Waarom kies je voor een bouwkundige keuring bij het kopen van een huis?
Als je een bod gaat doen is het niet per se nodig om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Walter legt uit en helpt je jouw keuze te onderbouwen.
Knap je je huis mooier op dan het segment, dan zie je het geld nooit meer terug. Walter berekent jouw maximale opknapbudget.
De voornaamste reden om te gaan verbouwen is het verhogen van je wooncomfort. Ook is het mooi meegenomen als de woningwaarde stijgt door de verbouwing. Dan gaat je woongenot omhoog en je hypotheek naar beneden. Ook al heb je wilde fantasieën over gouden kranen en glad gelakte vloeren, het is verstandig om je aan een goed onderbouwd budget te houden. Als je je huis namelijk mooier opknapt dan het ooit bij verkoop oplevert, zie je het geld nooit meer terug in de waarde. Walter Living berekent daarom voor jou het maximum opknapbudget. In deze blog leggen we verder uit hoe je het meeste uit je verbouwing haalt met een opknapbudget.
De hoofdreden om te verbouwen is het woongenot, of je nu zelf in een huis blijft wonen of hem door wil verkopen. Een huis opknappen is alleen wel een enorme onderneming, weet dus goed waar je aan begint. Dit zijn de grootste voordelen van een verbouwing:
Let er wel op dat alle bovenstaande aanpassingen heel smaakgevoelig zijn. Als jij op een later moment je huis wil verkopen, zit misschien niet iedereen te wachten op jouw fuchsia roze badkamer.
In sommige gevallen is er nog een aanpassing mogelijk met het grootste impact op je woningwaarde. De grootste waardevermeerdering zit ‘m in:
Bij Walter Living vinden we een opknapbudget het bedrag dat je kan uitgeven aan je verbouwing om het huis in waarde te kunnen laten stijgen. Voor veel mensen blijft het gissen hoeveel dat nu eigenlijk is. Zonder inzicht in woningwaarde voor huizen in de buurt kan je niets anders dan gokken.
Walter Living helpt je een handje. Wij berekenen het precieze bedrag dat je maximaal kan uitgeven zodat je woning meer waard wordt.
Om te achterhalen wat het opknapbudget moet worden, kijken we naar wat de waarde van een huis bepaalt. De ingrediënten die de waarde van een huis onderbouwen zijn:
Je leert niet wat er precies moet gebeuren om je woning in perfecte staat te krijgen, maar wel het bedrag waarop je kan rekenen.
Walter Living selecteert vergelijkbare woningen die zoveel mogelijk op jouw huis lijken aan de hand van de bovenstaande ingrediënten. Daarnaast onderzoeken we de hele markt, van top tot teen, om zo te ontdekken welke huizen boven en onder de vraagprijs zijn verkocht en hoe dit invloed kan hebben op de waarde van jouw huis.
Om het opknapbudget te bepalen moet je weten wat de woningwaarde is in verschillende staten; van ‘opknapper’ tot ‘als nieuw’. De referentiepanden die Walter Living selecteert bieden de onderbouwing dat je je huis kan verkopen in een bepaalde prijsklasse zodra het verbouwd is. Je krijgt - voordat je het huis koopt - inzicht in de reële waarde van een verbouwing. Zo leer je niet wat er precies moet gebeuren om je woning in perfecte staat te krijgen, maar wel het bedrag waarmee je kan rekenen.
Als je het opknapbudget gaat gebruiken, is het belangrijk om te kijken naar de prijs per vierkante meter. Die vierkante meters hebben namelijk een groot effect op de daadwerkelijke verbouwing. Want hoe groter het huis, hoe meer geld je kwijt bent om alles te verbouwen.
Walter Living kijkt naar de top van de markt en de bodem. De referentiepanden die gebruikt worden in de berekening lijken qua waarde-ingrediënten het meest op jouw huis. Zo zien we wat de potentiële waarde van jouw huis is. Het opknapbudget is dus het verschil tussen de waarde in een bepaalde staat en de vraagprijs. De uitkomst is wat je kan gaan besteden en geeft je een indicatie in hoe reëel en waardevol het is om te gaan verbouwen op basis van de vraagprijs. Dit geldt ook andersom: als je weet welk bedrag je nodig hebt voor een verbouwing, tel je dat op bij de vraagprijs en weet je hoeveel je maximaal kan bieden.
Als je weet hoeveel geld je kan uitgeven aan een verbouwing, kan je voor jezelf bepalen hoeveel geld je wíl uitgeven. Zo zal een massief marmeren keukenblad en gouden sanitaire accessoires een rijtjeshuis niet per se doen stijgen in waarde. Nou ja, het huis stijgt wel in waarde natuurlijk, maar het is de vraag of iemand er ooit hetzelfde als jij voor wil betalen.
Het is mogelijk om verbouwingskosten mee te nemen in je hypotheek. Deze worden dan als het ware bij je hypotheek opgeteld en je lost ze samen maandelijks af. Dit wordt een ‘bouwdepot’ genoemd. Dat is een gedeelte van de hypotheek dat opzij wordt gezet om de verbouwing te betalen. Het bouwdepot is eigenlijk een soort speciale bouwrekening, die voor maximaal twee jaar wordt vastgezet op een aparte rekening. Als deze termijn is verstreken kun je er geen gebruik meer van maken.
De hoogte van het bouwdepot is afhankelijk van het soort verbouwing. Als je gaat uitbouwen zal je meer ruimte creëren. In dat geval kan je alle kosten meenemen in je hypotheek. Een nieuwe badkamer of keuken, aan de andere kant, is heel smaakgevoelig. Daardoor kan je maar tot maximaal 65% meefinancieren.
De voorwaarden van een bouwdepot zijn als volgt:
Walter vergelijkt de vraagprijs met de als-nieuwwaarde en kan je zo precies vertellen voor hoeveel je kan verbouwen en wat de maximale waarde is na verbouwing.
Weet wel dat een verbouwing van € 10.000 niet dezelfde € 10.000 zal opleveren bij verkoop. Voordat je een bouwdepot krijgt komt er een taxatie van het huis. Je gaat voorleggen hoeveel je gaat verbouwen en wat dat zal opleveren. De taxateur kijkt dan wat hij de verbouwing waard vindt en dat wordt het bouwdepot.
Het bouwdepot is in beheer van jouw hypotheekverstrekker. Als je gebruik wil maken, stuur je de factuur van de verbouwing. Deze zorgt dat de rekening wordt betaald. Ook is het mogelijk om zelf voor te schieten en de factuur te declareren.
De redenen om een huis te gaan verbouwen liggen nogal uiteen. Je doet het niet alleen om je wooncomfort te vergroten, maar ook om te verduurzamen, het woonoppervlakte te verhogen en de woningwaarde te laten stijgen.
Heb je een huis op het oog en ben je van plan de boel te gaan opknappen, check dan eerst goed hoe het precies zit met je opknapbudget. Walter vergelijkt de vraagprijs met de als-nieuwwaarde en kan je zo precies vertellen voor hoeveel je kan verbouwen en wat de maximale waarde is na verbouwing.
Als je een bod gaat doen is het niet per se nodig om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Walter legt uit en helpt je jouw keuze te onderbouwen.
Vertrouwen op data en op basis daarvan een van de belangrijkste beslissingen uit je leven maken. Jesse deed het en bracht het winnende bod uit.