Annuïtaire hypotheek

Je hypotheekvorm bepaalt de manier waarop je de hypotheek aflost. Met een annuïtaire hypotheek los je in het begin relatief weinig af en profiteer je maximaal van de hypotheekrenteaftrek.

Wat is een annuïtaire hypotheek?

Een annuïtaire hypotheek is een hypotheek waarmee je elke maand een vast bedrag betaald. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. Tijdens de gekozen rentevaste periode blijven je bruto maandlasten gelijk. In de eerste jaren zullen de maandlasten hoofdzakelijk bestaan uit hypotheekrente. In de loop van de tijd verandert de samenstelling van het bedrag: je betaalt steeds minder rente en je lost elke maand steeds meer af.

Wat is het verschil tussen een lineaire en annuïtaire hypotheek?

Bij een annuïteitenlening betaal je de eerste jaren vooral veel rente en los je pas later in de looptijd meer af. Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een gelijk deel aan aflossing. Zo los je juist sneller af en daardoor wordt het maandbedrag ook steeds lager.

Voordelen van annuïtaire hypotheken

Een voordeel van de annuïteitenhypotheek ten opzichte van de lineaire hypotheek is de lagere netto maandlasten aan het begin van de looptijd. Dit komt omdat je in het begin meer hypotheekrente betaalt dan verderop in de looptijd. En die hypotheekrente kan worden afgetrokken van je bruto inkomen. Dit zorgt voor lagere netto maandlasten. Tijdens de looptijd van de annuïteitenhypotheek stijgen de netto maandlasten omdat je steeds minder voordeel hebt van hypotheekrenteaftrek. De bruto maandlasten blijven wel gelijk.

Nadelen van annuïtaire hypotheken

Hoewel er veel voordelen zijn aan annuïtaire hypotheken, zijn er ook enkele nadelen. Als je financiële situatie verandert, is het moeilijk om aanpassingen aan je lening te doen.. Daarnaast is het ook lastig om geld te lenen als je inkomen lager wordt.

Hoe werkt de berekening van een annuïtaire hypotheek?

De berekening van een annuïtaire hypotheek is gebaseerd op de looptijd, de hoogte van de lening en de rente. Bij een annuïtaire hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag aan zowel rente als aflossing. Hierdoor daalt het schuldbedrag elke maand, waardoor de maandelijkse lasten aan het einde van de looptijd kleiner zijn.

Kan ik extra aflossen op mijn annuïtaire hypotheek?

Ja, in veel gevallen is het mogelijk om extra aflossingen te doen op een annuïtaire hypotheek, zonder extra kosten. Hierdoor kun je de looptijd van de hypotheek verkorten en geld besparen op de rente. Het is altijd aan te raden om de specifieke voorwaarden van uw hypotheek te bekijken en te bespreken met uw bank of financiële adviseur.

Hoe bepaal je welke hypotheekvorm het beste bij je past?

De lineaire hypotheek is goedkoper als je kijkt naar de gehele looptijd van de hypotheek. Omdat je de schuld sneller aflost, betaal je over de totale looptijd minder hypotheekrente. Toch is de annuïteitenhypotheek de meest gekozen hypotheekvorm van de twee. Dit komt door de lagere maandlasten aan het begin van de looptijd. De beste vorm van de twee is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Walter adviseur

Ga je een huis kopen?

Boek je gratis oriëntatiegesprek met een Walter-adviseur. Wij begeleiden je bij het kopen van je volgende woning.

Plan een gratis kennismaking

Lees verder

Desktop taxatie verwijst naar een beoordelingsmethode waarbij een taxateur de waarde van een onroerend goed bepaalt zonder fysiek ter plaatse te zijn. Lees verder →

Er wordt onderscheid gemaakt tussen roerende zaken en onroerende zaken. De woning zelf is een onroerende zaak. Lees verder →

Een bouwkundige keuring is een grondige inspectie van een gebouw door een bouwkundig expert. Deze bouwkundig expert dient de koper meestal zelf in te schakelen bij het aankoopproces of in sommige gevallen kan een aankoopmakelaar het ook regelen. Lees verder →