Waar moet je op letten tijdens een bezichtiging? (huis kopen deel 2)

Waar moet je op letten tijdens een bezichtiging? (huis kopen deel 2)

Na een hoop zoekwerk en gepeins, staat je eerste bezichtiging gepland. Afgaande op de foto’s op Funda, ziet het er fantastisch uit. Alleen kan de werkelijkheid best anders zijn, aangezien goede styling mogelijke problemen verbergen. Daarom is het belangrijk om een twee brillen op te zetten tijdens bezichtigen: de roze waarmee je verliefd kan worden op het huis, en een computer bril die objectief kijkt naar het pand.

In de vijfdelige blogserie ‘Huis kopen’ bespreken we hoe je bepaalt wat voor een huis bij je past, waar je op moet letten tijdens een bezichtiging, hoe je moet bieden en onderhandelen, alles over het voorlopige koopcontract en het regelen van je hypotheek.

Nu je weet welk huis bij je past, gaan we door naar stap twee: de bezichtiging.

Van online naar offline

Je hebt alles uitgeplozen over je droomwoning en een bezichtiging aangevraagd. De foto’s op Funda zien er fantastisch uit en je kunt niet wachten langs te gaan. Aan de andere kant ben je ook wel bang dat de groothoeklens misschien een onrealistisch beeld heeft weergegeven.

Walter Living: Waar moet je op letten tijdens een bezichtiging?

Nu ben je gelukkig niets verplicht, bezichtigingen zijn geheel vrijblijvend. Bezoek zoveel huizen je wil om erachter te komen wat je wel of niet wil en of het wel bij je/jullie past. Bereid je voor op een bezichtiging met deze tips:

Waar moet je op letten tijdens een bezichtiging

Er kunnen zomaar tien anderen op hetzelfde moment naar hetzelfde huis komen kijken. Dat doen sommige makelaars express, om druk te leggen op potentiële kopers. Zorg dat je je op zo’n moment niet van de wijs laat brengen. We geven je de belangrijkste punten waar je op moet letten tijdens een bezichtiging.

Punt 1 - Wensenlijst van je droomhuis

In de eerste blog van deze serie bespraken hoe een wensenlijst je kan helpen. Met een wensenlijst bepaal je waar je toekomstige huis aan moet voldoen. De belangrijkste punten zijn: locatie, gezins-/woonsituatie, budget, afstand, toekomst en voorzieningen.

Neem je wensenlijst vooral mee tijdens een bezichtiging, geprint of op je telefoon. Dan kan je afvinken aan welke punten het huis wel of niet voldoet. Dit maakt het achteraf ook een stuk makkelijker om verschillende woningen met elkaar te vergelijken.

Punt 2 - Let op verborgen gebreken  

Hoewel de verkoper van een huis meldingsplicht heeft, moet je als koper goed opletten tijdens een bezichtiging. De meldingsplicht betekent dat de verkoper verplicht is alle ernstige of onverwachte gebreken van het huis te melden, zoals een lekkage.

Als koper heb je onderzoeksplicht. Jij moet tijdens de bezichtiging goed opletten of je geen scheuren in de muren of plafonds ziet of dat de kozijnen toe zijn aan een flinke onderhoudsbeurt. De verkoper is niet verplicht om dit soort ‘zichtbare’ zaken te melden. Als je gebreken ontdekt tijdens de bezichtiging, kan je dit gebruiken tijdens het beslissingsproces en de onderhandeling.

Een aantal zaken waar je goed op moet letten:

  • Verzakkingen Check voordat je het huis binnenloopt goed of het huis geen verzakkingen heeft. Van een afstandje zie je dit het beste, het huis staat dan wat schever. Het risico van verzakkingen is dat de fundering niet meer goed in orde is en het oplossen van dit probleem kan hoog oplopen qua kosten. Dit is vooral van belang bij oude huizen.
  • Scheuren Dit gaat om scheuren in muren of plafonds. Het hoeft geen groot probleem te zijn, maar het is wel goed hier op te letten. Ondanks dat de verkoper en verkopende makelaar je goed moeten informeren, kun je er op tijd bij zijn door het zelf na te vragen.
  • Vochtproblemen Soms zie je een vlek in het stucwerk, helaas zijn vochtproblemen vaker verborgen. Je kunt erachter komen of het huis hier last van heeft door te kloppen op de muren of het stucwerk van dichterbij te bekijken.
  • Gaatjes Bekijk de houten vloeren, balken, daken of kozijnen grondig en check of er toevallig geen gaatjes in zitten. Gaatjes kunnen namelijk betekenen dat er houtworm in zit. Houtworm betekent schade en schade betekent vaak vervanging.
Walter Living: controleer tijdens een bezichtiging een huis op vochtplekken

Punt 3 - Kruipruimte controleren  

Veel huizen hebben een kruipruimte en het is niet geheel onbelangrijk om het luik op te tillen en je neus even naar binnen te steken. Ruikt het naar paddestoelen? Dan kan er schimmel in de ruimte aanwezig zijn.

Ook kan het zijn dat er een laagje water in de kruipruimte staat. Dit hoeft geen probleem te zijn, tenzij er iets aan de leidingen mankeert en dus het is zeker de moeite waard om hier op door te vragen. Je kan je voorstellen dat het voor jou of de monteur niet echt aangenaam zal zijn om te werken in een natte omgeving.

Punt 4 - Energieverbruik & energielabel  

Een energielabel geeft in verschillende klassen aan hoe energiezuinig een huis is: van klasse A (zeer zuinig, groen) tot en met klasse G (zeer onzuinig, rood). Door goede isolatie, energiezuinige verwarming, dubbel glas en bijvoorbeeld zonnepanelen wordt een huis energiezuinig. Check tijdens de bezichtiging deze punten goed.

Wanneer je geïnteresseerd bent in een huis mag je ook om de energierekening vragen. Je kunt hier op aflezen hoe hoog de maandelijkse energiekosten zijn en een inschatting voor jezelf maken. Hoe beter het huis geïsoleerd is, hoe lager de kosten.

Punt 5 - Gas of elektrisch koken  

Je ziet het natuurlijk meteen wanneer je de keuken binnenloop. Het verschil tussen een gaskookplaat en inductie is duidelijk. Als jij een extreem grote wok-fan bent, is het laatste niet optimaal. Let er dus goed op of het past bij je wensen.  

Omdat het Kabinet met het Klimaatakkoord in 2030 49% minder CO2 wil uitstoten dan in 1990, stappen veel huishoudens over op inductie. Als je het niet gewend bent is het even wennen, dat duurt gelukkig niet lang.

Punt 6 - Opbergruimtes

Je zal het waarschijnlijk pas merken wanneer je de verhuisdozen aan het inpakken bent, maar je hebt altijd meer spullen dan je denkt.  

Loop een rondje door het huis, check alle hoeken en gaten en vraag of er eventueel nog andere opbergmogelijkheden zijn (denk aan een berging, stiekeme kelder of zolder). Praktische spullen, zoals de stofzuiger of de wasmachine, moet je ook ergens kwijt. Mocht je een buiten hebben, is er dan ruimte om je fiets neer te zetten? Houd rekening met deze praktische dingen, want dat kan je woongenot op den duur enorm vergroten.

Walter Living: Check de buurt tijdens een bezichtiging

Punt 7 - Check de buurt

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken, maar de buurt is ontzettend belangrijk voor je woongenot. Genoeg winkels dichtbij, een basisschool om de hoek voor je kinderen en of je snel op je werk kan komen; een fijne en gezellige omgeving steeds belangrijker te worden.

Probeer ook te achterhalen wat voor mensen er in je buurt wonen. Kom je langs voor de bezichtiging, loop dan eerst eens een rondje of drink ergens een bakje koffie. Even rustig rondkijken kan helpen om de knoop door te hakken.

Huis kopen deel 3

Heb je alle punten goed bijgehouden en is het huis tijdens de bezichtiging met vlag en wimpel geslaagd? Dan is het nu tijd voor de volgende stap: de onderhandeling en het openingsbod. Wat komt hierbij kijken en hoe kunnen wij jou daarbij van dienst zijn. In de volgende blog: Wees slim met bieden en onderhandelen.

Meer verhalen van Walter Living

Walter Weetje: Ver boven de vraagprijs bieden? Niet in Amsterdam, maar in Diemen moet je wezen.
Menno Schellekens |

Walter Weetje: Ver boven de vraagprijs bieden? Niet in Amsterdam, maar in Diemen moet je wezen.

Waar in Nederland bieden mensen in 2019 het meest boven de vraagprijs? Hier is een overzichtelijke top 10 lijst.

Opiniestukken · 2 minuten leestijd
Vind een huis dat bij je past (huis kopen deel 1)
Marije Smelt |

Vind een huis dat bij je past (huis kopen deel 1)

Hoe vind je een huis dat bij je past? De eerste keer de sleutel omdraaien in je eigen stek geeft een fantastisch gevoel. Dit is hoe je bepaalt wat voor een huis je moet zoeken.

Huis kopen & bieden · 6 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
Walter Weetje: Ver boven de vraagprijs bieden? Niet in Amsterdam, maar in Diemen moet je wezen.