Als er een asbestclausule in het koopcontract staat, is de verkoper niet verantwoordelijk voor eventuele asbest in de woning. Dit betekent dat de koper verantwoordelijk is voor de verwijdering en kosten als er later asbest wordt ontdekt.
Daarom is het belangrijk om voor het kopen van een huis goed onderzoek te doen naar de aanwezigheid van asbest.
Wat is asbest?
Asbest is een natuurlijk voorkomend mineraal dat bestaat uit dunne vezels. In Nederland werd asbest het meest gebruikt als bouwmateriaal in de jaren 1950 tot 1980, met name voor dakbedekking en isolatie. Asbest heeft namelijk uitstekende hitte- en brandwerende eigenschappen, kosteneffectief en het gaat lang mee. Het werd in huizen ook als brandwerend materiaal toegepast rondom kachels en haarden.
Het gevaar van asbest
Later werd ontdekt dat het inademen van de vezels van asbest kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Vanwege deze risico's werd het gebruik van asbest in bouwmaterialen in Nederland in 1993 verboden.
Wanneer asbest in vaste vorm wordt aangetroffen is dit gezondheidsrisico niet gelijk zo dramatisch, zeker niet als het achter betimmeringen zit. Asbest in vaste vorm heet hechtgebonden asbest waarbij de asbestvezels stevig vastzitten in het dragermateriaal. Als deze vorm van asbest nog in goede staat is en het wordt niet bewerkt of gesloopt dan komen er nauwelijks vezels vrij en levert het geen direct gevaar op. Daarom hoeft deze vorm van asbest meestal niet direct verwijderd te worden.
Pas wanneer de vaste vorm losgemaakt wordt en de vezels loskomen dan is er sprake van een acuut gezondheidsgevaar. Dat betekent dat wanneer je grondig wilt gaan verbouwen, dat je daar rekening mee moet houden. Er zijn strikte regels voor de behandeling en verwijdering van asbest. Doorgaans mogen alleen gespecialiseerde bedrijven asbest verwijderen maar kleine hoeveelheden asbest mogen woningeigenaren ook zelf afvoeren.
Waar zit asbest?
Asbest is veelal toegepast in de vorm van asbesthoudend cement. Dit soort asbestcementplaten bevinden zich veelal in de gevel, het dakbeschot en rondom de schoorstenen. Rondom de woning kan asbest ook gevonden worden in de golfplaten van garages of schuren.
Asbestinspectie
Indien er een vermoeden is van de aanwezigheid van asbest en je wenst sloopwerkzaamheden uit te voeren of de woning grondig te verbouwen, dan kun je het best eerst een asbest inspectie uitvoeren. Speciale gecertificeerde asbestinventarisatiebedrijven kunnen zo’n asbestinspectie doen. Tijdens zo’n inspectie wordt asbest gelokaliseerd en wordt bepaald of het weg moet. Soms kan het namelijk ook blijven zitten.
Tijdens zo’n inspectie kan er her en der in de woning geboord en gezaagd worden om asbest te lokaliseren. Er is hierbij sprake van een ‘invasieve’ inspectie. Dat is de reden dat een asbestinspectie veelal uitgevoerd wordt als je al eigenaar bent van een woning. De bouwkundige keuring die je kan uitvoeren als koper terwijl de woning nog niet je eigendom is, betreft namelijk alleen een visuele inspectie: Alles wat visueel waargenomen kan worden zonder dingen open te breken wordt geïnspecteerd. Een verkoper zal er namelijk niet zo snel mee akkoord gaan om zijn of haar woning open te laten breken op zoek naar asbest.
Ga je een huis kopen?
Boek je gratis oriëntatiegesprek met een Walter-adviseur. Wij begeleiden je bij het kopen van je volgende woning.
Plan een gratis kennismakingLees verder
Walter Living is geregistreerd in Nederland op het adres Walter Tech, B.V. Singel 542, 1017AZ, Amsterdam. Ons KvK-nummer is 73708585 en ons BTW-nummer is NL859636033B01.
Diensten
Liever even contact via WhatsApp? Stuur een appje naar 085 080 6860