Roerende goederen

Roerende goederen

Het huis beweegt niet en zit muurvast in de grond. Letterlijk. Ook bomen en struiken zijn uit hun aard roerend.

Roerende goederen zijn goederen die kunnen worden verplaatst zonder dat de structuur van het huis wordt aangetast. Ze kunnen variëren van meubilair en apparatuur tot kleinere items zoals gordijnen, vitrages, plantenbakken en spullen in de tuin. Het kopen van deze items is meestal niet inbegrepen in de aankoop van het huis, dus het is belangrijk om er rekening mee te houden wanneer je een huis koopt. Tip: op het moment dat er een prijsdeal lijkt aan te komen is de verkoper het meest gevoelig voor het goedkoop van de hand doen van roerende zaken.

Roerende goederen op de lijst van zaken

In de ‘lijst van zaken’ die een verkoper normaal gesproken keurig presenteert kunnen de verkopers aangeven wat van de roerende zaken sowieso achterblijft bij de woning (wat dus inclusief koopsom is), wat mee gaat en wat overgenomen kan worden voor een extra te betalen bedrag dus.

Wat blijft achter in de woning?

Normaliter als je een bieding doet is dat een bieding op een woning inclusief alle onroerende zaken zoals aangegeven op de lijst van zaken. Daarnaast mag je ook redelijkerwijs verwachten dat alles wat met moeite losgehaald kan worden ook wel blijft staan. Denk aan hangende keukenkastjes. Ook van een inbouwvaatwasser en inbouwkoelkast mag redelijkerwijs verwacht worden dat ze achterblijven. Een losstaande koelkast daarentegen kan nog weleens meegenomen worden door de verkopers. Om verrassingen te voorkomen is het daarom altijd van belang de afspraken vast te leggen. Dan kun je er ook goed op controleren tijdens de woninginspectie die je doet voordat kopers en verkopers elkaar treffen bij de notaris.

Bomen en planten blijven, zoals je nu hebt begrepen, achter in de tuin. Ze zijn onroerend, ook als het stevig waait!

Bieding inclusief roerende goederen

Je kunt ook een bieding doen met daarin expliciet aangegeven dat je bod inclusief een aantal roerende goederen is, zoals bijvoorbeeld de gordijnen of de wasmachine. Dan vallen die zaken binnen de ‘kosten koper’ van het huis. Nadeel is dat je dan wel overdrachtsbelasting over die roerende zaken moet betalen.

Beter is dan om de over te nemen roerende zaken apart te betalen, buiten de woningaankoop om. Vele jaren geleden werden grote bedragen toegerekend aan roerende zaken die bij lange na die hoge waarde niet hadden. Doel: de aankoopsom van de woning relatief verlagen om zodoende overdrachtsbelasting te vermijden. Over die dure gordijnen hoefde immers geen belasting te worden betaald. Dat feest is over. De belastingdienst kijkt bij iedere transactie mee en ook de notaris moet erop toezien dat de woning voor een reële waarde is verkocht. Zonder zwart geld, zonder trucs met roerende zaken.

Meer verhalen van Walter Living

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar
Marije Smelt |

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om het vinden van de perfecte woning, maar ook om het navigeren door het complexe aankoopproces. Gelukkig is er Walter, jouw betrouwbare digitale aankoopmakelaar die je helpt bij elke stap die je moet nemen.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.
Marije Smelt |

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar