Eigen geld

Je mag maar tot 100% van je woningwaarde lenen aan hypotheek, daarom zal je ook eigen geld moeten inleggen. Daarmee financier je bijvoorbeeld de bijkomende kosten.

Bovendien is soms je maximale hypotheek niet toereikend om een huis te kopen; ook dan is eigen geld voor een huis kopen nodig.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig?

Hoeveel eigen geld je nodig hebt, wisselt per situatie. Je kunt met de hypotheek die je krijgt van de bank alleen de woning financieren. Bij het kopen van een woning komen nog veel meer kosten kijken. Alle deze bijkomende kosten betaal je uit eigen zak. Dit zijn bijvoorbeeld:

Gemiddeld bedragen de kosten koper zo'n 5 tot 6% van de aankoopprijs van een woning.

Hoe breng je eigen geld in als je een huis koopt?

Er zijn drie manieren waarop je eigen geld kunt steken in je eigen woning. Ten eerste kun je er dus de bijkomende kosten van betalen. Ten tweede kun je er ook een deel van de koopsom mee betalen. Heb jij al een koopwoning en ga je verhuizen? Dan is er een derde mogelijkheid, het bedrag eigen geld integreren in de levensverzekering. Betaal je een deel van de koopsom met eigen geld? Dan wordt de hypotheek die je nodig hebt om het huis dat je op het oog hebt te kopen lager. Je hoeft dus minder geld te lenen.

Wat kun je maximaal lenen?

Als je eigen geld inbrengt, dan heeft dat geen invloed op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Je inkomen en het eigen geld dat je inbrengt. bepaalt namelijk wat je maximaal kunt lenen. Breng je eigen geld in, dan kun je eventueel wel een duurdere woning kopen of een lagere rente betalen.

Wat behoort tot eigen geld?

Eigen geld is geld dat je zelf bezit. Dit kan zowel eigen spaargeld zijn als geld dat je gekregen hebt door een schenking of erfenis van een familielid. Je kunt deze schenking inzetten voor de aankoop van een huis of het afbetalen van je hypotheek. Een schenking telt als eigen geld en mag je dus gebruiken om de bijkomende kosten te betalen. Eigen geld is ook de overwaarde uit de verkoop van je huidige woning. Als je een tweede huis gaat kopen met overwaarde, spreken we ook over eigen geld.

Walter adviseur

Ga je een huis kopen?

Boek je gratis oriëntatiegesprek met een Walter-adviseur. Wij begeleiden je bij het kopen van je volgende woning.

Plan een gratis kennismaking

Lees verder

Een hypotheekakte is een document dat door een notaris wordt opgesteld en getekend. Het is de officiële verklaring van een hypotheekverstrekker (meestal de bank) dat ze een hypotheek hebben verstrekt voor het kopen van een huis. Lees verder →

Je vindt deze clausule soms in een koopovereenkomst als je een woning koopt. Veelal staat dan online ook al vermeld dat de woning met een niet-zelfbewoningsclausule wordt verkocht indien dit van toepassing is. Lees verder →

Ieder jaar, zodra de feestdagen gevierd zijn en het nieuwe jaar is aangebroken is het ook tijd voor iets anders. Lees verder →