Bezichtiging

Het kopen van een huis is een grote stap. Het is belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je deze beslissing neemt. Een bezichtiging is een belangrijk onderdeel van het koopproces.

Wat is een bezichtiging?

Een bezichtiging is een gelegenheid waarbij je het huis kan bezoeken en de kwaliteit en staat van het huis kunt beoordelen. Het is belangrijk dat je bij een bezichting op een aantal punten let en de juiste vragen stelt.

Bezichtiging inplannen

Heb je een huis op het oog en wil je een bezichtiging plannen? Zorg dan dat je dit op tijd doet. In een oververhitte markt kun je niet altijd een bezichtiging plannen, afzeggen kan altijd. Een bezichtiging plan je eenvoudig door direct contact op te nemen met de verkopende makelaar, een belletje werkt het best.

Hoe werkt een bezichtiging?

Tijdens een bezichtiging is het belangrijk dat je de tijd neemt om het huis goed te bekijken. Vaak wordt je rondgeleid door de verkopende makelaar. Zorg dat je goed voorbereid een bezichtiging gaat doen, lees de stukken die de makelaar je toegestuurd heeft. Noteer de vragen die je hebt zodat je die niet vergeet. We hebben tien tips voor je als je een huis gaat bezichtigen.

10 tips voor een goede bezichtiging

  1. Bekijk foto's van het huis en de omgeving voordat je gaat. Bekijk ook het woningrapport van Walter, die kun je eenvoudig op walterliving.com per adres opvragen.
  2. Maak een lijst met vragen die je aan de makelaar wilt stellen tijdens de bezichtiging. Bijvoorbeeld: waarom willen de huidige bewoners verhuizen? Vanaf wanneer is de woning beschikbaar? Hoe is het contact met de buren? Zijn er veel bezichtigingen gepland? Hoe is de buurt? Hoe verloopt de bieding, is het op inschrijving? Zo ja, wanneer moet je bieding uiterlijk binnen zijn?
  3. Neem een notitieboekje en een camera mee om aantekeningen en foto's te maken.Vraag wel even aan de makelaar of je foto’s mag maken.
  4. Inspecteer de buitenkant van het huis, let op de staat van het dak, de gevel, ramen, deuren en verf.
  5. Zorg ervoor dat je op tijd bent voor de afspraak.
  6. Inspecteer het huis grondig, let op details en vraag om verduidelijking als je iets niet begrijpt. Let op de staat van de vloeren, muren, plafonds, verlichting en verwarming.
  7. Bedenk of het huis aan je verwachtingen voldoet en of je je er comfortabel voelt. Let op de grootte en indeling van elke kamer. Probeer te kijken naar de mogelijkheden van een huis, een kleur op de muur is eenvoudig aangepast.
  8. Controleer of er voldoende opbergruimte is. Waar staat de stofzuiger of de strijkplank?
  9. Bedenk of je interesse hebt om het huis te kopen en bespreek dit eventueel met je makelaar of verkoper. Vraag of er veel gegadigden zijn voor dit huis.
  10. Bezoek het huis ook op andere momenten van de dag. Een speeltuintje voor het huis kan leuk zijn of is het de hangplek van jongeren in de avond? Hoe is het verkeer tijdens de spits. Rijd op andere momenten van de dag een keer langs het huis om er achter te komen hoe de buurt dan aanvoelt.

Na een bezichting vraag je bij je Walter Expert een biedingsstrategie aan. De bevindingen van de bezichtiging deel je met hem of haar.

Bezichtigen maar!

Bezichtiging is een belangrijk onderdeel van het koopproces van een huis. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om het huis goed te inspecteren. Je Walter Expert kan je ook vooraf helpen om de juiste vragen op te stellen. En vooral; veel plezier tijdens de bezichtiging!

Walter adviseur

Ga je een huis kopen?

Boek je gratis oriëntatiegesprek met een Walter-adviseur. Wij begeleiden je bij het kopen van je volgende woning.

Plan een gratis kennismaking

Lees verder

Een splitsingsakte is een document dat door een notaris wordt opgesteld om een gebouw te splitsen in meerdere appartementsrechten. In deze akte staat welke appartementsrechten er zijn en waar ze zich bevinden. Elke losse woning in het gebouw valt dan onder een appartementsrecht. Lees verder →

BKR toetsing, afgeleid van het Bureau Krediet Registratie, is een procedure die wordt gebruikt om de kredietwaardigheid van individuen te beoordelen. Deze toetsing speelt een cruciale rol in financiële transacties, zoals het aanvragen van een lening, hypotheek of creditcard. Lees verder →

Als je een woning koopt, dan kan het zijn dat de woning onderdeel is van een Vereniging van Eigenaren (VvE). VvE’s zijn verplicht te sparen voor onderhoud in het reservefonds. Lees verder →