Walter Weetje: Ver boven de vraagprijs bieden? Niet in Amsterdam, maar in Diemen moet je wezen.

Walter Weetje: Ver boven de vraagprijs bieden? Niet in Amsterdam, maar in Diemen moet je wezen.

Door de huidige huizengekte wordt er vanuit gegaan dat de huizenprijzen vooral in Amsterdam op hol zijn geslagen, waar torenhoge prijzen voor rijtjeshuizen worden gevraagd. Nu is het zeker zo dat de vierkantemeterprijs in Amsterdam keihard is gestegen, een trend die steevast doorzet. Als we de vierkante meterprijs even achterwege laten en kijken naar hoeveel er wordt overboden, wint Amsterdam het dan nog steeds?

Is overbieden genormaliseerd door verkopersmarkt?

De krapte op de huizenmarkt zet door. Te weinig mensen verhuizen door en er zijn te weinig betaalbare woningen voor starters. Dat heeft tot gevolg dat als er een gewild type huis op de markt komt, dat mensen dieper in hun buidel tasten om het ook daadwerkelijk te krijgen.

Dit is ook deels terug te zien in de cijfers.

Gemiddeld wordt er in NL niet overboden, een geruststellend gegeven in de huidige huizengekte. Totdat je in de Randstad gaat kijken. Hier wordt gemiddeld wel overboden met 2,5%

Top 10 woonplaatsen waar wordt overboden

Dat is allemaal leuk en aardig, maar er wordt nog steeds het meest overboden in Amsterdam. Toch?

Zo rechtdoorzee is het dus niet. Waar in Amsterdam misschien een van de hoogste vierkante meterprijzen van het land is te vinden is, bieden mensen in andere woonplaats gemiddeld verder boven de vraagprijs in 2019. En wat is er nu leuker dan dit soort gegevens omtoveren tot een overzichtelijke top 10 lijst.

Plaatsnaam Hoeveel overboden
1 Diemen 5%
2 Almere 4.9%
3 Haarlem 4.3%
4 Koog aan de Zaan 4.2%
5 Amsterdam 4%
6 Utrecht 3.9%
7 Duivendrecht 3.8%
8 Uithoorn 3.7%
9 Velserbroek 3.7%
10 Hoofddorp 3.6%

Hoe kan dat?

Hoeveel mensen overbieden, hangt van meer dingen af dan alleen de vraagprijs. In het geval van Diemen, Koog aan de Zaan of Duivendrecht zien we dat er weinig transacties zijn geweest. Als er weinig koopwoningen op de markt komen, moeten kopers resoluut handelen door snel en hoog te bieden. Ook kan het gaan over bieden-vanaf prijzen, waardoor een huis altijd op of boven de vraagprijs wordt verkocht.

Kijk verder dan je neus lang is, weet meer met data

Deze top 10 is gebaseerd op de koopsommen van de woonplaats. Binnen de specifieke buurten zit vaak ook nog een groot verschil met hoeveel er wordt overboden.

Daarom is het slim om altijd even te sparren met Walter, wij vertellen je namelijk precies wat er specifiek in die wijk gebeurt. Zo weet jij wat je moet bieden op je nieuwe huis.

Meer verhalen van Walter Living

Koffie met Walter: Hoe wij van data een goed onderbouwd verhaal brouwen in 5 stappen.
Edwin Hans |

Koffie met Walter: Hoe wij van data een goed onderbouwd verhaal brouwen in 5 stappen.

Bij Walter Living zetten we alles in om je te helpen slimme keuzes te maken tijdens je huizenjacht. Daarvoor verzamelen en verwerken we alle relevante data over de huizenmarkt. Hoe dat gaat, is een beetje zoals het zetten van een kopje koffie.

Opiniestukken · 5 minuten leestijd
Waar moet je op letten tijdens een bezichtiging? (huis kopen deel 2)
Marije Smelt |

Waar moet je op letten tijdens een bezichtiging? (huis kopen deel 2)

Het is belangrijk om een twee brillen op te zetten tijdens bezichtigen: de roze waarmee je verliefd kan worden op het huis, en een computerbril die objectief kijkt naar het pand.

Huis kopen & bieden · 5 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
Koffie met Walter: Hoe wij van data een goed onderbouwd verhaal brouwen in 5 stappen.