Walter’s kleurenprinter: Krijg een haarscherp beeld van je droomhuis voordat je koopt

Walter’s kleurenprinter: Krijg een haarscherp beeld van je droomhuis voordat je koopt

De mensheid is al zo’n 100.000 jaar bezig met het verzorgen van een dak boven ons hoofd. Sinds ongeveer 10.000 jaar doen we dat in dorpen en steden. Dit vereist al eeuwen planning en afstemming waardoor geen enkele buurt of huis hetzelfde is. Om een scherp beeld te krijgen van welke woning bij je past is heel wat onderzoek nodig. Je moet als het ware verschillende kleuren combineren om dat beeld van je droomhuis te visualiseren. Een beetje zoals een kleurenprinter.

Het is in je huizenjacht namelijk belangrijk om achter de reden te komen waarom je bepaalde elementen in een huis of plek belangrijk vindt.

Verschillende lagen vormen samen een beeld

De vraag wat jouw ideale woning of vestigingsplaats is niet te beantwoorden met alleen de ligging, de voorzieningen, het aantal kamers of het woonoppervlakte. Met de heftige competitie op de woningmarkt heb je het niet altijd voor het zeggen. Vroeg of laat zal je een afweging moeten maken. Hoe maak je dan je keuzes die niet puur zijn gebaseerd op emoties?

Bij Walter Living halen wij objectieve inzichten uit data. Wij besteden veel aandacht aan de interpretatie van data om je te helpen de beste beslissingen te maken op huizenjacht. Door de data te presenteren in vier hoofdkleuren helpen we je om je droomhuis in beeld te krijgen. Deze zogeheten CMYK kleuren (cyaan, magenta, geel en zwart) helpen een totaalbeeld te schetsen waarop je kan koersen tijdens je huizenjacht.

Krijg een haarscherp beeld van je droomhuis voordat je koopt

C. Cyaan geeft kleur aan je woonwensen

Als mensen het hebben over het huis waar ze naar op zoek zijn focussen ze vaak op de praktische dingen. Hoe groot moet de woning zijn? Wanneer wil je verhuizen? Waar moet het liggen en wat is de bouwstijl? Het gaat zelden om wie, waarom en hoe. Dit is eigenlijk best gek. Het is in je huizenjacht namelijk belangrijk om achter de reden te komen waarom je bepaalde elementen in een huis of plek belangrijk vindt. Dan kan je namelijk makkelijker verrast worden door een huis of woonplek die je eerder over het hoofd hebt gezien.

Om achter die redenen te komen moeten we onze woonwensen leren te begrijpen. Zo komen we bij achterliggende kernwaarden. Dit zijn zaken die voor jou heel belangrijk zijn. Om een voorbeeld te nemen; de kernwaarde verbondenheid. Om die te verwezenlijken ben je misschien op zoek naar reuring, gezelligheid, vriendschappelijkheid en gemeenschapszin in de buurt. Dit komt er op neer dat je gemakkelijk een gesprek kan voeren. Jouw gewenste reuring (bijvoorbeeld winkelend publiek) is namelijk misschien een andere dan die van je gesprekspartner (bijvoorbeeld een actief nachtleven met kroegen). Op het moment dat we die woorden specifiek maken (winkels of kroegen) dan weten we de zoekcriteria voor je nieuwe woonomgeving.

Als je valt voor de stijl en sfeer van een bepaalde woning is het dus goed na te gaan of dit dus ook bij je kernwaarden past.

Als je op zoek bent naar een gezellige buurt is het handig om te weten of dit ook ‘contact met de buren’ betekent. Aaneengeschakelde woningen met voortuinen en veel deuren aan de straat maakt de kans op een ochtendgroet aanzienlijk groter dan vrijstaande woningen met lange opritten en hoge toegangspoorten. Een bepaald type woning faciliteert het ene dus beter dan het andere. Als je valt voor de stijl en sfeer van een bepaalde woning is het dus goed na te gaan of dit dus ook bij je kernwaarden past. Andersom geredeneerd, als je een grote gezinswoning zoekt met tuin en parkeerplaats voor de deur in een groene buitenwijk terwijl de kernwaarden uitdaging en spontaniteit belangrijk voor je zijn, is het ook raadzaam om je zoekcriteria onder de loep te nemen.

Toch heb je het niet altijd voor het zeggen. Welke huizen te koop worden aangeboden, hoeveel deze kosten en of het type woningen waar je naar op zoek bent überhaupt is gebouwd is buiten je controle. Zo zijn er in het verleden heel wat woonwijken uitgerold met een sterke opvatting over ‘hoe men moest wonen’. Met statistische rekenmodellen werd bepaald hoeveel mensen er moesten wonen, hoeveel banen er beschikbaar moesten zijn, het type en aantal scholen en de hoeveelheid winkels. Voor de nieuwe woningen in de Noordoostpolder werd daarbovenop zelfs geselecteerd op type mensen.

De Bijlmer in Amsterdam is een perfect voorbeeld van hoe een vooropgezet plan voor een ideale woonwijk fataal anders kan uitpakken. Toch zijn dit soort misverstanden de wereld nog niet uit. Zo bewijst het Raadhuisplein in Emmen, welke eerder in Moskou lijkt te passen dan in deze kleine provincieplaats gezien de immense leegte.

Buurtsamenstelling Utrecht 2018
Buurtsamenstelling Utrecht 2018

M. Magenta accentueert de verborgen patronen

De woonwensen in cyaan moeten aansluiting vinden bij de woonomgeving. Om de woonomgeving te onderzoeken helpt het om de woonplaats als een klein Madurodam te zien. Een bovenaanzicht onthult namelijk veel patronen. Leg datgene wat je ziet vervolgens naast je dagelijkse en wekelijkse activiteiten en kijk of die daar mogelijk zijn. Zijn er veel buitensport mogelijkheden, of traint iedereen thuis of in sportclubs? Zijn er veel restaurants en kleine supermarkten of juist alleen een Albert Heijn XL? Waar is het drukker, bij het Hema cafe of de bij espressobar?

Leg datgene wat je ziet vervolgens naast je dagelijkse en wekelijkse activiteiten en kijk of die daar mogelijk zijn.

Dat patronen zich ontvouwen bij een bovenaanzicht bleek met name in Londen in 1854. Er was namelijk sprake van een cholera-epidemie. John Snow (niet die van Game of Thrones) ging op onderzoek naar de oorzaak waarom sommige buurten in Londen harder getroffen werden dan andere. Snow maakte een kaart met de locatie en het aantal sterfgevallen en de nabije waterpompen. Hij neigde namelijk naar een wetenschappelijke theorie, ondersteund door verhalen van de straat, dat het een bacteriële infectie moest zijn overgedragen door water. Zo bleken de meeste gevallen nabij een waterpomp op de Broad Street te zijn. De pomp werd buiten werking gesteld en het aantal infecties nam rap af. Snow was echter nog niet klaar met onderzoeken. Wat bleek, de buurten met de meeste sterfgevallen werden bedient door waterbedrijven die water haalde uit de met huishoudelijk afval zwaar vervuilde Thames rivier. Zijn onderzoek en aanbevelingen leidde tot grote veranderingen in sanitaire voorzieningen in Londen en zijn cholera kaart legde de basis voor de latere Voronoi diagrammen. Zo kunnen objectieve observaties en verhalen ‘van de straat’ elkaar aanvullen en aanleiding zijn om grotere patronen en ontwikkelingen op de kaart te ontdekken.

Terug naar je woonwensen. De locatie van je werk en maximale reisafstand kan verrassende woonplekken opleveren. Als het Hema cafe echt veel drukker is dan die espressobar dan wonen er waarschijnlijk meer senioren dan hippe flex werkende millennials.

Toe- en afname van restaurants in Almelo (links) en Hengelo (rechts)
Toe- en afname van restaurants in Almelo (links) en Hengelo (rechts)

Y. Geel trekt de aandacht

Als je je blind staart op iets wat je zoekt, loop je misschien wat belangrijks mis. Als je jouw kernwaarden in het achterhoofd houdt en minder laat leiden door op het eerste oog gewenste woning- of buurteigenschappen kan je voor leuke verrassingen komen te staan. Soms staat er namelijk in diezelfde straat nog een woning te koop die eigenlijk veel beter bij je past.

Daarom is het belangrijk om voorbij het oppervlakte kijken om erachter te komen wat factoren zijn die al die pracht en praal veroorzaken. Wat maakt het bijvoorbeeld dat je in de ene wijk je kinderen vrij laat spelen en bij de andere liever zelf een oogje in het zeil houd? Dat is niet perse een splinternieuwe glijbaan en 4 schommels. Het kunnen simpelweg de direct aangrenzende woningen zijn waarvan de bewoners een oogje in het zeil houden. Of laat je niet te snel leiden door een op het eerste oog handige overvloed aan parkeerplaatsen. Diezelfde auto’s staan straks met die van jou een half uur vast op die provinciale weg.

Misschien heb je wel je woning gevonden, maar weet je nog niet of het wel een woonplaats met perspectief is. Doordat mensen zich laten verblinden door emotie kan dit nog wel eens over het hoofd gezien worden. Ook is het belangrijk om te begrijpen hoe een stad zich ontwikkeld heeft en waarom de prijzen zo snel gestegen zijn terwijl ze jarenlang op de bodem zaten. Zo kan je soms een slimme koop doen in een buurt die nog niet helemaal perfect is maar wel potentie heeft.

Ildefons Cerdà, bedenker van Barcelona’s karakteristieke straten, is een van de eerste moderne denkers geweest die zich vastgebeten heeft in de vraag hoe een stad werkt. Tot zijn grote verbazing kon hij geen boek vinden over de wetenschappelijke principes van de stad. Daarom publiceerde hij zelf in 1867 een boekenreeks over het vergaren van stedelijk data met inzichten. Aan de hand van grafieken en kaarten heeft hij laten zien wat een goede woonplaats en buurt kenmerkt. Naast verhalen over de plek en je intuïtie hebben we nog steeds meer kennis en feiten nodig vandaag de dag.

K. Zwart maakt het beeld af

De laatste kleur van onze kleurenprinter is een ‘key plate’ gedoopt in zwarte inkt. Deze geeft contouren, diepte en contrast aan de andere lagen (CMY). Bij Walter is dit je persoonlijke Walter expert die helpt je om het beeld van een huis en de wijk af te maken.  

Wij helpen je de data beter te begrijpen. Dankzij de combinatie van data en mens zijn we in staat je te helpen je onderbuikgevoel te onderbouwen. We helpen je om strategieën op huizenjacht te bepalen. Met Walter ga je slimmer op huizenjacht.

Krijg het beste beeld met de kleurenprinter van Walter

Iedereen kan wel wat hulp gebruiken op huizenjacht. Of dit nou is bij het kopen van een huis, het vinden van de perfecte plek of een het realiseren van een waardevermeerdering met een verbouwing. Daarom werken wij bij Walter Living aan alle middelen die je nodig hebt om de beste beslissingen te maken.

Meer verhalen van Walter Living

Sophie kocht haar eerste huis in Amsterdam met hulp van Walter
Marije Smelt |

Sophie kocht haar eerste huis in Amsterdam met hulp van Walter

Sophie belde de makelaar voor een ander huis, maar werd met gewezen op een andere woning. Ze schakelde Walter in om te helpen met bieden. En met succes! Bij het eerste huis was het raak.

Walter Experts · 3 minuten leestijd
Coronacrisis op de woningmarkt: wat kan je verwachten?
Steven van Wel |

Coronacrisis op de woningmarkt: wat kan je verwachten?

Tijdens een webinar hebben we mensen meegenomen in het effect van de coronacrisis op de woningmarkt. In deze blog lopen we nog een keer door de slides en de inhoud.

public · 7 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
Sophie kocht haar eerste huis in Amsterdam met hulp van Walter