10 sociale factoren die een buurt gezellig maken

10 sociale factoren die een buurt gezellig maken

Bij Walter Living willen we alles weten over een woning en tegelijkertijd ook alles over de buurt. De buurt is namelijk mede bepalend voor je woongenot. In dit laatste deel van de Walter Buurtgids verkennen we 10 sociale factoren die een buurt gezellig maken. Ze bepalen waar, hoe en hoelang je buurtgenoten, collega’s, vrienden en familie ontmoet in de buurt.

In dit laatste deel van de Walter Buurtgids verkennen we 10 sociale factoren die een buurt gezellig maken.

1. Leven in de buurt

Vaak wordt gevraagd waar je woont. Zelden wordt gevraagd waar je leeft. Dit is de plek waar je bewust en met plezier het grootste deel van je tijd doorbrengt. Dit kan zijn waar je werkt en waar je naartoe gaat voor vermaak en ontspanning. Vroeger zag je veel meer werk gerelateerde activiteiten op straat zoals schoenenpoetsen, straatverkoop, entertainers, etc. Die activiteiten zijn vervangen met recreatie, consumeren en wonen. De mix van aanwezige activiteiten bepaalt de identiteit en het ritme van een buurt. Des te groter de mix, des te hoger de sociale veiligheid omdat meer mensen op verschillende tijdstippen in de buurt zijn.

Sociale kenmerken waar je op kunt letten tijdens het bezichtigen van een huis.

2. Plekken om te werken

Tegenwoordig werken veel mensen achter een scherm. Gewapend met laptop en telefoon zou men in principe overal kunnen werken, ook vanuit huis. De werkelijkheid is genuanceerder. De primaire wens om onder de mensen te zijn heeft zich altijd getoond in de populariteit van werken in cafés, hotel lobbies, gedeelde werkplekken en op kantoor. De aanwezigheid van deze plekken in de buurt geven bewoners de kans om een groter deel van hun werkende leven door te brengen in de buurt. Als die werkruimte direct verbonden is met de buurt brengt het zelfs nog iets van leven in de brouwerij.

3. Hart van de buurt

Dit is de plek waar je altijd op uitkomt, onafhankelijk van hoe je loopt of fietst. Het kan een plein zijn, een park, een speeltuin, of wat een winkelstraat. Zolang de afmetingen passen bij de grootte van de buurt is dit de plek waar je mensen treft. Hier gaan mensen mensen kijken, die op hun beurt weer naar andere mensen kijken. Langs de randen kun je er fijn zitten, in de zon of op een overdekt terras. Idealiter staat er een kiosk, café of restaurant.

4. De kleine ondernemer

Of het in de oude dorpsstraat is of in een winkelstraat, speciaalzaken en winkels waarbij de winkelier de eigenaar is geven extra kleur aan een buurt. Ze zijn een fijne aanvulling op de grote ketens en hebben iets knus en persoonlijks. Dit kan ook een plek zijn waar je gezellig kan eten en drinken.

5. Het avondleven

Een beetje leven in de brouwerij 's avonds moet kunnen. Een paar zaakjes bij elkaar in de buurt versterken elkaar. Dan wordt een plek echt een bestemming, iets wat ook leidt tot sociale veiligheid. Een bekende barman kan het gezicht van de buurt zijn en een gezellig kletsende groep mensen wekt de buurt tot leven. Wel wordt het liefst ieders nachtrust gerespecteerd. Een vroege sluitingstijd van horeca is prettig als deze in de buurt van woningen staat.

6. Meer mensen, meer kansen

Des te meer mensen, woningen en activiteiten bij elkaar, des te meer kansen voor (toevallige) ontmoetingen. Zo krijg je toegang tot sociale en economische netwerken die tot onverwachte mogelijkheden kunnen leiden. Dit is altijd de essentie van steden geweest. Daarom is bereikbaarheid en toegang tot plekken waar mensen samenkomen zo relevant, zeker als de algehele sociale en economische activiteit in een buurt minimaal is. Nu betekent dit niet dat er gelijk hoge woontorens moeten staan in een buurt. Veel mensen op straat zie je ook in buurten met voornamelijk gewone woonhuizen en normale straten.

7. Plaatselijke evenementen

Frequente evenementen geven veel levendigheid in buurten. Dit kan een markt zijn, een braderie of een wekelijkse kerkdienst. Het jaarlijkse dorpsfeest is in veel woonplaatsen iets waar lang naar uitgekeken wordt. Dit kan vormen aannemen als het jaarlijkse zomerfeest, de jaarlijkse tractorrace of carnaval. Deze activiteiten vormen rituelen die betekenis en houvast geven als de weken, of jaren, voorbij vliegen.

Deze activiteiten vormen rituelen die betekenis en houvast geven als de weken, of jaren, voorbij vliegen.

8. Het nieuwe buurthuis

Scholen, bibliotheken en hotels kunnen een grote rol spelen in de sociale binding in een buurt. Het is zonde van al die ruimte en voorzieningen als ze maar bepaalde tijd door bepaalde mensen gebruikt worden. Scholen kunnen plekken zijn van ‘edutainment’ (education & entertainment) na schooltijd. Bibliotheken hoeven niet alleen een opslagplaats te zijn waar je boeken kunt halen, maar ook plekken van ontmoeting en verblijf. Ook een hotel kan z’n lobby openstellen en zo meer sfeer en levendigheid aan gasten bieden.

Lokale bedrijven: kijk of de activiteiten in de buurt bij je woongenot passen.

9. Publiek leven

In een medialandschap met informatiebubbels is het belangrijk dat je in je buurt mensen kan tegenkomen die je misschien niet op social media voorbij ziet komen. Toch moet je je natuurlijk wel thuis voelen, wat vaak is als je bij gelijkgestemden de buurt woont. Een goede buurt trekt echter meerdere groepen mensen aan met een net andere levensstijl. Dat maakt de plekken die iedereen bindt des te belangrijker. Al is het en speeltuin, een groepsapp of een hondenuitlaatplek.

10. Verschillende vormen van vervoer

Iedereen wil z’n auto voor de deur. Toch wil niemand een straat vol met auto’s. Parkeerruimte kan ook gevuld worden met bomen en plantsoenen. Of wat dacht je van ruime en veilige fietsenstallingen in de straat. Deelauto’s, deelscooters en goede fietsroutes naar het ov zorgen er ook voor dat je meer keuze voor vervoer hebt. Dit maakt op zijn beurt een buurt weer toegankelijk voor mensen die geen auto hebben.

Huisje, boompje, buurtje

Dat was het dan! Ons laatste deel van de Walter Buurtgids. Hopelijk weet je nu precies waar je op moet letten als je wil ontdekken of een buurt past bij je woonwensen. Met deze blogserie in je achterzak heb je hopelijk iets meer inzicht in wat een buurt karakter geeft. Veel plezier met de buurt bezichtigen.


Lees ook de andere artikelen in de Walter Buurtgids, die je helpen tijdens het bezichtiging van een huis én buurt:

Meer verhalen van Walter Living

10 verrijkende woning-eigenschappen die het verschil maken.
Edwin Hans |

10 verrijkende woning-eigenschappen die het verschil maken.

We weten meestal goed hoeveel kamers een woning moet hebben, maar juist de verhouding van die vertrekken bepaalt hoe je er straks kunt leven.

Huis kopen & bieden · 5 minuten leestijd
10 spontane eigenschappen die goed zijn voor contact met de buurt
Edwin Hans |

10 spontane eigenschappen die goed zijn voor contact met de buurt

Sta je op het punt een huis te kopen? De Walter Buurtengids vertelt je welke eigenschappen van de buurt goed voor je zijn en dus mede je woongenot bepalen.

Huis kopen & bieden · 4 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
10 verrijkende woning-eigenschappen die het verschil maken.