Notariële eigendomsoverdracht

Tijdens de eigendomsoverdracht wisselt de woning officieel van eigenaar. Formeel gebeurt dit na inschrijving in het Kadaster.

Dit is de laatste stap in het koopproces, maar dus ook een hele belangrijke stap. Je tekent voor het eigenaarschap van de woning en het aangaan van de hypotheek, waarna je de sleutels krijgt. De notaris regelt alle juridische zaken rond de overdracht, hij is de enige die bevoegd is om de overdracht te tekenen en officieel te maken. Een eigendomsoverdracht is daarom per definitie notarieël. De notaris is onafhankelijk en onpartijdig en kijkt naar de belangen van de koper én die van de verkoper.

Hoe verloopt de overdracht van eigendom?

Als de bedenktijd en de data van eventuele ontbindende voorwaarden verstreken zijn, is de koop definitief. Nu rest nog de dag dat de eigendomsoverdracht van de woning plaatsvindt. Vlak voor de overdracht van een bestaande woning inspecteer je het huis nog een laatste keer. Als uit je laatste inspectieronde blijkt dat alles in orde is, ga je vervolgens met de verkoper naar de notaris.

De overdracht bestaat uit het tekenen van de leveringsakte en de hypotheekakte. Ook worden de bepalingen nog een keer hardop voorgelezen.

Als beide documenten kloppen worden de akten getekend en de koopsom voldaan. Vanaf dit moment is de koper officieel de trotse eigenaar van een nieuwe woning. De verkoper overhandigt meteen de sleutels van het huis. De eigendomsoverdracht is pas echt definitief als een afschrift van de overdrachtsakte door de notaris bij het Kadaster wordt ingeschreven.

Wat is de rol van de notaris bij de eigendomsoverdracht van een woning?

Bij de verkoop van een woning kiest en betaalt de koper meestal de notaris. De notaris is de neutrale derde die de eigendomsoverdracht van de woning in goede banen leidt. Hij doet onder andere onderzoek naar de koper en de verkoper. Zo gaat hij hun identiteit na, bekijkt of de verkoper rechtmatig eigenaar is en of er geen beslag op de woning ligt.

Hoeveel tijd zit er tussen de koopovereenkomst en eigendomsoverdracht?

Er zit vaak wat tijd tussen de koopovereenkomst en de overdracht. Meestal een week of zes, maar het kan ook zijn dat het langer duurt. Bijvoorbeeld als je samen met de verkoper hebt afgesproken om tijd te nemen voor de verkoop van je eigen huis. Oprekken naar drie maanden is dan zeker niet ongebruikelijk.

Hoe lang duurt de eigendomsoverdracht van een huis bij de notaris?

Voor het passeren van de woning kun je zo’n 30 minuten tot een uur uittrekken. Inclusief koffie.


Walter adviseur

Ga je een huis kopen?

Boek je gratis oriëntatiegesprek met een Walter-adviseur. Wij begeleiden je bij het kopen van je volgende woning.

Plan een gratis kennismaking

Lees verder

In de wereld van eigendom en vastgoed is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de meest recente ontwikkelingen. Dit geldt zeker voor de koopsommen, die kunnen fluctueren afhankelijk van verschillende factoren zoals de economie, de vraag en aanbod en het aantal verkopen. Lees verder →

In Nederland zijn er over het algemeen twee veelvoorkomende vormen van bieden bij het kopen van een huis Lees verder →

Als er een asbestclausule in het koopcontract staat, is de verkoper niet verantwoordelijk voor eventuele asbest in de woning. Dit betekent dat de koper verantwoordelijk is voor de verwijdering en kosten als er later asbest wordt ontdekt. Lees verder →