Verbouwingsspecificatie

Verbouwingsspecificatie

Ben je van plan te verbouwen en wil je de kosten daarvan laten uitkeren binnen de hypothecaire lening, dan is er een verbouwingsspecificatie nodig. De taxateur stelt dan vast hoeveel de verbouwing gaat kosten en wat het gevolg is voor de waarde van de woning en de verkoopbaarheid.

Waarom een verbouwingsspecificatie?

Een taxateur wilt een inschatting kunnen maken wat de waardeontwikkeling zal zijn als de kopers de woning opknappen. Daarvoor wilt de taxateur inzicht in de geplande verbouwingswerkzaamheden. Het vergroten van een woning of het plaatsen van een dakkapel zorgen natuurlijk voor een flinke verhoging van de waarde. De bank wil de te verwachten waardestijging weten om zeker te zijn dat zij een woning financieren met meer dan voldoende waarde.

Wat staat er in zo’n verbouwingsspecificatie?

Je dient een verbouwingsspecificatie zelf in te vullen en te delen met de taxateur. Het is een document waar je per onderdeel kan aangeven wat er gaat gebeuren in de woning, de begrootte kosten en of je de werkzaamheden zelf (deels) uitvoert of door een professioneel bedrijf laat doen. Tijdens het opstellen van een verbouwingsspecificatie hoeft je nog niet een aannemersbedrijf aan boord gehaald te hebben. Dat laatste, of in ieder geval een offerte, helpt echter wel met het accuraat inschatten van de kostenbegroting. Het zelf inschatten van kosten is lastiger, zeker wanneer je ook nog niet helemaal precies weet hoe je de verbouwing precies wilt hebben en welke kosten daar bij komen. Het genoemde formulier vul je namelijk in tijdens je hypotheekaanvraag voor het kopen van de woning. De woning is dan nog niet jouw bezit en mede daardoor kan het zijn dat je geen volledig uitgewerkte verbouwingsplannen hebt  kunnen maken. Bij de verbouwingsspecificatie gaat het om een tamelijk grove schatting.

Impact van verbouwingsspecificatie op taxatiewaarde

Doorgaans wordt rond de 60% - 70% van de geschatte verbouwingskosten opgeteld bij de woningwaarde. Dus stel de woning heeft een taxatiewaarde van €550.000 en dient geheel gerenoveerd te worden. De woning is 120m2 groot. De verbouwingskosten zijn bepaald op €1250/m2. De totale kosten komen dan  uit op een som van €150.000.

60% daarvan is  €90.000. De woningwaarde na verbouwing is dan €550.000 + €90.000 is €640.000.

Gevolgen voor bouwdepot

De hoogte van de taxatiewaarde van een woning bepaalt hoeveel je maximaal kunt lenen bij de bank voor de aankoop van de woning. Is er sprake van een complete renovatie/vernieuwing, dan spreek je feitelijk over de nieuwwaarde van de woning. Bij de meeste banken kun je aankloppen voor een bouwdepot, uiteraard nadat je hebt voldaan aan de toetsingsnormen.

Als de werkelijke kosten boven die €90.000 liggen zul je die uit eigen middelen moeten betalen. Daarom kun je bij je verbouwingsspecificatie de kosten beter te hoog inschatten dan te laag. Hoe hoger de verbouwingsspecificatie des te meer je kunt lenen, uiteraard binnen zekere grenzen. De taxateur zal het plan beoordelen op redelijkheid en mocht de specificatie onredelijk zijn, dan kan aanleiding zijn voor de bank om minder geld ter beschikking te stellen voor het bouwdepot.


Meer verhalen van Walter Living

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar
Marije Smelt |

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om het vinden van de perfecte woning, maar ook om het navigeren door het complexe aankoopproces. Gelukkig is er Walter, jouw betrouwbare digitale aankoopmakelaar die je helpt bij elke stap die je moet nemen.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.
Marije Smelt |

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar