Niet-zelfbewoningsclausule

Je vindt deze clausule soms in een koopovereenkomst als je een woning koopt. Veelal staat dan online ook al vermeld dat de woning met een niet-zelfbewoningsclausule wordt verkocht indien dit van toepassing is.

Wat betekent een niet-zelfbewoningsclausule?

Een niet-zelfbewoningsclausule betekent dat de verkoper van het huis er niet zelf in woont en dus ook geen idee heeft van eventuele gebreken of verborgen gebreken in het huis. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als iemand een huis erft of als iemand een tweede huis heeft dat niet permanent wordt bewoond. Een verkoper kan er ook voor kiezen om een huis met een niet-zelfbewoningsclausule te verkopen omdat hij of zij het huis als belegging heeft gekocht en verhuurt.

Invloed op mededelingsplicht van verkopers

Als koper heb je recht op een deugdelijk huis en dus moet de verkoper eventuele gebreken of verborgen gebreken die bij de verkoop bekend zijn melden. Het kan voorkomen dat de verkoper van het huis niet op de hoogte is van eventuele gebreken of verborgen gebreken in het huis omdat de verkoper dus niet onlangs in de woning heeft gewoond. Hiermee minimaliseert de clausule de mededelingsplicht van de verkopers.

Invloed op onderzoeksplicht van kopers

Als je een huis koopt met een niet-zelfbewoningsclausule, ben je als koper zelf verantwoordelijk voor het ontdekken van eventuele gebreken of verborgen gebreken. Daarom is het belangrijk om als koper zelf onderzoek te doen naar de staat van het huis voordat je het koopt. Dat doe je met een bouwkundige keuring van de woning. Als de verkoper op de hoogte is van de verborgen gebreken en hierover heeft gezwegen, dan kan hij of zij aansprakelijk worden gesteld voor de kosten van reparatie. In de praktijk is het echter lastig aan te tonen of een gebrek aan de woning bij de verkopers wel bekend is, zeker als verkopers er zelf niet wonen.    

In combinatie met ouderdomsclausule

Bij oudere huizen is de kans op verborgen gebreken vaak groter dan bij nieuwere huizen, omdat er in het verleden andere bouwtechnieken werden gebruikt. Daarom kan een verkoper van een oud huis ervoor kiezen om, naast de niet-zelfbewoningsclausule, het huis ook met een ouderdomsclausule te verkopen. Gebreken, die te wijten zijn aan de ouderdom, kunnen dan niet bij de verkopers verhaald worden. De combinatie van de ouderdomsclausule met de niet-zelfbewoningsclausule behoedt verkopers echter ook tegen aansprakelijkheid voor gebreken aan nieuwere verbouwde delen van de woning die normaliter buiten een ouderdomsclausule zouden vallen.

Op die manier worden verkopers nog eens extra ingedekt voor aansprakelijkheid voor gebreken rondom verbouwingswerkzaamheden die zijn uitgevoerd aan de woning. Hiermee komen herstelwerkzaamheden voor de kosten van de kopers!

Walter adviseur

Ga je een huis kopen?

Boek je gratis oriëntatiegesprek met een Walter-adviseur. Wij begeleiden je bij het kopen van je volgende woning.

Plan een gratis kennismaking

Lees verder

Voor het berekenen van een hypothecaire lening zijn er online verschillende tools beschikbaar. Deze tools geven een grove inschatting en bieden geen garanties. Voor een adequaat inzicht kun je beter direct een bank raadplegen of een tussenpersoon: je financieel adviseur. Lees verder →

Je hypotheekvorm bepaalt de manier waarop je de hypotheek aflost. Met een annuïtaire hypotheek los je in het begin relatief weinig af en profiteer je maximaal van de hypotheekrenteaftrek. Lees verder →

Een hypotheek is een soort lening die je afsluit om een huis of andere onroerende zaak te kopen. Je betaalt maandelijks rente en aflossing aan de geldverstrekker. Lees verder →