WOZ waarde — wat is dit en wanneer heb je dit nodig?

WOZ waarde — wat is dit en wanneer heb je dit nodig?

Ieder jaar, zodra de feestdagen gevierd zijn en het nieuwe jaar is aangebroken is het ook tijd voor iets anders. In januari wordt de WOZ waarde van je huis namelijk opnieuw bepaald. Maar wat is die WOZ waarde precies, wat betekent dit voor jou en wanneer heb je het nodig? We bespreken hieronder alle details, zodat jij weet wat je kan verwachten.

WOZ waarden zijn openbaar, zodat iedereen zijn of haar huis kan vergelijken met de waarde van andere huizen.

Wat is WOZ waarde?

WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. De WOZ waarde is de waarde van een woning zoals hij staat beschreven bij de gemeente en vormt de basis van gemeentelijke belastingen en heffingen. Het wordt elk jaar door de gemeente bepaald en de WOZ waarde is de geschatte marktwaarde op de peildatum van 1 januari van het vorige jaar.

De WOZ wordt door de gemeente bepaald en wordt gebaseerd op:

  • Verkoopcijfers
  • Ligging van de woning
  • Inhoudsgegevens
  • Oppervlaktegegevens

Goed om te weten is dat een WOZ waarde telkens een jaar geldig is en elk jaar opnieuw wordt bepaald. Ook zijn de WOZ waarden openbaar, zodat iedereen zijn of haar huis kan vergelijken met de waarde van andere huizen.

Wanneer is de WOZ waarde nodig?

Als je een hypotheek wil aanvragen, heb je de WOZ-waarde nodig. Degene waar jij je hypotheek wil afsluiten wil weten of de woningwaarde en hypotheek aansluiten op de hypotheeknormen. In sommige gevallen gaan geldverstrekkers akkoord met het afsluiten van een hypotheek op basis van alleen de WOZ-waarde. Dan is een taxatierapport dus niet nodig. Meestal is dit niet zo en heb je wel een taxatierapport nodig.

Waarom is een juiste WOZ waarde belangrijk?

De hoogte van de WOZ-waarde heeft invloed op een aantal dingen, dus het is belangrijk dat de WOZ waarde klopt. In de eerste plaats wordt de WOZ-waarde als basis gebruikt voor het heffen van verschillende belastingen door gemeenten, waterschappen en de Belastingdienst. Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde als basis voor onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en rioolheffing. De Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting, schenkbelasting en erfbelasting voor woningen. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer belasting je betaalt.

Ook speelt de WOZ-waarde een belangrijke rol bij het kopen van een huis tijdens de onderhandelingen. Wanneer je een huis gaat verkopen, heb je belang bij een hogere WOZ-waarde. Dit komt doordat de WOZ-waarde een schatting van de marktwaarde van je huis is. Mogelijke kopers van het huis zullen hun openingsbod deels op de WOZ-waarde baseren.

Tot slot kan een hogere WOZ-waarde betekenen dat je hypotheekrente omlaag kan, wanneer het risico voor de geldverstrekker afneemt. Benieuwd waar je de WOZ waarde kan vinden? Check je huis op Walter Living. Wanneer je een rapport van het huis aanmaakt, zie je de WOZ waarde. In een Walter rapport vind je ook de WOZ waarden van referentiepanden. Alle gegevens komen direct van het WOZ waardeloket.

WOZ loket

Bij het WOZ-waardeloket kan je de WOZ-waarde van verschillende woningen individueel inzien. De WOZ-waarden die getoond worden in het WOZ-waardeloket zijn door gemeenten vastgestelde waarden en zijn gebaseerd op objectkenmerken zoals bouwjaar en gebruiksoppervlakte. Deze informatie is afkomstig uit de Basisregistraties adressen en gebouwen. Voor beide is de gemeente verantwoordelijk.

WOZ en belasting

De gemeente stelt ieder jaar de waarde van je huis vast aangezien je aan de hand van de WOZ waarde belasting betaald. Je betaalt belasting onroerende zaken, de OZB en daarnaast nog waterschapsbelasting, inkomstenbelasting en erfbelasting.

Door de goede woningmarkt zal in 2022 de WOZ waarde omhoog gaan ten opzichte van de WOZ waarde van 2021. Dat zal je meer belasting moeten betalen in 2021. In een aantal gemeenten gaan de tarieven omhoog waardoor je nog meer extra gaat betalen.

Wanneer je het niet eens bent met de WOZ waarde kun je bezwaar maken.

Bezwaar tegen WOZ waarde

In sommige gevallen hebben gemeenten geen goed beeld van de huizen in hun grondgebied. Dat is kwalijk, want een hogere WOZ waarde heeft invloed op jouw portemonnee. Wanneer je het niet eens bent met de WOZ waarde kun je bezwaar maken. Dit doe je binnen zes weken na ontvangst van de WOZ waarde.

WOZ waarde 2020

Elke Prinsjesdag worden nieuwe belastingplannen voor het daaropvolgende jaar gepresenteerd. Eén van de wijzigingen betreft de WOZ waarde van je huis. De Waarderingskamer schat in dat de WOZ waarde in 2020 met gemiddeld 8 tot 10% stijgt.

Een voordeel van de WOZ waardestijging is de daling van het eigenwoningforfait, maar dit is wel afhankelijk van verschillende factoren zoals je inkomen en de waardestijging van je huis.

Walter Living: wat is de WOZ waarde van een woning?

Verschil marktwaarde en WOZ waarde

Een WOZ waarde wordt gebruikt voor het bepalen van heffingen en belastingen door de gemeente. De marktwaarde wordt gebruikt voor de waardebepalingen van Walter en de daadwerkelijke (ver)koop van een woning. Aangezien de vrije markt en de gemeentelijke WOZ bepaling volgens andere regels plaatsvinden, kan het dus zijn dat deze waarden nogal verschillen.

Walter Living berekent binnen 30 seconden de waarde van een huis voor je.

Walter Woning Waarde

Naast de WOZ waarde en de marktwaarde van een woning, is er nog een andere manier om achter de waarde van een woning te komen. Walter Living berekent binnen 30 seconden de waarde van een huis in Nederland voor je. Het maakt hierin niets uit of het huis te koop staat, of niet. Bij Walter vind je de woningwaarde gebaseerd op de huidige marktprijzen en vergelijkbare woningen uit de buurt.

Met Walter Woning Waarde krijg je de belangrijkste informatie die experts hebben, overzichtelijk op een rijtje voor. Eigenlijk is het een soort werkmap van een adres, waar je makkelijk alle gegevens kan terugvinden. Met een Walter Woningwaarde rapport krijg je toegang tot al onze data.

Meer verhalen van Walter Living

Walter Weetje: die huizenprijzen. Stijgen, of dalen ze?!
Adine Rooyackers |

Walter Weetje: die huizenprijzen. Stijgen, of dalen ze?!

De stelling dat “de stijging van huizenprijzen in Amsterdam afkoelen” is niet waar. Sterker nog, we zien een versnelde toename in prijs per vierkante meter.

Opiniestukken · 3 minuten leestijd
Sara baseerde haar openingsbod op het advies van Walter.
Marije Smelt |

Sara baseerde haar openingsbod op het advies van Walter.

Sara vertelt hoe Walter Living haar heeft geholpen met de juiste informatie op het juiste moment.

Klanten aan het woord · 2 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
Walter Weetje: die huizenprijzen. Stijgen, of dalen ze?!