10 subtiele kenmerken voor goed wonen.

10 subtiele kenmerken voor goed wonen.

We kennen allemaal de beschrijving van de makelaar over de indeling van een woning die in de verkoop staat. Meestal lees je een algemeen verhaal en een opsomming per verdieping over de verschillende vertrekken. Aan de kwaliteit van die plekken wordt echter vaak weinig aandacht besteed. Bij een bezichtiging is er al zoveel waar je rekening mee moet houden, dat subtiele kenmerken voor goed wonen je kunnen ontgaan. In eerste instantie zal je er een woning niet meteen op afwijzen of kopen. Totdat je bewust wordt van deze 10 kenmerken. Dan wil je niet meer anders.

Een balkon om van te genieten
Bij een bezichtiging is er al zoveel waar je rekening mee moet houden, dat subtiele kenmerken voor goed wonen je kunnen ontgaan.

1. Een balkon om van te genieten

Balkons moeten groot genoeg zijn om er te zitten wil je er ook echt gebruik van maken, het liefst met z’n vieren aan een tafel. Dit betekent dat het balkon diep moet zijn, circa 2 meter, anders kan je alleen maar naast elkaar zitten. Kleine balkons worden daardoor maar zelden gebruikt. Sommige zijn zelfs zo klein dat je er amper een stoel kan neerzetten. En dat is best jammer, zeker als je de straat niet op wil of kan. Het liefst liggen de balkons ook iets naar binnen toe en hangen ze maar voor de helft van het oppervlak naar buiten. Zo kan je genieten van het buiten zitten met wat beschutting en privacy.

2.  Een deur op de juiste plek

Een prettige ruimte heeft de deur in de hoek zitten. Als de deur midden in de kamer zit, wordt de hele ruimte gedomineerd door mensen die de ruimte in- en uitgaan. Een deur in de hoek van de kamer beperkt de verkeersruimte, waardoor mensen niet door de hele kamer heen hoeven. En er is gelijk een wat langere wand waar je meubilair of een televisie kan neerzetten. Er is ook meer privacy in de kamer als de deur open blijft staan, omdat je als het ware om het hoekje zit ten opzichte van een andere kamer.

Zonnig aanrecht is een plus voor een huis

3. Een zonnig aanrecht

De basis van de moderne keuken werd gelegd door de Duitse design-school Bauhaus. De nadruk kwam steeds meer te liggen op een efficiënte inrichting en ontwerp. Inmiddels is de keuken een van de belangrijkste plekken van een huis geworden. Daarom verdient deze plek ook wat ruimte en een raam, zodat je alle ruimte hebt om groente te kunnen snijden bij natuurlijk licht. Als je een tuin of een levendige straat in kan kijken, is dat helemaal een bonus.

Een trap is meer dan een aantal traptreden naar boven.

4. Meer dan een trap

De trap kan zoveel meer zijn dan een aantal traptreden naar boven toe. Zeker als een vrijstaande trap in de woonkamer uitkomt, is het een onderdeel van de kamer. Dit kan mooi geaccentueerd worden met een breder uiteinde bij de grond waar je ook even kan zitten om je veters te strikken, of iets kan neerleggen. Onder de trap kan een mooie inbouwkast gebouwd worden, met lades, nissen en andere creatieve ingrepen. Zo wordt het een stuk meubilair en voorkom je dat de trap de ruimte in stukken knipt.

Een ruime hal is zeker geen verspilling aangezien het het hele huis wat meer lucht geeft.

5. Een fijne entree

Er was een tijd dat binnenkomende visite direct in de keuken of woonkamer stond. Het had zo z’n nadelen maar je kon elkaar wel gelijk begroeten en een gesprek starten zonder ongemakkelijk dicht op elkaar te staan. Een ruime hal is zeker geen verspilling aangezien het het hele huis wat meer lucht geeft. Ook bij afscheid van je bezoek kan je hier nog wat laatste woorden uitwisselen zonder dat er abrupt een einde aan komt bij de woonkamer.

Verschillende plafondhoogtes zorgen voor verschillende sferen.

6. Verschillende plafondhoogtes

Door variatie in plafondhoogtes te hebben, ontstaan verschillende sferen.  Als een deel van de woonkamer een wat lager plafond heeft dan de rest dan wordt dat een speciale plek, met iets meer intimiteit. De ruimte met het hogere plafond lijkt dan extra groot en indrukwekkend. Dit is ook te bereiken door een deels verhoogde vloer. Architect Adolf Loos ging zover om met zijn ‘Raumplan aanpak’ zelfs de traditionele scheiding tussen begane grond en verdieping op te heffen door in hoogte verspringende ruimtes naadloos in elkaar over te laten gaan.  

7. Korte gangen

Een woning is er om te wonen en niet om te wandelen in gangen. Dat betekent dat gangen, bijvoorbeeld tussen kamers, zo kort mogelijk moeten zijn. Als ze dan wat aan de lange kant zijn, is het fijn als ze onderdeel van het huis kunnen worden als een volwaardige kamer met meubilair en zitplaatsen. Dagelijks een raam in de gang passeren met mooi uitzicht is extra krachtig, juist omdat het uitzicht zo tijdelijk is. Het uitzicht schreeuwt niet om aandacht en wordt geen wandbehang zoals uitzichten in de zitkamer waar je constant op uitkijkt.

Bij het raam zitten voelt natuurlijk en rustgevend, je wordt naar het licht toegetrokken.
Bij het raam zitten voelt natuurlijk en rustgevend, je wordt naar het licht toegetrokken.

8. Een zitplek bij het raam

Een raam creëert een bijzondere plek in de woning. Bij het raam zitten voelt natuurlijk en rustgevend, je wordt immers naar het licht toe getrokken. Elk huis heeft een plek vol natuurlijk licht nodig om te lezen, werken en af en toe naar buiten te kijken. Als je de gezondheidseffecten mag geloven leidt het ook nog tot betere concentratie.

9. Een zitplek buiten de looproutes

Fijne zitplekken voor een goed gesprek zijn zelden naast de deur van de WC of voordeur. Een zitplek met aan weerszijde banken of stoelen waar men doorheen of rakelings langs loopt richting een andere kamer is onrustig. Ook is het fijner om zitplaatsen te hebben met zicht op de hele ruimte, in plaats van een open ruimte in je rug. Als je merkt dat je telkens weer ergens gaat zitten kan het een goede plek zijn, of het kan gewoon betekenen dat je je territorium wil afbakenen.

10. Geen vuile was buiten hangen

Los van etiquette: met het Nederlandse weer is het niet altijd makkelijk je was buiten te laten drogen. ‘s Nachts moet je het ook weer binnenhalen. Daarom is het heel handig om hier een speciale ruimte voor te hebben. Dit kan zelfs het klassieke trappengat zijn. Alles om te voorkomen dat je overdag tussen je was zit. Denk daarbij wel aan voldoende ventilatie, anders wordt het nooit droog. Als dit allemaal teveel gedoe oplevert kan je de hele handel natuurlijk altijd nog uitbesteden.

Kijk verder dan de huidige indeling

Een woning hoeft niet direct te beschikken over al deze mogelijkheden. Kijk vooral verder dan de beschrijving van de makelaar en de huidige staat naar de potentie van de woning, misschien kunnen ze alsnog gerealiseerd worden. Er blijkt meestal veel mogelijk met aanpassingen en verbouwing zonder dat dit gelijk in de papieren loopt.

Meer verhalen van Walter Living

Samen met Walter op huizenjacht heb je de beste informatie op het beste moment.
Marije Smelt |

Samen met Walter op huizenjacht heb je de beste informatie op het beste moment.

Met Walter helpen we je door op het juiste moment de juiste informatie beschikbaar te maken. Hoe we dat doen? Dat leggen we hieronder uit.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
10 verrijkende woning-eigenschappen die het verschil maken.
Edwin Hans |

10 verrijkende woning-eigenschappen die het verschil maken.

We weten meestal goed hoeveel kamers een woning moet hebben, maar juist de verhouding van die vertrekken bepaalt hoe je er straks kunt leven.

Huis kopen & bieden · 5 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
Samen met Walter op huizenjacht heb je de beste informatie op het beste moment.