Vereniging van eigenaren (VvE)

Vereniging van eigenaren (VvE)

Het is belangrijk om te weten hoe de VvE functioneert voordat je een appartement koopt, omdat het invloed kan hebben op je woning en financiële situatie.

Verantwoordelijkheden van een VvE

Het is verplicht voor gebouwen met meerdere appartementen om een VvE op te zetten en deze in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) als de oprichting na 2008 gebeurt. De VvE is verantwoordelijk voor het regelen van de gemeenschappelijke ruimtes zoals de lift, het trappenhuis, de tuin en de gevel. Om die reden is ook een collectieve opstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering verplicht.

Begrotingen en planningen

Grotere VvE’s moeten aan meer regels voldoen. Zo is er een meerjaren onderhoudsplan (MJOP) nodig waarin alle voorziene onderhoudswerkzaamheden zijn begroot. De VvE heeft ook een reservefonds voor onverwachte uitgaven. Van het reservefonds mag je hopen dat deze goed gevuld is. Als dat niet het geval is kan het zomaar voorkomen dat je bij onverwachts groot onderhoud extra geld in de VvE moet bijstorten.

Jouw verantwoordelijkheden bij een VvE

Als lid van een VvE heb je bepaalde verantwoordelijkheden, zoals het bijwonen van vergaderingen en het stemmen over belangrijke beslissingen. Je kunt ook worden gekozen als bestuurslid van de VvE, wat extra verantwoordelijkheden met zich meebrengt, zoals het beheren van het reservefonds en het onderhandelen over contracten met aannemers. Een actieve VvE houdt jaarlijks vergaderingen en houdt daarbij notulen bij. In de notulen kun je lezen welke zaken er allemaal spelen. Grotere VvE’s hebben veelal deze taken uitbesteed aan professionele VvE-beheer partijen.

Maandelijkse bijdrage

De leden van de VvE betalen maandelijkse servicekosten om de kosten te dekken. De hoogte hiervan wordt vastgesteld op basis van zogeheten breukdelen die jouw aandeel in de VvE aangeven. Dit staat vermeld in de splitsingsakte. In het splitsingsreglement staat vervolgens wat onder gemeenschappelijke gedeelten en zaken valt en waarvoor je dus meebetaalt.

Toestemming van de VvE

Een belangrijk aspect van de VvE is dat het bepaalde handelingen kan verbieden, zoals het verhuren van een appartement via Airbnb of het maken van structurele wijzigingen aan een appartement zonder toestemming. Dit kan van invloed zijn op je eigen plannen als eigenaar van een appartement, dus het is belangrijk om de VvE-regels te begrijpen voordat u een appartement koopt.

Doorlichting van de VvE

Als je een huis koopt is het belangrijk om de documenten van de Vereniging van Eigenaren (VvE) goed te begrijpen. Een notaris zal deze documenten analyseren om ervoor te zorgen dat er geen verborgen problemen zijn met de VvE. Ook hypotheekverstrekkers hebben regels waaraan de VvE moet voldoen, zoals het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan.

VvE bij woonhuizen

Soms komt een VvE ook voor bij woonhuizen. Meestal komt dit doordat ze een collectieve voorziening bezitten zoals een speelveldje of een parkeergarage. In dat geval koop je ook een 'appartementsrecht' in een VvE terwijl je dus eigenlijk geen appartement koopt maar een woonhuis! Overigens is het appartementsrecht m.b.t. de collectieve voorziening dan veelal wel gesplitst van het kadastrale perceel van het woonhuis waarvan je volledig eigenaar bent.

Meer verhalen van Walter Living

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar
Marije Smelt |

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om het vinden van de perfecte woning, maar ook om het navigeren door het complexe aankoopproces. Gelukkig is er Walter, jouw betrouwbare digitale aankoopmakelaar die je helpt bij elke stap die je moet nemen.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.
Marije Smelt |

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar