WOZ bezwaar maken. Hoe doe je dit en waar let je op?

WOZ bezwaar maken. Hoe doe je dit en waar let je op?

Als jij het niet eens bent met de WOZ waarde die de gemeente heeft vastgesteld, kan je gelukkig bezwaar maken. Nadat de waarde op je deurmat valt, krijg je zes weken om een bezwaarschrift op te stellen en deze in te dienen bij de gemeente. Maar wat heb je er hier eigenlijk aan en hoe zorg je dat het bezwaar een succes wordt.

Hoe hoger de WOZ waarde, hoe meer je moet betalen.

Waarom bezwaar maken tegen WOZ waarde?

Het is belangrijk dat de WOZ waarde klopt, want de hoogte van de waarde heeft invloed op een aantal zaken:

 • Belastingen en heffingen Gemeenten, de Belastingdienst en waterschappen gebruiken de WOZ waarde als basis voor heffingen en belastingen, zoals bijvoorbeeld waterschapsbelasting, onroerendezaakbelasting (OZB) en rioolheffing. Ook het eigenwoningforfait wordt bepaald aan de hand van de WOZ waarde. Hoe hoger de waarde, hoe meer je moet betalen.
 • Koop of verkoop van huis Een hoge WOZ waarde kan je helpen bij het verkopen van je huis. De waarde is namelijk een schatting van de marktwaarde van je huis en mogelijke kopers zullen hun openingsbod baseren op deze waarde.
 • Lagere hypotheekrente Als je huis meer waard wordt verandert de verhouding tussen de marktwaarde en de hoogte van je hypotheek. Dan daalt het risico voor de geldverstrekker en kom je mogelijk in aanmerking voor een lagere rente.

Hoe maak je bezwaar tegen WOZ waarde?

Bezwaar maken lastig? Ben je gek. Er zijn verschillende manieren om een bezwaar te maken, maar het is wel belangrijk om de volgende zaken mee te nemen:

Let op de deadline! Als je het niet eens bent met de hoogte van de WOZ waarde, kan je na ontvangst van binnen zes weken bezwaar maken. Het is absoluut mogelijk om zelf bezwaar te maken, je hebt hier geen juridische hulp bij nodig. Het enige wat je wel nodig hebt, is kennis van zaken.

Je kan ook bezwaar maken als je vindt dat de WOZ waarde te laag is, bijvoorbeeld als je je huis wil verkopen in de nabije toekomst. Let wel: de WOZ waarde wordt niet meteen verhoogd, je moet hier een jaar op wachten.

Online vs. offline bezwaar Er zijn verschillende manieren om bezwaar te maken. Je kan online een bezwaar indienen, maar ook een brief naar de gemeente sturen. Het is zelfs mogelijk om te bellen met de gemeente, soms krijg je zo de WOZ waarde - met goede argumenten - al naar beneden.

Kies je voor het bezwaarschrift, dan zijn er online gemakkelijk voorbeeldbrieven te vinden die je kan gebruiken als leidraad.

Walter Living kijkt niet alleen naar het type huis en de locatie, maar ook naar de staat van onderhoud en het historische prijsverloop.

Waar moet je op letten?

Als je eenmaal een bezwaar gaat indienen, wil je natuurlijk wel dat deze gehonoreerd wordt door de gemeente. Daarom zullen we je precies vertellen waar je op moet letten bij het maken van een bezwaarschrift.

 • Check panden van gemeente In het taxatierapport van de gemeente vind je alle informatie over jouw woning en die van drie vergelijkbare woningen, ook wel referentiepanden genoemd. Dit verslag kan je gemakkelijk inzien op de MijnOverheid of de website van je gemeente.

 • Kies zelf panden Het is goed om meerdere panden te vergelijken met jouw woning. Met een vergelijking van meerdere huizen kan je de gemeente misschien makkelijker overtuigen dat de WOZ waarde van jouw huis niet klopt.

  Op Walter Living check je gemakkelijk verschillende referentiepanden. Hoogstwaarschijnlijk hebben deze huizen meer met jouw huis gemeen, dan de huizen die de gemeente heeft aangeleverd. Dit komt omdat Walter niet alleen kijkt naar het type huis en de locatie, maar ook naar de staat van onderhoud en het historische prijsverloop.
 • Check WOZ waarde Ook vind je op Walter Living makkelijk de WOZ waardes van verschillende referentiepanden. Door naar WOZ waardes van vergelijkbare huizen te kijken, zie je snel of die van jouw huis correct is. Let er wel op dat je alleen de huizen benoemt in je bezwaarschrift die in jouw voordeel werken.
 • Check verkoopprijs Ander prettig vergelijkingsmateriaal om te gebruiken voor jouw woning, zijn de verkoopprijzen van vergelijkbare huizen.
 • Kennis is macht Jij kent je huis het beste, toch? En hoeveel je ook van je huis houdt, in je bezwaarschrift moet je aantonen dat het minder waard is dan de vergelijkbare woningen. Zorg ervoor dat het bezwaarschrift uit alleen maar feiten bestaat. Check bijvoorbeeld ook eerdere WOZ-bezwaren om te zien of jouw reden voor bezwaar al eerder gebruikt is en wat daar het resultaat van was.
 • Onderbouw correcte waarde Om je bezwaarschrift extra goed te onderbouwen, kan je je huis laten officieel laten taxeren. Dit kost alleen een prima duit, je moet gauw denken aan minimaal €350. Daar zit niet iedereen op te wachten. En wat je nodig hebt (overzicht van aankoopprijzen, adressen en aantal m2 oppervlakte van vergelijkbare huizen in jouw postcode) kan je makkelijk op Walter Living vinden.

Tóch te laat met bezwaar maken?

Het kan voorkomen dat je te laat bent met het indienen van je bezwaarschrift. Het is dan erg aannemelijk dat het bezwaarschrift niet-ontvankelijk wordt verklaard. Maar stel, de WOZ waarde is met 20% te hoog vastgesteld of er is een verschil van €5.000, dan is de gemeente verplicht om een WOZ-verzoekschrift te honoreren buiten het termijn van zes weken.

Meer verhalen van Walter Living

Eigenwoningforfait - wat is het en hoe bereken ik het?
Aimée Schuurmans |

Eigenwoningforfait - wat is het en hoe bereken ik het?

De Belastingdienst ziet jouw woongenot als bron van inkomsten; het eigenwoningforfait. Leer wat het is en hoe je het berekent in 2020.

Huis kopen & bieden · 4 minuten leestijd
Een huis kopen wordt eerlijker en makkelijker met Walter.
Steven van Wel |

Een huis kopen wordt eerlijker en makkelijker met Walter.

Een huis kopen is al lastig genoeg. Met Walter Plus krijg al je huiswerk over een huis op een presenteerblaadje, zodat je gewapend met de beste informatie op huizenjacht kan.

Product Updates · 2 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
Eigenwoningforfait - wat is het en hoe bereken ik het?