Niet-zelfbewoningsclausule

Niet-zelfbewoningsclausule

Wat betekent een niet-zelfbewoningsclausule?

Een niet-zelfbewoningsclausule betekent dat de verkoper van het huis er niet zelf in woont en dus ook geen idee heeft van eventuele gebreken of verborgen gebreken in het huis. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als iemand een huis erft of als iemand een tweede huis heeft dat niet permanent wordt bewoond. Een verkoper kan er ook voor kiezen om een huis met een niet-zelfbewoningsclausule te verkopen omdat hij of zij het huis als belegging heeft gekocht en verhuurt.

Invloed op mededelingsplicht van verkopers

Als koper heb je recht op een deugdelijk huis en dus moet de verkoper eventuele gebreken of verborgen gebreken die bij de verkoop bekend zijn melden. Het kan voorkomen dat de verkoper van het huis niet op de hoogte is van eventuele gebreken of verborgen gebreken in het huis omdat de verkoper dus niet onlangs in de woning heeft gewoond. Hiermee minimaliseert de clausule de mededelingsplicht van de verkopers.

Invloed op onderzoeksplicht van kopers

Als je een huis koopt met een niet-zelfbewoningsclausule, ben je als koper zelf verantwoordelijk voor het ontdekken van eventuele gebreken of verborgen gebreken. Daarom is het belangrijk om als koper zelf onderzoek te doen naar de staat van het huis voordat je het koopt. Dat doe je met een bouwkundige keuring van de woning. Als de verkoper op de hoogte is van de verborgen gebreken en hierover heeft gezwegen, dan kan hij of zij aansprakelijk worden gesteld voor de kosten van reparatie. In de praktijk is het echter lastig aan te tonen of een gebrek aan de woning bij de verkopers wel bekend is, zeker als verkopers er zelf niet wonen.    

In combinatie met ouderdomsclausule

Bij oudere huizen is de kans op verborgen gebreken vaak groter dan bij nieuwere huizen, omdat er in het verleden andere bouwtechnieken werden gebruikt. Daarom kan een verkoper van een oud huis ervoor kiezen om, naast de niet-zelfbewoningsclausule, het huis ook met een ouderdomsclausule te verkopen. Gebreken, die te wijten zijn aan de ouderdom, kunnen dan niet bij de verkopers verhaald worden. De combinatie van de ouderdomsclausule met de niet-zelfbewoningsclausule behoedt verkopers echter ook tegen aansprakelijkheid voor gebreken aan nieuwere verbouwde delen van de woning die normaliter buiten een ouderdomsclausule zouden vallen.

Op die manier worden verkopers nog eens extra ingedekt voor aansprakelijkheid voor gebreken rondom verbouwingswerkzaamheden die zijn uitgevoerd aan de woning. Hiermee komen herstelwerkzaamheden voor de kosten van de kopers!

Meer verhalen van Walter Living

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar
Marije Smelt |

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om het vinden van de perfecte woning, maar ook om het navigeren door het complexe aankoopproces. Gelukkig is er Walter, jouw betrouwbare digitale aankoopmakelaar die je helpt bij elke stap die je moet nemen.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.
Marije Smelt |

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar