Aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek die je neemt zonder dat je periodiek aflossingen doet. In plaats daarvan betaal je alleen rente over het geleende bedrag. Dat betekent dat je bij deze hypotheekvorm niets aflost en dat je aan het einde van de lening het bedrag in één keer moet aflossen. Je hypotheekschuld blijft gedurende de looptijd hetzelfde, tenzij je ervoor kiest om gaandeweg aflossingen te doen. Meestal mag je 10 tot 20% boetevrij per jaar aflossen.

Voordelen van een aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek heeft een aantal voordelen. Ten eerste zijn je maandelijkse lasten lager, omdat je alleen rente betaalt. Ten tweede heb je de flexibiliteit om te besluiten of je een bedrag wilt aflossen of niet. Als je extra geld hebt, kun je dat gebruiken om je hypotheek te verkorten.

Nadelen van een aflossingsvrije hypotheek

De nadelen van een aflossingsvrije hypotheek zijn dat je rentes meestal hoger zijn dan bij andere hypotheekvormen. Meestal is het verschil 0,05 tot 0,2%. Ook is het bedrag dat je uiteindelijk terugbetaalt meestal hoger. Als je geen aflossingen doet, wordt het bedrag dat je uiteindelijk terugbetaalt groter, omdat je rente betaalt over het geleende bedrag.

Hoe krijg je een aflossingsvrije hypotheek?

Bij de meeste hypotheekverstrekkers kun je een aflossingsvrije hypotheek afsluiten tot maximaal 50% van de marktwaarde van je woning. De andere helft moet je aflossen. Bijvoorbeeld met een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Als je een aflossingsvrije hypotheek wilt afsluiten, doe je een aanvraag bij je bank.

Als je op zoek bent naar een manier om je woning te financieren, is een aflossingsvrije hypotheek een interessante optie. Het heeft voordelen, zoals lagere maandelijkse lasten en flexibiliteit, maar het heeft ook nadelen, zoals hogere rentetarieven en een hogere uiteindelijke terugbetaling. Als je het goed aanpakt, kan een aflossingsvrije hypotheek een goede manier zijn om je woning te financieren.

Meer verhalen van Walter Living

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar
Marije Smelt |

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om het vinden van de perfecte woning, maar ook om het navigeren door het complexe aankoopproces. Gelukkig is er Walter, jouw betrouwbare digitale aankoopmakelaar die je helpt bij elke stap die je moet nemen.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.
Marije Smelt |

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar