Kom eens kijken! Een dagje op bezoek bij Walters Madurodam.

Kom eens kijken! Een dagje op bezoek bij Walters Madurodam.

We zijn ons allemaal wel eens gaan vergapen aan de kleine, herkenbare wereld van Madurodam. De mogelijkheid om van bovenaf te kijken naar de herkenbare straten, leidt tot een ander soort waardering van de straten van Nederland. Walter Living bouwt aan een eigen Madurodam aan de hand van data. In plaats van miniaturen te bouwen, passen we grote hoeveelheden data toe om een kloppend beeld te vormen van een buurt op afstand. Vanaf een afstand krijg je namelijk een beter beeld of die droomwoning wel echt in een buurt staat die bij je past. Klaar voor de rondleiding?

Walter Living - bouwt aan een eigen Madurodam

De kunst van het observeren

Voordat we echt kunnen uitzoomen, beginnen we de rondleiding op het straatniveau van Madurodam. Het Madurodam-effect laat zich namelijk goed combineren met de kleine, unieke observaties die een plek tot leven laten komen, ook wel de lokale kennis van de straat volgens Jane Jacobs.

Daarom gaan we op speurtocht naar aanwijzingen of kleine, unieke observaties die ons opvallen. Op het moment dat we in ons Madurodam bijvoorbeeld een voetbalstadion passeren, waarin het Nederlandse team een wedstrijd speelt, zien we iets verderop een aantal oranjefans. Ze bouwen een feestje in de achtertuin, met vlaggetjes, toeters en bellen. De rest van de buurt lijkt echter niet mee te gaan met de oranjegekte. Dit is een interessante en tekenende observatie, gezien we in onze data zien dat in de buurt vooral expats wonen.

Walter Living - weet hoeveel je moet bieden op je volgende woning

Een bovenaanzicht van je omgeving

Als je ergens woont of vaak komt, gebruik je punten van herkenning om te weten hoe je ergens komt. Elk herkenningspunt wordt zelfs opgeslagen in een aparte hersencel. Al deze punten samen vormen onze persoonlijke ‘navigatiekaart’ van de omgeving. Iedereen geeft zijn of haar eigen betekenis aan de afzonderlijke plekken.

Walter wil iedereen een objectief overzicht geven van wat een plek is en wat er speelt.

Ondanks die mentale navigatiekaart ervaren we onze omgeving als allerlei onsamenhangende puzzelstukjes. Walter wil je helpen het grotere plaatje te zien. Wij willen iedereen een objectief overzicht geven van wat een plek is en wat er speelt. Hiervoor is het nodig om uit te zoomen naar een bovenaanzicht van je omgeving, het Madurodam-effect. Zo ontvouwt zich dan opeens het grotere plaatje.

We nemen je mee langs alle highlights van Madurodam. We verdelen deze herkenningsfactoren gelijk onder in verschillende categorieën zoals bedacht door Kevin Lynch.

1. Buurten en gebieden Als een gebied een eenduidig karakter heeft blijft het je goed bij. Een karakter is makkelijk te omschrijven. Dit kan te maken hebben met hoe de buurt gebruikt wordt, de inwoners, de type woningen, de voorzieningen en de landschappelijke elementen. In Madurodam kunnen we een aantal buurten onderscheiden met hun eigen karakter: Centrum (historisch bebouwing), Polder (open landschap), Haven (infrastructuur en transport) en Buiten. De laatste is een allegaartje zonder eenduidig karakter.

2. Herkenningspunten Dit zijn de unieke plekken die je bij blijven. Ze brengen vaak een symbolische waarde van een buurt tot uitdrukking. Zo heeft Madurodam Centrum de Domtoren, Madurodam Polder de Kinderdijk, Madurodam Haven de Euromast (en stiekem ook nog de Erasmusbrug). In Madurodam Buiten ontbreekt een duidelijk herkenningspunt. Mede doordat deze buurt dus geen eenduidig karakter heeft.

3. Gebiedsgrenzen Deze vormen een overgang of een barrière tussen verschillende buurten. Rivieren splitsen gebieden en dienen als ontsnapping aan gevoelsmatig eindeloze straatstenen. Spoorlijnen zijn barrières, maar hebben doorgangen die als toegang tot andere gebieden fungeren. In Madurodam gebeurt dit met het station, dat Centrum en Haven (met daarin de luchthaven) weer verbindt.

4. Kruisingen en opstapplekken Deze oriëntatiepunten zijn met name handig voor het bewegen van de ene naar de andere locatie. Het zijn plekken om je richting te kunnen kiezen, zoals het kruispunt op de hoek bij het Binnenhof. Bij pleinen ligt het accent op verblijven. Het is de plek waar je mensen treft die naar mensen kijken, die op hun beurt weer naar anderen kijken. Het Damplein naast het Paleis op de Dam is hier een voorbeeld van.

5. De straten Kronkelende straatjes geven een buurt karakter en sfeer. Er is iets spannends aan het niet direct ervaren wat er om de hoek gebeurt. Dit zie je rondom het gemeentehuis van Gouda in Madurodam. Ook een rechte straat kan een krachtig effect hebben. Zo nodigt de promenade langs het Nationale Nederlanden gebouw uit tot verblijf. De variant ‘wegen’ voeren je alleen waar je heen moet. Die zien we met name in de Polder en Buiten.

Snap het verschil tussen een huis en een thuis

Let ook op bovenstaande herkenningsfactoren als je een huis bezichtigt. Ze maken het verschil tussen een huis en een thuis. Volgens Lynch dragen herkenbare, karaktervolle woonbuurten namelijk bij aan geluk.

Onze fijnste herinneringen dragen we mee in de huidige invulling van onze woonwensen.

Om alvast te oefenen kan je in gedachten teruggaan naar de omgeving waar je bent opgegroeid. Welke plekken in de buurt waren jouw speelveld en welke plekken waren ‘verboden’ terrein? Zo weten we intuïtief wat goede plekken zijn en de betekenis die we eraan meegeven. Ga maar na, waar heb je de meest fijne herinneringen aan? Deze herinneringen worden meegedragen in de huidige invulling van onze woonwensen.

Oost west, thuis best

Hoewel alle herkenningsfactoren voor iedereen hetzelfde zijn, is de betekenis en waarde die we eraan toebedelen voor iedereen anders. Mensen hebben verschillende persoonlijke en culturele waarden. Daarom verschilt de belevingswereld van iedereen en interpreteert iedereen z’n omgeving weer anders.

Om jouw ideale woonbuurt te vinden is het daarom belangrijk om te onderzoeken wat jij belangrijk vindt. Om je een beeld te geven van hoe voorkeuren van mens tot mens verschillen, gaan we op bezoek bij een aantal (fictieve) inwoners van Madurodam en vragen hen naar hun woongenot. Herken je iets van hun woonwensen?

Gijs: “We zijn echte gezelschapsmensen. We houden enorm van bbq-en in de tuin en kletsen met buren. Daarom wonen we in Buiten, net buiten het Centrum. De kinderen kunnen hier lekker spelen, zelfs buiten op straat. En als het regent, hebben ze binnen ook alle ruimte. Een woonbuurt buiten Madurodam die me veel inspireert is EVA-Lanxmeer.”

Babette: “Mijn woning staat op een groot stuk land in de Polder. Ik heb het best goed voor mekaar; luxe wonen met veel ruimte om te ontspannen en te zwemmen. We zijn niet afhankelijk van voorzieningen. Alles wordt bezorgd. Gedoe met parkeren, dat kennen we niet. We hebben een garage waar drie auto’s inpassen. Een woning buiten Madurodam die me veel inspireert is Villa Kogelhof.”

Esther: “Ik woon in het levendige en authentieke Centrum. M’n woning is misschien een beetje klein, maar ik leef hier groot. Met de horeca, winkels en voorzieningen heb alles wat ik wil binnen handbereik. Zo kan ik mij volledig richten op mijn carrière en mijn sociale leven onderhouden. De interactie met buren vind ik belangrijk, maar beste vrienden hoeven we niet te worden. Een locatie buiten Madurodam die me veel inspireert is De Rotterdam.”

Robert: “Een veilige omgeving waar de buren een oogje in het zeil houden is iets wat we altijd al zochten. We vinden contact met de buren belangrijk maar willen niet te dicht op iedereen zitten. Zo kunnen we genieten van de voordelen, maar niet de nadelen van een dorps bestaan. Vandaar dit kleinschalige buurtje in Buiten met veel rust en privacy. Een plek buiten Madurodam die me veel inspireert is Het Hofje van Staats.”

Iedereen heeft zijn eigen woonvoorkeuren

Als we de verhalen van de bewoners uitvoeriger bestuderen, merken we de verschillen in hoe de omgeving waargenomen en gebruikt wordt. Dit zegt wat over hun woonvoorkeuren, ofwel de eisen die ze stellen aan de omgeving.
Ook hier moeten we weer even uitzoomen voor het Madurodam-effect. De vier bewoners zijn namelijk onder te verdelen in de vier hoofdcategorieën volgens de DISC karaktereigenschappen. Volgens deze theorie is menselijk gedrag onder te verdelen vier hoofdcategorieën afhankelijk van in hoeverre ze op het eigen ego gericht zijn of op de groep (mensen) en of ze meer naar buiten gericht zijn op anderen (extravert) of meer op zichzelf zijn (introvert). Deze karaktereigenschappen vertalen zich direct door in woonvoorkeuren.

Walter Living - bouwen aan een eigen Madurodam

Stedelijk informatiemodel

Met behulp van data en computerkracht werken wij er bij Walter aan om van ons Madurodam een stedelijk informatiemodel te maken. Hierin kunnen we op grote schaal observaties van de straat combineren met het beeld van bovenaf. Dit geeft een objectief beeld van persoonlijke belevenissen en geeft tevens zicht op grotere patronen die zich voltrekken.

Ervaringen met ‘van horen zeggen’ zijn subjectieve interpretaties, terwijl objectieve observaties belangrijker zijn in het onderbouwen van de keuze of je ergens wil wonen.

Zo informeren we je al voor de bezichtiging waar je op moet letten en krijg je na een bezichtiging een no-nonsense verhaal over de woning en de buurt. Handig, zeker als je tot de 42,5% van de mensen behoort die niet verhuist binnen de eigen gemeente. Verhalen en ervaringen ‘van horen zeggen’ of ‘professionals’ zijn namelijk allemaal subjectieve interpretaties. Terwijl juist objectieve observaties belangrijk zijn in het onderbouwen van de keuze of je ergens wil wonen.

De eerste diensten van het stedelijk informatiemodel van Walter Living zijn er al. Walter geeft je inzicht in de waarde van een woning en wat je er mee kan. Wil je dat een data-analist met je meekijkt, dan hebben we Walter. Je krijgt een persoonlijke data-analist toegewezen die met je meekijkt naar het huis, de buurt en wat je moet bieden om een goede kans te maken op een huis.

Meer verhalen van Walter Living

Waarom zijn referentiepanden belangrijk voor mijn woningwaarde?
Marije Smelt |

Waarom zijn referentiepanden belangrijk voor mijn woningwaarde?

Waarom zijn referentiepanden belangrijk? Lees waarom Walter meer dan tweehonderd vergelijkbare huizen checkt om de woningwaarde in te schatten.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Waarom kies je voor een bouwkundige keuring bij het kopen van een huis?
Marije Smelt |

Waarom kies je voor een bouwkundige keuring bij het kopen van een huis?

Als je een bod gaat doen is het niet per se nodig om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Walter legt uit en helpt je jouw keuze te onderbouwen.

Huis kopen & bieden · 5 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
Waarom zijn referentiepanden belangrijk voor mijn woningwaarde?