10 spontane eigenschappen die goed zijn voor contact met de buurt

10 spontane eigenschappen die goed zijn voor contact met de buurt

Bij Walter Living willen we alles weten over een woning en tegelijkertijd ook alles over de buurt. De buurt is namelijk medebepalend voor je woongenot. In deel 2 van deze Walter Buurtgids geven we tips waar je op kunt letten om erachter te komen welke spontane eigenschappen het contact met de buurt en je buren stimuleren.

Dit zijn de subtiele dingen die je het gevoel geven onder de mensen te zijn en die het contact met je buren en de buurt waardevoller maken.

1. Contact met de straat

Tot 4 verdiepingen hoog kan je vanuit je woning mensen op straat herkennen en zelfs een gesprek voeren. Vanaf de 5e vervaagt het contact met de straat langzamerhand. Kinderen die op de 7e verdieping of hoger wonen kunnen zelfs op latere leeftijd buiten gaan spelen en minder vriendjes en vriendinnetjes maken. Kijk daarom naar hoeveel interactie er is met de straat vanaf een gebouw. Wil je wel in een hoog gebouw een appartement kopen, kijk dan of er een grote gemeenschappelijke (dak)tuin is.

2.  Ogen op straat

Huizen met de voordeur direct aan de straat zorgen voor sociale veiligheid. Er zijn dan namelijk veel in- en uitgaande mensen. Ook is het een goed teken als de gordijnen vaak open zijn. In het geval van appartementsgebouwen is het belangrijk dat de portieken ruim en mooi ingericht zijn zodat het een prettige plek is om je buren op te wachten en een praatje te maken.

Huis kopen: welke eigenschappen van de buurt moet je op letten

3. Plekken om  te kunnen zitten

Of het nu bankjes zijn of randen van bloembakken, het is fijn als er plekken zijn die uitnodigen tot zitten. Het kan heel informeel, om zo ook hangjongeren niet al te expliciet uit te nodigen. Ouderen, kinderen en jonge moeders hebben soms even behoefte aan zitten of willen gewoon genieten van de omgeving. Het zijn ook de plekken waar een vriendelijke buurt groet kan uitmonden in een praatje.

4.  Steun je lokale zaak

Ze zitten er vaak al jaren en hebben mensen zien komen en gaan. De beste lokale zaken maken goed eten of verkopen andere noodzakelijke dingen op loopafstand. Vaak hebben ze ruime openingstijden en kennen de namen van je buren. Deze zaakjes geven je de gelegenheid om kleine boodschappen te doen zoals elke dag vers brood halen en een praatje te maken. Als je je lokale ondernemende buurman steunt krijg je er een fijnere buurt voor terug.

5. Kronkelende straatjes

Kronkelende straatjes geven een buurt veel karakter en sfeer. Het heeft iets spannends als je niet direct ziet wat er om de hoek gebeurt. Als de straten niet te breed zijn in verhouding met de hoogte van de bebouwing heb je al snel het gevoel dat je er onderdeel van uitmaakt. Dit nodigt uit voor een extra wandeling, waar je ook weer je buurtgenoten tegen het lijf kan lopen.

Huis kopen met Walter: waar moet je op letten in de buurt

6.  Betaalbare woningen in de buurt

Een variatie in prijsklassen van koop- en huurwoningen zorgt voor een variëteit aan mensen. Dat de schooljuf en wijkagent in de buurt kunnen wonen is goed voor de diversiteit en de bijzondere interacties die je kan hebben met je buren. Als iedereen hetzelfde is, word je namelijk moeilijker verrast door een van je buren.

7. Variatie op straat

De ervaring van subtiele details en verschillen tussen woningen werkt stimulerend voor een positieve ervaring van een buurt. Een boekenkast met leenboeken op straat, bijzonder metselwerk in de gevel, aparte deurletters of erkers geven een kleine wandeling al zoveel meer energie en kleur. Grotere gebaren zoals verschillende hoogtes en breedtes van gebouwen vallen ook op als je langs fietst of rijdt en zijn daarom ook onmisbaar.

8. Koester de oude meuk

Of het nou oude spoorlijnen, vervallen industriële gebouwen of leeg geraakte scholen zijn, na een goede restauratie worden dit vaak de parels van de buurt. Oude bouw geeft een fijne afwisseling van moderne woningbouw. Het zijn vaak ideale plekken voor de opening van een café of andere bedrijvigheid waar mensen uit de buurt samen kunnen komen. Afhankelijk van hoe goed  'authentieke' bebouwing wordt opgeknapt heeft wel een effect op de betaalbaarheid waardoor creatieve ondernemers zich er niet meer kunnen vestigen. Daarom is er ook wat voor te zeggen om oude gebouwen niet al te netjes op te knappen.

Huis kopen: de buurt bepaalt je woongenot

9. Voor jong en oud

Net zo goed als dat mensen van verschillende achtergronden een positief effect kunnen hebben op de buurt, geldt dat ook voor verschillende leeftijden. Verschillende woningtypes- zowel eengezinswoningen als appartementen - zorgen ervoor dat de buurt voor iedereen toegankelijk is en blijft. Idealiter heeft een buurt dezelfde leeftijdssamenstelling als de woonplaats, waardoor het voor alle levensfases iets te bieden heeft. Een kleinschalige woongemeenschap voor ouderen midden in de buurt kunnen bijvoorbeeld goed samen gaan met een kinderdagopvang of basisschool.

10. Inspirerende speel-omgeving

Winkelstraten, cafés en restaurants zijn de speelwereld zijn voor volwassenen. Brede stoepen, lege parkeerplaatsen, braakliggende terreinen, parken en plantsoenen zijn dat voor de kleintjes. Als die plekken met elkaar verbonden zijn en op korte loopafstand van de voordeur liggen dan kunnen kinderen in hun eigen wereld ronddwalen zonder afhankelijk te zijn van hun ouders. Zo kunnen ze veilig afstand van hun ouders opzoeken zonder de buurt te verlaten.

Waar wacht je op? Kijk verder dan parkeerplekken

Natuurlijk zijn praktische zaken zoals waar je je auto kwijt kan belangrijk. Toch is er meer wat een leuke buurt leuk maakt, zoals deze 10 eigenschappen die contact met je buurt stimuleren.

Het is namelijk extra fijn wonen als je een band op kan bouwen met je buurt. Uiteindelijk wordt je woongenot verhoogt door een plek waar je relaties opbouwt met de buren en herinneringen maakt in de buurt. Dan kom je namelijk ook altijd weer fijn thuis.


Lees ook de andere artikelen in de Walter Buurtgids, die je helpen tijdens het bezichtiging van een huis én buurt:

Meer verhalen van Walter Living

10 sociale factoren die een buurt gezellig maken
Edwin Hans |

10 sociale factoren die een buurt gezellig maken

Vergeet de buurt niet op de buurt te letten als je een huis gaat bezichtigen. In dit laatste deel van de Walter Buurtgids verkennen we 10 sociale factoren die een buurt gezellig maken.

Huis kopen & bieden · 4 minuten leestijd
10 kleine dingen in je buurt om van te genieten
Edwin Hans |

10 kleine dingen in je buurt om van te genieten

Een groot onderdeel van je woongenot heeft te maken met de buurt. Lees meer over 10 kleine dingen in de buurt waar je op kunt letten bij de bezichtiging in dit eerste deel van de serie.

Huis kopen & bieden · 4 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
10 sociale factoren die een buurt gezellig maken