NWWI

NWWI

Het NWWI bekijkt dan of bepaalde criteria en protocollen zijn gevolgd bij het opstellen van het taxatierapport. Ook moet de taxateur zelf aan strenge eisen voldoen. Daarna wordt het rapport goedgekeurd en is het rapport ‘gevalideerd’ en daarom bruikbaar voor alle banken in Nederland.

NWWI valideert taxatierapporten

Het NWWI heeft alle andere partijen met een soortgelijke functie overgenomen en er is in Nederland nu maar één partij die taxatierapporten mag valideren. Het NWWI werkt daarbij veel samen met het NRTV (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs) om de kwaliteit van woningtaxaties te borgen.

Hypotheekverstrekkers vinden de validatie en de werkelijke waarde van de woning belangrijk, want de woning geldt als onderpand voor de hypothecaire lening. Als jij zou besluiten niet meer te voldoen aan je maandelijkse aflossingsplicht, dan kan de bank na vele aanmaningen beslissen de woning te verkopen om daarmee de restschuld te betalen.  

NWWI vooral voor taxateurs

Het NWWI stelt de kaders op waarbinnen taxateurs hun woningtaxaties kunnen maken. Daarom lijken alle gevalideerde taxatierapporten op elkaar.

Wanneer heb je als consument met het NWWI van doen?

Als woningkoper heb je in principe niets te maken met het NWWI. Pas bij geschillen over een taxatiewaarde die opmerkelijk hoog of laag uitkomt is er overleg. Je kunt de NWWI dan vragen om orde op zaken te stellen.

Als consument betaal je ca. €40,- NWWI validatie kosten voor je taxatierapport maar die kosten zijn meestal verdisconteerd in het veel hogere prijskaartje van een gevalideerd taxatierapport.

Goedkope desktoptaxaties als alternatief

Er zijn steeds meer banken die in speciale gevallen het kopen van een woning mogelijk maken zonder zo’n duur taxatierapport. Als een koper namelijk veel eigen geld inbrengt is het risico voor de bank een stuk later en kan de bank bereid zijn om akkoord te gaan met een desktoptaxatie. Dat is een modelmatige woningwaarde gegenereerd door computer algoritmes. De discussie of een taxateur dan wel lijfelijk in de woning moet zijn geweest loopt nog steeds.

Meer verhalen van Walter Living

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar
Marije Smelt |

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om het vinden van de perfecte woning, maar ook om het navigeren door het complexe aankoopproces. Gelukkig is er Walter, jouw betrouwbare digitale aankoopmakelaar die je helpt bij elke stap die je moet nemen.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.
Marije Smelt |

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar