Een overdrachtsakte is een document waarin de voorwaarden van de verkoop van een huis worden vastgelegd.
Het komt inhoudelijk voor een groot deel overeen met de voorlopige koopovereenkomst. Het document bevat informatie over de partijen die betrokken zijn bij de transactie, de prijs van het huis, de voorwaarden van de verkoop en de verplichtingen van de koper en de verkoper. De overdachtsakte wordt ook wel leveringsakte genoemd en wordt opgesteld en verzorgt door een notaris.
Het ondertekenen van een overdrachtsakte
Voorafgaand aan een overdrachtsakte wordt de voorlopige koopovereenkomst ondertekend. Als de ontbindende voorwaarden daarvan zijn vervallen en de datum van de woningoverdracht bij de notaris is aangebroken dan wordt op het notariskantoor de overdrachtsakte opgesteld en ondertekend door kopers en verkopers.
Deze akte moet overeenkomen met de gemaakte afspraken in de koopovereenkomst. Voordat je een overdrachtsakte ondertekent, moet je zeker weten dat je begrijpt wat er in het document staat en dat je in staat bent om alle verplichtingen in de overdrachtsakte na te komen. Als een koper de Nederlandse taal niet machtig genoeg is, dan is het wettelijk verplicht om een officiële tolk aanwezig te hebben om de overdrachtsakte te vertalen. Het notariskantoor kan een tolk regelen.
Voordat je als koper de overdrachtsakte gaat ondertekenen kun je nog een eindinspectie doen in de woning. Mocht er onverhoopt iets niet in orde zijn meldt dit dan direct aan de notaris. De notaris kan het gebrek dan in de akte opnemen en eventueel een bedrag in depot houden. Het gaat er dan meestal om dat de verkoper de woning niet keurig ‘leeg-en bezemschoon’ heeft achtergelaten of dat afspraken over bijvoorbeeld het achterlaten van de lampen geschonden zijn.
Implicaties van een overdrachtsakte
De overdrachtsakte wordt ingeschreven bij het Kadaster. Daar worden alle onroerende zaken in Nederland geregistreerd. Deze inschrijving is openbaar, wat betekent dat iedereen jouw inschrijving kan opzoeken en te weten kan komen wie eigenaar van de woning is en of er een hypotheek op rust en de hoogte daarvan. Want, ook je hypotheekakte wordt geregistreerd in de openbare registers. In de overdrachtsakte worden ook zaken met betrekking tot de omgeving geregeld, zoals bijzondere lasten als het recht van overpad van naastgelegen woningen.
Notariskosten
De notaris zorgt ervoor dat de aankoop van jouw woning wettelijk helemaal waterdicht is en dat er achteraf geen onaangename verrassingen jouw richting uitkomen. Hij registreert de woning ook als zijnde jouw officieel eigendom. Onder deze kosten vallen onder meer het ereloon en administratieve kosten. De notariskosten zijn eenmalig aftrekbaar van de belastingsaangifte voor het belastingjaar waarin de woning gekocht is.
Registratierechten
Registratierechten – ook wel bekend als “schrijfgeld” – zijn belastingen die je dient te betalen bij het registreren van de aankoop van een onroerend goed, zoals een woning of grond. Deze vormen de grootste bijkomende kost bovenop de aankoop van een woning. De notaris registreert enkel, het bedrag zelf gaat naar de overheid. Deze kosten verschillen naargelang het gewest waarin je jouw woning koopt.
Ga je een huis kopen?
Boek je gratis oriëntatiegesprek met een Walter-adviseur. Wij begeleiden je bij het kopen van je volgende woning.
Plan een gratis kennismakingLees verder
Waar ben je naar op zoek?
Walter Living is geregistreerd in Nederland op het adres Walter Tech, B.V. Singel 542, 1017AZ, Amsterdam. Ons KvK-nummer is 73708585 en ons BTW-nummer is NL859636033B01.
Diensten
Liever even contact via WhatsApp? Stuur een appje naar 085 080 6860