Van koopakte tot verhuizing. Dit zijn de laatste stappen. (huis kopen deel 5)

Van koopakte tot verhuizing. Dit zijn de laatste stappen. (huis kopen deel 5)
Tijd om aan de slag te gaan met je financiering!

De huizenjacht was een succes! Het koopcontract is ondertekend dus je kan je dozen gaan pakken. Toch kan je die fles champagne nog maar beter heel eventjes bewaren. Herinner je je die ontbindende voorwaarden nog? Er moet nog best wat gebeuren voordat je de verhuizing in gang kan zetten. Het is tijd om aan de slag te gaan met je financiering.

In de vijfdelige blogserie ‘Huis kopen’ bespreken we hoe je bepaalt wat voor een huis bij je past, waar je op moet letten tijdens een bezichtiging, hoe je moet bieden en onderhandelen, alles over het voorlopige koopcontract en het regelen van je hypotheek.

Laatste checklist!

Wij zijn niet vies van een goede checklist. Daarom sluiten we deze vijfdelige blogserie af met - jawel - een checklist. Want nadat je de koopakte hebt getekend zijn er nog een aantal dingen die je moet doorlopen voordat je met de sleutel het slot van je droomhuis om kan draaien.

Let wel: onderstaande checklist heeft een tijdslimiet. Want je kan natuurlijk niet eeuwig tussen het tekenen van je koopakte en de eigendomsoverdracht blijven zweven. Deze periode is een van de factoren die je meeneemt in de koopakte en bepaal je samen met de verkoper.

Een hypotheek aanvragen kan een vrij ingewikkeld proces zijn, vooral als het je eerste hypotheek is.

Hypotheek regelen

Nu je de koopakte getekend hebt, kan je eindelijk aan de slag met het regelen van de hypotheek. Want zonder koopakte geen hypotheek en zonder hypotheek - hoogstwaarschijnlijk - geen huis.

Een hypotheek aanvragen is een vrij ingewikkeld proces, vooral als het je eerste hypotheek is. Daarom is het verstandig om een adviseur in te schakelen voor hypotheekadvies en hulp bij de aanvraag en het afsluiten van de hypotheek. De adviseur geeft raad gebaseerd op jouw financiële situatie en bepaalt welke verzekeringen en hypotheek bij je past. Indien akkoord wordt er een passende hypotheek afgesloten.

Kosten voor hypotheekadvies zijn verschillend, maar deze prijzen vergelijk je gemakkelijk online. Meer weten over de kosten die horen bij het kopen van een huis? Check dan ‘Welke eenmalige kosten horen echt bij het kopen van een huis?’.

Walter Living: bouwkundige keuring

Bouwtechnische keuring

Daar is-ie weer! In de blog het voorlopige koopcontract tekenen hadden we het al over de bouwtechnische keuring als ontbindende voorwaarde in de koopakte. De bouwtechnische keuring meenemen als voorwaarde is een eerste stap, maar je kan deze pas laten uitvoeren na het tekenen van de koopakte.

Jij, als koper, en de bouwkundig expert zullen een rondje door het huis maken om te kijken of er nog gebreken of achterstallig onderhoud is. Blijken deze er tijdens de keuring nog te zijn, dan zijn er twee mogelijkheden: het wordt gezien als ontbindende voorwaarde en de koop gaat niet door of er wordt opnieuw onderhandeld over de verkoopprijs door koper en verkoper. Je laat een bouwtechnische keuring vanaf € 350,- uitvoeren.

Een gevalideerde taxatie is nodig om de financiering voor je huis rond te krijgen. Op basis hiervan zal de financiering wel of niet doorgaan.

Taxatie

Geldverstrekkers stellen een taxatierapport verplicht voor het afsluiten van een hypotheek. Ze willen weten wat de woning, het onderpand, waard is en dat hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de gemeente waarin de woning staat, de buurt, het aantal voorzieningen, aantal m2 oppervlakte, etc.

Deze verplichte taxatie, ook wel gevalideerde taxatie, is nodig om de financiering voor je huis rond te krijgen. Op basis van het taxatierapport, zal de financiering wel of niet doorgaan. Als de financiering niet rond komt, wordt de koop (meestal kosteloos) ontbonden zolang het binnen de afgesproken termijn valt.  

Oplevering woning na laatste inspectieronde

Tijdens een laatste inspectieronde kijk je het huis nog eens écht goed na. Misschien is er afgesproken dat je bepaalde zaken in het huis overneemt, zoals bijvoorbeeld de koelkast of zonwering. Check goed of alles aanwezig is. Kijk ook of alle ruimtes en mogelijke inbouwkasten leeggeruimd zijn, je wil niet alle rommel van de vorige bewoner opruimen voordat je het huis betrekt. Waren er gebreken? Controleer of deze naar afspraak hersteld zijn.

Samen met de verkopende partij maak jij, als koper, afspraken over de opleveringsdatum, overname van onroerende goederen of verwijderen van eventuele rotzooi. Deze afspraak wordt meegenomen in de koopakte.

Als er niets is afgesproken over de laatste inspectieronde, vraag hier dan zelf om. Je moet weten in wat voor staat de woning is voordat je tekent en eigenaar wordt. Als alles gecheckt is en het huis volgens afspraak opgeleverd wordt, is het tijd om samen naar de notaris te stappen.

Betaling koopsom

De koopsom is wat de koper aan de verkoper betaalt om eigenaar van het huis te worden. Deze betaling verloopt netjes via de notaris. De notaris zorgt dat de koopsom op de rekening van de verkopende partij terecht komt en je vindt dit bedrag terug op de nota van afrekening.

Naast de koopsom staan er nog andere kosten op de nota van afrekening, namelijk:

  • Overdrachtsbelasting Dit bedraagt 2% van de koopsom.
  • Verrekening lasten Lasten als gemeentelijke belastingen en heffingen, zoals o.a. onroerendezaakbelasting en waterschapslasten, maar ook servicekosten.
  • Hypotheek Het bedrag van je maximale hypotheek.
  • Notariële kosten Het tarief koopovereenkomst en akte van levering.
  • Kadaster kosten De inschrijving van het perceel en hypotheekakte en kadastrale inzagen.
  • Waarborgsom Het bedrag dat de koper bij de notaris stort na het tekenen van de koopakte en vóór de eigendomsoverdracht.

Meer weten over wat deze kosten inhouden? Check dan ‘Welke eenmalige kosten horen echt bij het kopen van een huis?’.

Je bent er bíjna...
Walter Living: naar de notaris voor de uiteindelijk overdracht van de woning

Eigendomsoverdracht  

Jij en de verkoper van het huis gaan naar de notaris voor de overdracht. Want nu je alle voorgaande zaken doorlopen hebt, kan jij ein-de-lijk de opgestelde leveringsakte ondertekenen. Om het officieel te maken zal de notaris ook een handtekening zetten. De koopakte die je eerder tekende vormt de basis voor de leveringsakte.

Ben je dan nú eigenaar?

Niet per se. Je bent pas eigenaar van het huis als de notaris een afschrift van de leveringsakte heeft ingeschreven bij het Kadaster. Dit gebeurt gewoon digitaal. Zodra je ingeschreven bent bij het Kadaster, is het echt-echt en ben jij eigenaar van de woning. Gefeliciteerd!

Meer verhalen van Walter Living

De voordelen en nadelen van een hoge WOZ waarde.
Aimée Schuurmans |

De voordelen en nadelen van een hoge WOZ waarde.

In deze blog gaan we dieper in op de voor- en nadelen van een hoge WOZ waarde en wat dit voor jou kan betekenen.

Huis kopen & bieden · 5 minuten leestijd
Het voorlopig koopcontract tekenen (huis kopen deel 4).
Marije Smelt |

Het voorlopig koopcontract tekenen (huis kopen deel 4).

Een voorlopig koopcontract is niet zo 'voorlopig' als je denkt. In Huis Kopen deel IV vertellen we wat een koopakte of voorlopig koopcontract eigenlijk is.

Huis kopen & bieden · 6 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen en nadelen van een hoge WOZ waarde.