10 kleine dingen in je buurt om van te genieten

10 kleine dingen in je buurt om van te genieten

Een groot onderdeel van je woongenot heeft te maken met de buurt. Om je te helpen beter naar een buurt te kunnen kijken voordat je beslist een huis te kopen, hebben we deze Walter Buurtgids geschreven. Lees meer over 10 kleine dingen in de buurt waar je op kunt letten bij de bezichtiging in dit eerste deel van de serie.

Een buurt kent geen openingsuren of maximaal aantal bezoekers, dus hier kan je de tijd voor nemen.

1. Vijftig tinten groen

Groen in de buurt is niet alleen leuk en fraai. Het geeft je humeur een boost en heeft een kalmerende werking. Daarnaast heeft het allerlei (micro-) klimaatvoordelen zoals schonere en frissere lucht. Een straat met volwassen bomen oogt veel intiemer en de schaduw geeft welkome beschutting met frequente hoge temperaturen. Als de straat geen of weinig groen heeft, kijk dan of de buren wat van hun tuinen, balkons en terrassen hebben gemaakt.

2.  Bankjes, potten & bloemen

Als bewoners bloembakken en bankjes voor hun huis zetten geeft dat aan dat ze vertrouwen hebben in de buurt. Ze zijn namelijk bereid om het risico van vandalisme of diefstal voor lief te nemen omwille van een mooiere uitstraling. Ook is het een teken dat mensen willen bijdragen aan een mooi straatbeeld. Voor de bewoners is het bij het ontbreken van een officiële voortuin een mooie overgang van de openbare straat naar hun woning.

3.  Thuiskomen in de voortuin

Als er wel voortuinen zijn in een buurt, kijk dan of ze groen en onderhouden zijn. Als mensen op een bankje de krant zouden lezen is het nog beter, het geeft namelijk aan dat bewoners zich verbonden voelen met de buurt. Hoe dan ook, een vrolijke voortuin helpt de bewoners met thuiskomen en het leven van de straat afgeschud te hebben nog voordat ze de voordeur achter zich dicht doen.

Huis Kopen: waar moet je op letten in de buurt als je een huis gaat kopen

4. De aantrekkingskracht van water

Naast parken en groen, heeft ook water een positief effect op onze gemoedstoestand. In combinatie met een zonnetje, goed geplaatste bomen heeft water een natuurlijke aantrekkingskracht om aan te zitten. Een buurt zonder grote waterpartijen kan hiervoor een alternatief bieden met kleine sloten of waterresservoirs.

5. Verbinding met de rivier

Een verbinding met rivieren was ooit belangrijk voor de stadsvesting vanwege handel en transport. Dat is dankzij de moderne infrastructuur niet meer het geval. Toch zijn diezelfde rivieren nu een stuk schoner dan ooit en bieden een ontsnapping aan de hete stenige straten. Idealiter kun je er zo kanoën, suppen, langs de oevers picknicken en een rondje hardlopen.

Huis kopen: welke 10 punten in de buurt kun je opletten

6. Sportfaciliteiten in de open lucht

We zijn allemaal diep van binnen nog afgesteld op de 15km die onze voorouders dagelijks aflegden. Ook al weten we dat we meer zouden moeten bewegen, is het vaak lastig om het beginnetje te maken. Daarom is een mooie route vanaf je voordeur richting een groot park, bos of rivier van groot belang voor het opbouwen of onderhouden van een hardloop- of fietsrondje. Andere sportfaciliteiten waarin je oefeningen kan doen maken van de openbare ruimte een ware atletiekbaan.

Daarom is een mooie route vanaf je voordeur richting een groot park, bos of rivier van groot belang voor het opbouwen of onderhouden van een hardloop- of fietsrondje.

7. Plekken om er op uit te gaan

Zonder dat het een al te grote onderneming wordt wil je vanuit je buurt zo richting een groot park of een andere recreatieplek kunnen gaan. Al is het maar voor een wandeling, een beetje mijmeren of voor een grote picknick. Liever zien we nog een strand voor gezonde zeelucht, of een bos of dijk verbonden met de buurt. Een plek om te zwemmen biedt meerwaarde in de zomer. Het zijn de bijzondere plekken die je uit de dagelijkse gang van zaken halen en waar je opgeladen van terug komt.

8. Een prachtig uitzicht

Een plek om je ogen uit te kijken geeft een buurt extra charme. Dit kunnen monumenten, rivieren, meren of gewoon een prachtige bomenrij zijn. Je hoeft er niet perse gaan zitten. Langs een mooi uitzicht lopen als onderdeel van je dagelijkse route is des te krachtiger.

9. Kleine dingen die opvallen

Een speciaal kunstwerk kan een buurt extra identiteit geven, bijvoorbeeld vanwege een bepaalde kleur of vorm. Ook een opvallend mooi gebouw kan een herkenningspunt zijn. Wat het ook is, dingen die je positief opvallen helpen je dagelijks te genieten van wonen in een specifieke buurt.

Huis kopen: voel je thuis in de buurt

10. Buurtbegrenzing

Soms heeft een buurt een beetje bescherming nodig om de woonrust te waarborgen. Als een buurt vanuit een beperkt aantal plekken bereikbaar is, is er vaak vanzelf minder overlast van invloeden van buiten. Treinrail, singels, watergangen, etc, vormen een barrière. Toch zijn goede verbindingen met andere buurten zijn ook belangrijk. Daardoor worden de entrees die er zijn extra bijzonder, zoals een oude stadspoort.

Dus ga je bezichtigen? Kijk je ogen uit in de buurt.

Dit zijn slechts een aantal dingen in de opbouw van een buurt die een positief effect kunnen hebben op je woongenot. Misschien zie je nog een hoop andere kleine dingen die je een goed gevoel geven over een wijk.

Wat ze ook mogen zijn, het is altijd de moeite waard om extra tijd te nemen voor het bezichtigen van de buurt.


Lees ook de andere artikelen in de Walter Buurtgids, die je helpen tijdens het bezichtiging van een huis én buurt:

Meer verhalen van Walter Living

10 spontane eigenschappen die goed zijn voor contact met de buurt
Edwin Hans |

10 spontane eigenschappen die goed zijn voor contact met de buurt

Sta je op het punt een huis te kopen? De Walter Buurtengids vertelt je welke eigenschappen van de buurt goed voor je zijn en dus mede je woongenot bepalen.

Huis kopen & bieden · 4 minuten leestijd
Sophie kocht haar eerste huis in Amsterdam met hulp van Walter
Marije Smelt |

Sophie kocht haar eerste huis in Amsterdam met hulp van Walter

Sophie belde de makelaar voor een ander huis, maar werd met gewezen op een andere woning. Ze schakelde Walter in om te helpen met bieden. En met succes! Bij het eerste huis was het raak.

Walter Experts · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
10 spontane eigenschappen die goed zijn voor contact met de buurt