte WOZ waarde.

Welke belastingen worden lager als de WOZ waarde lager wordt?

Voor velen de belangrijkste reden om bezwaar te maken: de hoogte van heffingen en belastingen waar de WOZ invloed op heeft. De WOZ waarde wordt gebruikt als basis voor de volgende belastingen: onroerendezaakbelasting (OZB), vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting (eigenwoningforfait), waterschapsbelasting, vermogensbelasting, schenkbelasting en erfbelasting.

Ik ben dit jaar pas eigenaar van een woning geworden. Kan ik dan bezwaar maken tegen de WOZ waarde?

Allereerst, gefeliciteerd. Als jij in de loop van het jaar huiseigenaar geworden bent, kan je de WOZ waarde opvragen bij de gemeente. Je zal dan een nieuwe beschikking ontvangen. Ben je het niet eens met de beschikking, dan is het mogelijk bezwaar te maken.

Dit waren de tien meest gestelde vragen, maar we zouden onszelf niet zijn als we niet wat extra informatie cadeau zouden geven. Daarom nog twee extra, even zo belangrijke bonusvragen.

BONUS* Loont het om bezwaar te maken tegen de WOZ waarde?

Dit verschilt uiteraard per specifieke situatie, maar de WOZ waarde van je huis beïnvloedt de hoogte van een aantal belastingen. Als de waarde te hoog is, moet je teveel betalen. In dat geval loont het zeker om bezwaar te maken. Verhogen kan-ie niet en proberen kan altijd.

BONUS** Wat moet ik doen als ik niet op tijd bezwaar kan maken tegen de WOZ waarde?

Het bezwaarschrift moet binnen zes weken na ontvangst van de vastgestelde WOZ waarde binnen zijn bij de gemeente. Is dit termijn verstreken, dan kan de gemeente helaas je bezwaar niet meer in behandeling nemen. Wees dus op tijd.

Als het bezwaar later dan zes weken na datum binnenkomt, dan wordt het bezwaar als ‘niet-ontvankelijk’ beschouwd. Je kan dan geen beroep meer aantekenen en alleen in beroep gaan tegen de beslissing om jouw bezwaar als niet-ontvankelijk te verklaren.

De WOZ waarde staat in principe vast na zes weken. Tenzij het te laat ingediende bezwaar leidt tot een waardevermindering van 20% of meer. Dan zal de WOZ waarde alsnog worden aangepast.

Meer verhalen van Walter Living

Een huis kopen wordt eerlijker en makkelijker met Walter.
Steven van Wel |

Een huis kopen wordt eerlijker en makkelijker met Walter.

Een huis kopen is al lastig genoeg. Met Walter Plus krijg al je huiswerk over een huis op een presenteerblaadje, zodat je gewapend met de beste informatie op huizenjacht kan.

Product Updates · 2 minuten leestijd
De voordelen en nadelen van een lage WOZ-waarde.
Aimée Schuurmans |

De voordelen en nadelen van een lage WOZ-waarde.

Met een lage WOZ waarde betaal je onder andere minder heffingen en belastingen. Lees meer over alle voordelen en nadelen van een lage WOZ.

Huis kopen & bieden · 5 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
Een huis kopen wordt eerlijker en makkelijker met Walter.