10 verrijkende woning-eigenschappen die het verschil maken.

10 verrijkende woning-eigenschappen die het verschil maken.

We weten meestal goed hoeveel kamers een woning moet hebben, maar juist de verhouding van die vertrekken bepaalt hoe je er straks kunt leven. Bij een bezichtiging is er zoveel te zien en rekening mee te houden dat die woonmogelijkheden je makkelijk ontgaan. We zetten ze hier voor je op een rij omdat het de woning veel rijkdom bezorgt.

Waar moet je opletten als je een huis gaat kopen?

Een langzame entree

Hoe je een woning betreedt, beïnvloedt hoe je de woning van binnen ervaart. Woningen met een overgangsruimte tussen de straat en de voordeur zijn kalmerend. Zo kun je de straat van je afschudden en fijn thuiskomen. Hoe groter de overgang van buiten naar binnen, hoe beter. Bij traditionele Chinese woningen moet je zelfs een paar bochten om. Dit was ooit bedacht om kwade geesten te laten verdwalen zodat ze niet naar binnen konden. Een klein hoogteverschil of een mooie struik waar je omheen moet lopen, doet ook wonderen. Het zicht op de entree openbaart zich zo langzaam.

Lessen van de kerk

Appartementsgebouwen moeten niet te groot zijn, en als ze dat wel zijn dan moet het visueel in meerdere bouwdelen te onderscheiden zijn. Het gebouw wordt anders onpersoonlijk en dominant. Iemand lijkt dan op bezoek te gaan bij het gebouw in plaats van bij iemand die er woont. Kerken zijn immers ook opgebouwd uit verschillende gebouwdelen (het schip, kruising, straalkapellen, etc). Elk deel heeft een speciale functie waarmee men zich kan identificeren.

Brede gangen

De gangen die je naar een woning in het appartementsgebouw brengen zijn zoveel malen beter als ze wat breder zijn. Zo kun je er gemakkelijk mensen passeren en even stoppen voor een praatje zonder dat je ongemakkelijk dicht op elkaar staat en elkaar blokkeert. Er zijn echter strikte regels voor brandveiligheid die het beletten het gezellig te maken met meubilair, planten of kunst. Een brandveilig zitje of kunstwerk kan echter het verschil maken tussen thuiskomen in de gezamenlijke entree of pas bij je eigen voordeur.

Het zonnetje in huis

Het zonnetje in huis

Als in elke kamer het licht op een verschillende manier naar binnen valt, levert dat een rijke variatie op.

Zeker als belangrijke plekken zoals de entree, trap of keuken wat lichter zijn zodat je altijd naar het licht toe loopt. Een kamer heeft ook mooier licht als er minimaal 2 ramen aan verschillende kanten zijn. Het licht van twee kanten zorgt ervoor dat alles beter belicht en minder fel is. Vermeer’s melkmeisje stond waarschijnlijk ook niet voor het enige raam in de kamer.

Als je eerst door een donkere kamer of een donker deel van de tuin moet lopen, voelt dat als een barrière.

Het licht zien

Als je naar je zonnige tuin wilt lopen is het fijn om dat vanuit een goed verlichte kamer te doen. Als je eerst door een donkere kamer of een donker deel van de tuin moet lopen, voelt dat als een barrière. Dat betekent een zonnige achterdeur en de schaduwplekjes in de tuin liever wat achter in de tuin, uit het zicht. Zo heeft ook de tuin variatie en beschutting bij extreme hitte maar kijk je niet teveel uit op donkere plekken. Uiteindelijk willen we namelijk allemaal het licht zien.

Kijk of je in de tuin een intieme plek kunt creëren.

Een buitenkamer

Een tuin is ideaal om in het gras te liggen, bloemen te laten groeien, spelletjes te doen en te ravotten. De zitplek zelf mag echter wel veel meer een kamer zijn, met beschutting zodat het meer als een interieur aanvoelt. Onder een groot overhangend dak creëer je snel een intieme plek. Architect Frank Lloyd Wright bracht dit met z’n woningontwerpen onder de aandacht bij het grote publiek. De zitplek wordt zo een verlengde van het huis.

Wakker worden in een kamer op het oosten schijnt het beste te zijn, omdat de zon bepaalde hormonen opwekt die je natuurlijk wakker laten worden.

Slapen op het oosten

De cyclus van daglicht speelt een vitale rol in je biologische klok. Wakker worden in een kamer op het oosten schijnt het beste te zijn, omdat de zon bepaalde hormonen opwekt die je natuurlijk wakker laten worden. En als je slaapkamer dan op het oosten ligt, kun je beter niet met je hoofd richting het noorden slapen. Het magnetisch veld van de noordpool zou dat van je lichaam verstoren met stress als gevolg – je ziel wil zelfs ontsnappen aan je lichaam. Allemaal heel dramatisch ;-).

Slapen op het oosten schijnt het beste te zijn

Het levenspad van de kinderen

Als kinderen niet een plek hebben om hun energie kwijt te raken, maken ze iedereen – inclusief zichzelf – gek. Kinderen blijven desondanks zeer aanwezig. Om hun het pad vrij voor de voeten te maken is het beter om je eigen rustige ruimtes wat buiten hun gebaande paden te plaatsen. Zo blijft de werkkamer of een deel van de woonkamer buiten schot. De wereld van bed-badkamer-eetkamer-keuken-hal-buiten is een wereld van speelgoed, modder en lawaai.

Afhankelijk van waar je woont is de plek die je 2 a 3 koffers innemen zo’n €3.000 tot €9.000 waard.

De koffers pakken

Afhankelijk van waar je woont is de plek die je 2 a 3 koffers innemen zo’n €3.000 tot €9.000 waard. De besparing om je koffers, andere grote voorwerpen die je zelden gebruikt of zelfs seizoenskleding elders op te slaan is dan snel uitgerekend. Toch is elke woning gebaat bij een ruimte voor opslag van grote spullen. Of dit nou een externe berging is, een kelder of een vliering, sommige dingen blijf je nodig hebben. Zelfs na een uur in de rij voor de gemeentewerf na het ontspullen van je huis.

AirBnB je extra kamer

Je leven in een huis verandert met de tijd en daarmee je ruimtegebruik ook. Een woning moet in staat zijn mee te groeien of krimpen. Een af te sluiten kamer die wat zelfstandig gelegen is, misschien zelfs met eigen entree, is de ideale verhuurbare kamer. Dit kan ook ideaal zijn voor een puber die bepaalde zelfstandigheid wilt uitstralen of voor je 30-jarige kind dat maar nooit het huis uit gaat. Als je schoonouders willen intrekken om semi-zelfstandig te wonen moet je wel aan de bel trekken, bij hun aparte voordeur.

Kijk verder dan de huidige indeling

Als een woning niet direct beschikt over al deze mogelijkheden, kijk dan vooral naar de potentie van de woning. Misschien kunnen ze alsnog gerealiseerd worden. Er blijkt meestal veel mogelijk met aanpassingen en verbouwing zonder dat dit gelijk in de papieren loopt. Met Walter Home denken we met je mee, en helpen we je deze subtiele kenmerken voor goed wonen tot leven te laten komen.

Meer verhalen van Walter Living

10 subtiele kenmerken voor goed wonen.
Edwin Hans |

10 subtiele kenmerken voor goed wonen.

Bij een bezichtiging is er al zoveel waar je rekening mee moet houden, dat subtiele kenmerken voor goed wonen je kunnen ontgaan. In eerste instantie zal je er een woning niet meteen op afwijzen of kopen. Totdat je bewust wordt van deze 10 kenmerken. Dan wil je niet meer anders.

Huis kopen & bieden · 5 minuten leestijd
10 sociale factoren die een buurt gezellig maken
Edwin Hans |

10 sociale factoren die een buurt gezellig maken

Vergeet de buurt niet op de buurt te letten als je een huis gaat bezichtigen. In dit laatste deel van de Walter Buurtgids verkennen we 10 sociale factoren die een buurt gezellig maken.

Huis kopen & bieden · 4 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
10 subtiele kenmerken voor goed wonen.