Verbouwen

Een van de voordelen van het kopen en verbouwen van een huis is dat je volledige controle hebt over het uiterlijk en de functionaliteit van je woning. Dit betekent dat je het huis volledig naar jouw wensen kunt aanpassen.

Verbouwen naar jouw smaak

De meeste vernieuwingen vinden plaats in de badkamer en keuken. Die ruimtes zijn al gauw gedateerd. Samen met een nieuwe vloer en wat schilderwerk ziet je woning er weer als nieuw uit! Wil je echt meerwaarde uit je verbouwing halen, denk dan aan dakkapellen plaatsen en uitbouwingen bouwen aan de woning. Zo vergroot je namelijk het woonoppervlak. Fijn tijdens het wonen en het werkt tevens waarde verhogend voor je woning.

Kosten van verbouwen

Een nadeel van verbouwen is dat de kosten hoog zijn. Bij het kopen van een gedateerde woning kunnen de kosten van verbouwingen helemaal snel oplopen. Naast styling en inrichting ben je in dat geval namelijk ook nog geld kwijt aan de woning weer te updaten met alle gemakken van de dag van vandaag. Door goed te plannen en te budgetteren, kan je inzicht krijgen in hoeveel de verbouwing gaat kosten.

De kosten van verbouwen kunnen sterk variëren. Een gemiddelde renovatie kan ongeveer € 750 per vierkante meter kosten, terwijl luxe verbouwingen tot € 1.750 per vierkante meter kunnen kosten.

De verbouwingsspecificatie

Als je een deel van de verbouwing wilt financieren vanuit een hypotheek dan moet je een eerste grove inschatting van de verbouwingskosten maken. Je hoeft hierbij nog niet compleet uitgewerkte plannen te hebben, maar het geeft een indicatie van waardevermeerderende aspecten van de renovatie. Vervolgens stel je hiermee een verbouwingsspecificatie op, zoals hier. Deze verbouwingsspecificatie mail je naar de taxateur wanneer die de woning gaat taxeren op woningwaarde. De taxateur waardeert de woning dan zoals het nu is, in de huidige staat, en maakt daarnaast een inschatting van de waarde na de verbouwing zoals gespecificeerd in de verbouwingsspecificatie.  

Let wel op dat je nooit meer kunt lenen dan de taxatiewaarde (in huidige staat) en dat je voor de verbouwingskosten doorgaans maar rond de 60% van de opgegeven kosten in de verbouwingsspecificatie extra kan bijlenen. Wees vooral dus niet te conservatief met het inschatten van de kosten!

Waardevermeerdering

Niet elk element van de verbouwing zal zich direct terug laten betalen met een waardevermeerdering van de woning, zowel niet qua taxatiewaarde als daadwerkelijke verkoopwaarde. Luxueuze kranen of douche koppen zijn meer verrijkend voor je woonervaring dan voor de verkoopwaarde. Er zit namelijk een grens aan wat wat je nog terugkrijgt aan waardevermeerdering en dat wordt bepaald door de lokale markt. Als die lokale markt erg gemiddeld is qua woninginrichting dan zal je volledig uitgedoste woning de duurste worden in de buurt. Dat maakt de woning allicht wel populair maar vertaalt zich niet evenredig direct in een verkoopwaarde die ver boven het huidig maximum van de buurt zit.

De onzichtbare verbouwingen

Verbouwingen die veel tijd en geld kosten maar waar je eigenlijk weinig van ziet, brengen alleen bij verkoop meer op als ze de maandlasten van de woning sterk verlagen. De energiezuinigheid van de woning wordt immers steeds belangrijker. Ook hier geldt weer een maximum bepaald door de buurt en door de energieprestaties van de woning. Driedubbel glas geeft heel veel comfort aan de woning maar vertaalt zich niet als een buitensporige hogere woningwaarde dan wanneer je gewoon HR++ dubbelglas hebt.

Walter adviseur

Ga je een huis kopen?

Boek je gratis oriëntatiegesprek met een Walter-adviseur. Wij begeleiden je bij het kopen van je volgende woning.

Plan een gratis kennismaking

Lees verder

Als je een woning koopt, moet je meestal 10% van de koopsom als garantie op de rekening van de notaris storten. In plaats van met eigen geld kun je dat ook regelen met een bankgarantie. Lees verder →

Bij het aanvragen van een advies door een Walter agent zijn er enkele essentiële stappen die u moet volgen om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt en dat u uw droomwoning veilig en met vertrouwen kunt verwerven. Lees verder →

Er wordt onderscheid gemaakt tussen roerende zaken en onroerende zaken. De woning zelf is een onroerende zaak. Lees verder →