Courtage

Je kan ervoor kiezen om wat zaken uit handen te geven wanneer je een huis gaat kopen. Een aankoopmakelaar kan je helpen met het zoeken naar een woning, kan mee naar de bezichtigingen en begeleidt je zelfs bij sleuteloverdracht bij de notaris.

Om daar geld mee te verdienen rekent een makelaar courtage; een vergoeding voor het werk wat hij of zij verricht. In Nederland mogen makelaars zelf bepalen hoeveel ze vragen. Hoewel je kan onderhandelen, is het meestal 1,5% van de koopsom. Dit hoort altijd inclusief BTW te zijn, maar let hier goed op. De courtage is wel exclusief opstartkosten. Die liggen meestal tussen de € 300,- en € 500,- euro.

Courtage verkopen van je huis

Soms rekenen makelaars extra kosten voor bijvoorbeeld het maken van de foto’s of het doorplaatsen op internetsites zoals Funda. Dit zijn de ‘opstartkosten’. Meestal is het zo dat de makelaar niets in rekening brengt als de verkoop niet slaagt, maar de opstartkosten ben je dan wel kwijt.

Of de makelaar nu een vast bedrag rekent of een percentage-bedrag, het is belangrijk om na te gaan wat inclusief is en wat exclusief.

Verloopt alles volgens plan en slaagt de makelaar in zijn missie, dan wordt er afgerekend via de notaris. Goed om te weten: de kosten van de makelaar zijn fiscaal niet te verrekenen.

Courtage aankoopmakelaar

Ook een aankoopmakelaar brengt courtage in rekening. Het kan dan gaan om een vast bedrag, zoals bij Walter, of om een percentage over de aankoopprijs of om een succesfee: een percentage over de onderhandelingswinst. Combinaties zijn ook mogelijk.

Het voordeel van een vast bedrag is dat je precies weet waar je aan toe bent. Het nadeel van een percentage is dat de aankoopmakelaar baat heeft bij een hoge eindprijs, en dat wringt natuurlijk heel erg met de belangen van jou als koper. Het nadeel van een prestatie-fee (percentage over verschil vraagprijs en eindprijs) is dat de aankoopmakelaar dan erg gefocust is op scherpe onderhandelingen. Al te agressief onderhandelen kan weleens te koste gaan van de gunfactor.

Walter adviseur

Ga je een huis kopen?

Boek je gratis oriëntatiegesprek met een Walter-adviseur. Wij begeleiden je bij het kopen van je volgende woning.

Plan een gratis kennismaking

Lees verder

Je hebt een taxatierapport nodig om een hypotheek af te kunnen sluiten, of als je deze tussentijds wil aanpassen. Lees verder →

Een akte van levering is belangrijk bij de aankoop van een huis omdat het legaal vastlegt wie de eigenaar van het huis is. Het bewijst de overdracht van eigendom van verkoper naar koper en is daarmee een belangrijk bewijsstuk bij eventuele toekomstige discussies over de eigendomsrechten. Lees verder →

Een bouwkundige keuring is een grondige inspectie van een gebouw door een bouwkundig expert. Deze bouwkundig expert dient de koper meestal zelf in te schakelen bij het aankoopproces of in sommige gevallen kan een aankoopmakelaar het ook regelen. Lees verder →