Waarom zijn referentiepanden belangrijk voor mijn woningwaarde?

Waarom zijn referentiepanden belangrijk voor mijn woningwaarde?

Er zijn een aantal zaken die invloed hebben op de waarde van je huis, zoals de locatie, het woonoppervlakte en de staat van onderhoud. De beste manier om in te schatten wat de huidige waarde van een huis is, is door te kijken naar recent verkochte huizen die zo veel mogelijk van deze eigenschappen gemeen hebben. Oftewel: de koopsommen van vergelijkbare huizen. Dit noemen we de referentiepanden. Ze zijn zelfs zo belangrijk dat Walter Living ze breed uitlicht. Waarom ze zo belangrijk zijn en hoe ze geselecteerd worden, leggen we hieronder uit.

Wil je inschatten welke combinatie van specifieke factoren effect heeft op de waarde van een huis, kijk dan naar vergelijkbare huizen die recent in de buurt verkocht zijn.

Wat zijn referentiepanden en hoe worden ze gekozen?

Er wordt veel geschreeuwd dat locatie (locatie, locatie) het allerbelangrijkste is voor de waarde van je huis. Toch zijn er nog een aantal andere dingen waar je op moet letten. Naast ligging spelen factoren zoals onderhoudsstaat, woonoppervlakte en energielabel een rol. De beste manier om in te schatten wat de combinatie van specifieke factoren voor een effect heeft op de waarde van een huis, is door te kijken naar vergelijkbare huizen die recent in de buurt zijn verkocht. Deze noemen we dan ook de ‘referentiepanden’. Want wat mensen bereid zijn om te betalen voor een huis in de buurt, geeft inzicht in wat mensen bereid zijn om te betalen voor een specifiek pand.

Referentiepanden zijn huizen die qua type woning, het aantal vierkante meters aan oppervlakte overeenkomen met het huis waar je naar aan het kijken bent. Ook is de opgegeven straal waarin ze liggen van belang voor het te waarderen. Dus als een referentiepand voor veel meer of minder wordt verkocht, heeft dat invloed op de waarde van jouw huis.

Het selecteren van referentiepanden is een vrij ingewikkeld proces. Walter maakt het je makkelijker.

Hoe vind je referentiepanden

Wil je bieden op een huis, dan is het belangrijk om te kijken voor welk bedrag vergelijkbare woningen zijn verkocht. Dit omdat de waarde van een huis dus onder andere bepaald wordt door vergelijkbare huizen in de buurt die recent verkocht zijn. Dus van elk huis dat je gaat bezichtigen zal je een lijst van kenmerken moeten opstellen en de buurt afspeuren naar vergelijkbare huizen die recent zijn verkocht. Als je de huizen hebt gevonden, kun je bij het Kadaster de transactieprijs per huis opvragen. Vrij ingewikkeld proces, vind je niet? Dat betekent per huis waar je op wilt bieden een avondje research en excellijstjes maken.  

Walter maakt het je makkelijk. De referentiepanden laten we zien op een kaart, ook kan je ze als exceldocument downloaden.

Wat zijn mijn referentiepanden volgens Walter Living?

Walter selecteert referentiepanden op de volgende punten: afstand van het te waarderen huis, type woning, woonoppervlakte en bouwjaar. Zo bepaalt Walters Automated Valuation Model (AVM) welk referentiepand in aanmerking komt. Er wordt gekeken naar vierkantemeterprijzen, vraagprijzen en andere karakteristieke eigenschappen van het huis.

Het is praktisch onmogelijk om een huis te vinden dat precies lijkt op dat van jou. Daarom is het belangrijk om terug te rekenen naar vierkantemeterprijzen. Dan kan een huis wel groter of kleiner zijn, maar alsnog vergeleken worden. Hoewel de vraagprijs wel lager of hoger wordt, blijft de prijs per vierkante meter wel gelijk.

Marktprijs vs. transactieprijs

Het AVM-model van Walter werkt met daadwerkelijke transactieprijzen; we kijken naar de prijs waarvoor een huis verkocht is. De vraagprijs wordt namelijk bepaald door traditionele makelaars en hoeft niet per se iets te zeggen over de waarde van een woning. Op basis van transactieprijzen berekent Walter de dagwaarde van een huis, want de echte waarde van een huis is natuurlijk het bedrag waarvoor het verkocht wordt. Dit kan je nooit van te voren bepalen, maar Walter komt aardig in de buurt.

Ons model kijkt naar meer dan tweehonderd vergelijkbare huizen om zo een schatting te berekenen.

In Walter vind je de meest vergelijkbare huizen. Wat je niet ziet, is dat ons model naar meer dan tweehonderd vergelijkbare huizen kijkt om een schatting te berekenen. Elk afzonderlijk huis krijgt een bepaalde weging om zo meegenomen te worden in de vergelijking. We kijken bijvoorbeeld alleen naar de meest recente verkopen; is een huis een tijd geleden al verkocht, dan zal deze minder meerekenen dan een vers verkocht huis.

Hulp nodig met bieden op een huis?

Ontdek wat de beste referentiepanden zijn voor jouw droomhuis. Voor € 3950,- stellen we een biedingsstrategie samen en helpen we je net zolang totdat je kunt verhuizen. Ook de taxatie en bouwtechnische keuring is inbegrepen. Walter, je digitale aankoopmakelaar, betaal je achteraf bij de notaris en is niet gebonden aan een adres. Waar wacht je nog op?

Meer verhalen van Walter Living

Let op! De WOZ waardes komen er weer aan. We keken naar de 10 gemeenste gemeenten van 2019.
Aimée Schuurmans |

Let op! De WOZ waardes komen er weer aan. We keken naar de 10 gemeenste gemeenten van 2019.

De stijging in de WOZ en huizenwaarde is niet per se gelijk. Dit waren de 10 gemeentes die de WOZ in 2019 wel heel hoog instaken.

Huis kopen & bieden · 4 minuten leestijd
Kom eens kijken! Een dagje op bezoek bij Walters Madurodam.
Edwin Hans |

Kom eens kijken! Een dagje op bezoek bij Walters Madurodam.

Je krijgt een beter beeld van je droomwoning en de buurt van een afstand. Dit is hoe wij data toepassen om een kloppend beeld te vormen van een buurt.

Opiniestukken · 6 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
Let op! De WOZ waardes komen er weer aan. We keken naar de 10 gemeenste gemeenten van 2019.