Bieden op een populair huis? Dit is hoe je kans maakt.

Bieden op een populair huis? Dit is hoe je kans maakt.

Bij een gewild huis zijn er vaak kapers op de kust en hoe meer bieders op jouw droomhuis, hoe minder sterk jouw onderhandelingspositie is. Gelukkig kan je jezelf goed voorbereiden op het bepalen van een juist openingsbod. Dus, heb jij je oog laten vallen op een huis waar veel animo voor is? Geen zorgen. Dit is wat je kan verwachten als je gaat bieden op een huis met meerdere geïnteresseerden.

Verkopersmarkt vs. kopersmarkt

Als er gesproken wordt over de huizenmarkt, dan wordt deze vaak uitgedrukt in een kopersmarkt of een verkopersmarkt. Daarmee wordt bedoeld dat het soms gunstig is om een huis te verkopen, en op andere momenten het gunstiger is om te kopen.

Verkopersmarkt

De naam zegt het al: voordeel voor de verkoper. Er is beperkt aanbod en de prijzen van huizen zijn erg hoog. Dit maakt dat de verkoper veel geïnteresseerden heeft voor zijn woning, daardoor een hogere prijs kan vragen en dit vaak ook krijgt.

Kopersmarkt

Op een kopersmarkt is het aanbod hoog en zijn de huizenprijzen laag. De koper heeft veel keus en de verkopers veel concurrentie. Deze strijd zorgt ervoor dat de prijzen zakken en dit is voordelig voor kopers.

Op dit moment bevinden we ons nog steeds op een verkopersmarkt. De prijzen van huizen zijn hoog en het aantal dat wordt aangeboden is snel verkocht. Dat betekent dat de koper een beperkte keuze heeft en vaak meer voor een huis betaalt dan dat het waard is.

Je ervaart als huizenkoper veel concurrentie; de vraag naar huizen is groter dan het aanbod en wat er te koop staat, wordt snel verkocht.

Hogere prijzen, kleinere huizen

Maar hoe kunnen de gemiddelde huizenprijzen afvlakken of dalen, terwijl vierkantemeterprijzen blijven stijgen? Het antwoord is simpel: mensen kopen kleinere woningen met een hogere prijs per vierkante meter.

De stelling van Het Parool dat huizenprijzen in de regio Amsterdam dalen en de markt afkoelt is dus niet waar. Wij zien een versnelde toename in prijs per vierkante meter en een verschuiving in welke huizen worden verkocht. De meest verkochte huizen in Amsterdam zijn kleiner dan 80m². Daarbovenop ervaar je als huizenkoper veel concurrentie; de vraag naar huizen is groter dan het aanbod en wat er te koop staat, wordt snel verkocht.

Little house
Een makelaar mag je niet vertellen hoeveel er geboden is, maar wel vragen een definitief eindbod te doen.

Bieden en onderhandelen bij een huis met meerdere geïnteresseerden

Hoe oneerlijk het misschien ook voelt, bieden op een huis met meerdere geïnteresseerden is een bekend fenomeen op de huidige huizenmarkt. Zelfs als jij de vraagprijs of hoger biedt, mag de verkoopmakelaar onderhandelen met verschillende partijen. De makelaar moet je wel laten weten met hoeveel partijen er onderhandeld wordt.

Wat een makelaar niet mag doen is verschillende partijen tegen elkaar uitspelen. De makelaar moet te allen tijde de partijen op de hoogte houden als er meerdere biedingen zijn. Er mag niet verteld worden hoeveel er geboden is, maar de makelaar mag je wel vragen een definitief eindbod te doen.

Versterk je onderhandelingspositie

Stel, het gaat om het huis van je dromen, dan is het natuurlijk mega stressvol om te zien dat er meerdere partijen geïnteresseerd zijn. Daarom moet je zorgen dat jouw onderhandelingspositie het sterkst is. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Wij geven je wat tips.

Wel of geen aankoopmakelaar

Als je weinig tijd hebt voor een huizenjacht, niet weet waar je op moet letten tijdens een bezichtiging of als je hulp nodig hebt met onderhandelen, kan je een aankoopmakelaar in de arm nemen. Deze weet wat de woningwaarde is en hoeveel je moet bieden om kans te maken op het huis. Je wordt dus geholpen tijdens alle stappen van het kopen van een huis.  

Wij hebben een nieuwtje voor je: dit kan je ook allemaal zelf. Want sinds de komst van Funda.nl is het heel makkelijk om zelf goed inzicht te krijgen in de markt en menig huizenjacht start hier. Daarnaast kan je op Walter Living de échte waarde van je huis vinden en ga je goed voorbereid op pad. Bij Walter krijg je de belangrijkste informatie die experts hebben.

Bied je te weinig dan gaat het huis aan je neus voorbij, maar bij te hoog bieden betaal je waarschijnlijk teveel...

Een juist openingsbod

Blijft spannend, dat bepalen van een openingsbod. Want als je te laag biedt gaat het huis aan je neus voorbij en bied je te hoog dan betaal je waarschijnlijk te veel. Je wil meteen een goed bod doen zodat je een voet tussen de deur hebt bij de onderhandeling.

Wil je nóg een beetje meer hulp zodat je geheid wint met bieden? Ga dan voor Walter. Walter is een algoritme ontwikkeld door Walter Living dat systematisch een winnend bod voorspelt. Zo kan jij beter inschatten wat eventuele andere bieders doen en zal je nooit teveel betalen voor een huis.

Ontdek wat het beste bod is voor jouw droomhuis. Voor € 3950,- stellen we een biedingsstrategie samen en helpen we je net zolang totdat je kunt verhuizen. Ook de taxatie en bouwtechnische keuring is inbegrepen. Voor Walter betaal je eenmalig € 3950,-. De Walter expert begeleidt je - net als een aankoopmakelaar - gedurende het hele proces, maar kost een fractie van diens prijs. En tijd.

Overbieden op een huis

De kans op overbieden bij een populair huis is erg groot. Op de huidige, strakke woningmarkt gebeurt het vaker dan je lief is. Let er wel op dat je niet meer gaat overbieden dan je kan betalen. Bepaal voor je gaat bieden goed wat je maximale prijs is, gebaseerd op het huis en wat jij het huis waard vindt en wat je kan uitgeven.

De voorwaarden die jij meeneemt in de koopakte kunnen ervoor zorgen dat jouw bod geaccepteerd wordt.

Ontbindende voorwaarden

Het hoogste bod hoeft helemaal niet het winnende bod te zijn. De voorwaarden die worden meegenomen in de koopakte zijn meestal net zo belangrijk. Jouw specifieke voorwaarden kunnen het bod wat je doet aantrekkelijker maken voor de verkoper en ervoor zorgen dat je bod wordt geaccepteerd.

Vergeet niet dat als je de koopakte breekt, anders dan op basis van ontbindende voorwaarden, je 10% van de koopsom bent verschuldigd. In “Huis Kopen deel 4” leer je meer over ontbindende voorwaarden als: onder voorbehoud van financiering, bouwtechnische keuring, verkoop eigen woning of nationale hypotheek garantie (NHG).

Bieden maar!  

Met deze kennis op zak, kan jij goed voorbereid aan de slag met dat openingsbod. Wil je toch nog wat extra hulp met het bieden of onderhandelen? Check wat Walter Living voor je kan doen. Samen vergroten we jouw kans op een winnend bod. Succes!

Meer verhalen van Walter Living

Kijkje in de keuken: Alle zoekresultaten snel op je scherm. Dit is hoe ons autocomplete component werkt.
Marcel de Graaf |

Kijkje in de keuken: Alle zoekresultaten snel op je scherm. Dit is hoe ons autocomplete component werkt.

In deze serie technische artikelen nemen we je mee achter de schermen. Zo werkt ons autocomplete component waarmee je eenvoudig en snel een waarderapport kunt maken.

Achter de schermen · 4 minuten leestijd
Vervang de taxateur door technologie en automatische waardemodellen gebaseerd op data.
Steven van Wel |

Vervang de taxateur door technologie en automatische waardemodellen gebaseerd op data.

De monopoliepositie van de taxateur is bepalend voor de hypotheekschuld van miljoenen huizenbezitters. Tijd voor een onafhankelijke toezichthouder die waardemodellen juist beoordeelt.

Opiniestukken · 5 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
Kijkje in de keuken: Alle zoekresultaten snel op je scherm. Dit is hoe ons autocomplete component werkt.