#huizenjacht - Loes Wagemans.

#huizenjacht - Loes Wagemans.

Met goede moed op huizenjacht in het centrum van Amsterdam. Wie durft dat nog aan? Nou, Loes Wagemans en haar partner Eric durfden dat. En met succes! Met hulp van Walter Living, een makelaar en het dagelijks checken van Funda, vonden zij een parel van een monumentaal pand in dezelfde buurt als hun huidige woning. Een opknapper, dat wel.

De gekte op de huizenmarkt kan je zoektocht heel moeilijk maken. Laat je niet leiden door deze gekte!

Je hebt een prachtig huis in hartje Amsterdam. Waarom toch verhuizen?

Ik woon al twintig jaar in het huis waar ik nu woon — hartje Amsterdam in het red light district. De straat wordt steeds drukker en drukker en eigenlijk wilden we ook wel wat groter gaan wonen. Ons huidige huis verkochten we met een prima overwaarde, dat bood de kans om ruimer te gaan wonen. Wel wilden we graag in dezelfde buurt blijven wonen, zodat onze zoon niet hoefde te veranderen van school. We achtten die kans alleen klein met de huidige huizengekte.

Het zoeken naar een huis werd bijna een dagtaak.

Wanneer begon jullie zoektocht?

Dat begon zo’n twee jaar geleden en in die periode hebben we wel veertig huizen gezien, gok ik. Het zoeken naar een fijn huis werd zo bijna een dagtaak.

Altijd in Amsterdam blijven kijken?

Op een gegeven moment ga je toch buiten de stad kijken. Je wil niet krampachtig vasthouden aan je idealen, maar ook outside the box denken. En hoewel je buiten de stad voor hetzelfde geld wel meer ruimte en meer luxe krijgt, moet je wel overal met de auto naartoe. Dat wilden we allebei niet.

We zagen kasten van huizen, maar we houden van die stedelijke omgeving. Overal dichtbij en lekker met de fiets naar je werk. Dat gevoel wilden we blijven behouden. Dus toch in Amsterdam blijven zoeken, wel buiten onze buurt. We zijn van Oost naar Zuid geweest en ook in West.

We hebben veel van onze zoektocht geleerd. Je leert te scannen; waar je op moet letten in het huis en hoe je naar foto’s moet kijken.

Waren al die veertig huizen het waard om te gaan kijken?

Je denkt van niet, maar we hebben er veel van geleerd. Je leert te scannen; waar je op moet letten in het huis en hoe je naar foto’s moet kijken. Zo kan je beter inbeelden hoe het eruit ziet in de werkelijkheid.

Dat scannen leert je ook écht naar huizen te gaan kijken. Ook al denk je bij het zien van de foto’s ‘mwah, niks voor ons’. Dat kan dan zomaar een heel fijn huis zijn.

Met hoeveel huizen was je serieus-serieus bezig?

Uiteindelijk zijn we maar met drie huizen echt serieus bezig geweest. Eentje was helemaal in het begin, het eerste huis waar we naar gingen kijken. De tweede was ergens halverwege de zoektocht en het derde huis is het uiteindelijk geworden. Dat komt doordat sommige al zijn verkocht voor je überhaupt kan gaan kijken en bij sommige heb je zelf redenen om het niet te doen. Dat kan van alles zijn.

Hoe vonden jullie de huizenmarkt an sich?

De snelheid van de markt is natuurlijk vrij belachelijk. Soms ga je kijken en moet je direct een bod doen, anders is het zo voor je neus weg. Maar het kopen van een huis is een van de grootste financiële beslissingen uit je leven, het is geen nieuwe broek. Over een nieuwe broek denk ik soms nog langer na!

We zochten een huis wat we zelf helemaal konden inrichten naar onze smaak.

Naar wat voor huizen keken jullie zoal?

Wij hadden de luxe om te zoeken in een hoger segment en waren ook niet bang voor een opknapper. Dat maakte het aanbod aan huizen groter. Ik denk dat veel mensen daar wat bang voor zijn en kijken naar kant en klare woningen. Maar zo’n huis dat opgeknapt is door een projectontwikkelaar waar je direct in kan, was niks voor ons. Wij wilden het per se zelf doen en zijn daar heel kritisch op.

Het was een voordeel om een opknapper te zoeken, maar ook een nadeel. Veel huizen zitten in een soort opknapronde, die hadden bijvoorbeeld al een nieuwe keuken. Die ga je er natuurlijk niet uitslopen, dan ben je met kapitaalvernietiging bezig. We zochten een huis wat we zelf helemaal konden inrichten naar onze smaak.

Hebben jullie alles alleen gedaan?

Nee, we hebben een bevriende makelaar in de arm genomen. Deze hielp ons met zoeken en kon goed inschatten wat wij zochten. Daarnaast hebben wij heel veel baat gehad bij Walter. Voor elk huis wat we zagen, hebben we de echte woningwaarde gecheckt. Waar het stukje onderhandeling de makelaar goed eigen is, geeft Walter de doorslag in het maken van de juiste keuze. Financieel gezien.

Ging dat goed samen? Makelaar en Walter Living?

Absoluut! Walter is echt een grandioze toevoeging als je een huis zoekt. De kennis die je over het huis krijgt, geeft je veel vertrouwen. Hoe meer je weet, hoe sterker je staat. Ook tijdens het maken van een openingsbod. Je weet precies wat je moet bieden.

Ik was niet meteen verliefd, maar dacht wel 'dit kan 'm misschien wel eens zijn'.

En toen vond je dit huis ineens?

Ja, het huis wat we nu gekocht hebben kwam plots op ons pad. Het kwam op vrijdag voorbij op Funda, maar eigenlijk vergaten we het huis over het weekend. Tot vrienden ons weer op dit huis wezen.

Ik ben in eerste instantie alleen gaan kijken en was niet meteen verliefd. Er moest veel aan gebeuren. Wel had ik het gevoel van ‘dit kan ‘m misschien wel eens zijn’. Daarna ben ik met Eric gaan kijken. Uiteraard eerst alles gecheckt op Walter Living, om zo te kijken of het geen miskoop zou worden. Toen hebben we een bod gedaan.

Bij het doen van dat bod kwamen we erachter dat er nog een andere geïnteresseerde partij was en dat de verkoper keuzemogelijkheid had. Hij ging zelf een verdieping lager wonen en wilde kiezen wie er in zijn oude woning zou gaan wonen. Zelf heeft hij er lang met zijn gezin gewoond, maar omdat iedereen het huis uit was wilde hij kleiner wonen. We zijn langsgegaan om kennis te maken, natuurlijk mijn zoon met grote glimlach en gezellige krullen voorop. Dat was meteen een klik.

Fantastisch! Heb je nog tips voor (aankomende) huizenjagers?

Nou, De gekte op de huizenmarkt kan je zoektocht heel moeilijk maken. Het is beter om je niet te laten leiden door die gekte. Zeker als je niet bekend bent met wat er gebeurt, als starter bijvoorbeeld, kan het je wel afschrikken. Daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd op pad te gaan. Wat ons heel erg hielp was de hulp van de makelaar in combinatie met alle kennis van Walter Living.

Meer verhalen van Walter Living

Wat is het effect van een energielabel op de woningwaarde?
Aimée Schuurmans |

Wat is het effect van een energielabel op de woningwaarde?

Ontdek het effect dat een maximale verduurzaming van je huis heeft op de waarde van je huis en weet of zo'n grote grote investering het waard is.

Huis kopen & bieden · 4 minuten leestijd
Eigenwoningforfait - wat is het en hoe bereken ik het?
Aimée Schuurmans |

Eigenwoningforfait - wat is het en hoe bereken ik het?

De Belastingdienst ziet jouw woongenot als bron van inkomsten; het eigenwoningforfait. Leer wat het is en hoe je het berekent in 2020.

Huis kopen & bieden · 4 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
Wat is het effect van een energielabel op de woningwaarde?