Geactualiseerde koopsom

Geactualiseerde koopsom

Wat is een geactualiseerde koopsom?

De geactualiseerde prijs is een correctie op de oorspronkelijke verkoopprijs. Het CBS publiceert periodiek de stijging of de daling van de huizenprijzen in Nederland. Door de verkoopprijs te corrigeren met deze stijging of daling krijg je de geactualiseerde prijzen. Je kunt dus zeggen dat een geactualiseerde prijs de koopsom is van vandaag de dag.

Op onze site vind je geactualiseerde verkoopsommen. In Walter aankoopservice zie je zowel de geactualiseerde verkoopsommen als de daadwerkelijke koopsom. De geactualiseerde prijs is een correctie op de oorspronkelijke verkoopprijs op basis van de CBS Index.

Hoe wordt de geactualiseerde koopsom berekend?

De geactualiseerde koopsom wordt berekend door eerst de oorspronkelijke koopsom van het huis te bepalen en deze te vermenigvuldigen met een inflatiepercentage. Dit inflatiepercentage staat voor de verandering in de prijs van het huis gedurende de tijd dat de koper het huis heeft. Als het huis bijvoorbeeld twee jaar geleden is gekocht, wordt het inflatiepercentage berekend door de prijs van het huis vandaag de dag te vergelijken met de prijs van het huis twee jaar geleden.

Waarom is de geactualiseerde koopsom belangrijk?

De geactualiseerde koopsom is belangrijk omdat het een meer realistische prijs van het huis weergeeft. Het helpt kopers bij het maken van een meer verantwoorde beslissing over de aankoop van het huis, omdat het rekening houdt met de inflatie en andere factoren die de waarde van het huis over de tijd zullen veranderen.

Meer verhalen van Walter Living

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar
Marije Smelt |

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om het vinden van de perfecte woning, maar ook om het navigeren door het complexe aankoopproces. Gelukkig is er Walter, jouw betrouwbare digitale aankoopmakelaar die je helpt bij elke stap die je moet nemen.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.
Marije Smelt |

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar