Eigen geld

Eigen geld

Bovendien is soms je maximale hypotheek niet toereikend om een huis te kopen; ook dan is eigen geld voor een huis kopen nodig.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig?

Hoeveel eigen geld je nodig hebt, wisselt per situatie. Je kunt met de hypotheek die je krijgt van de bank alleen de woning financieren. Bij het kopen van een woning komen nog veel meer kosten kijken. Alle deze bijkomende kosten betaal je uit eigen zak. Dit zijn bijvoorbeeld:

Gemiddeld bedragen de kosten koper zo'n 5 tot 6% van de aankoopprijs van een woning.

Hoe breng je eigen geld in als je een huis koopt?

Er zijn drie manieren waarop je eigen geld kunt steken in je eigen woning. Ten eerste kun je er dus de bijkomende kosten van betalen. Ten tweede kun je er ook een deel van de koopsom mee betalen. Heb jij al een koopwoning en ga je verhuizen? Dan is er een derde mogelijkheid, het bedrag eigen geld integreren in de levensverzekering. Betaal je een deel van de koopsom met eigen geld? Dan wordt de hypotheek die je nodig hebt om het huis dat je op het oog hebt te kopen lager. Je hoeft dus minder geld te lenen.

Wat kun je maximaal lenen?

Als je eigen geld inbrengt, dan heeft dat geen invloed op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Je inkomen en het eigen geld dat je inbrengt. bepaalt namelijk wat je maximaal kunt lenen. Breng je eigen geld in, dan kun je eventueel wel een duurdere woning kopen of een lagere rente betalen.

Wat behoort tot eigen geld?

Eigen geld is geld dat je zelf bezit. Dit kan zowel eigen spaargeld zijn als geld dat je gekregen hebt door een schenking of erfenis van een familielid. Je kunt deze schenking inzetten voor de aankoop van een huis of het afbetalen van je hypotheek. Een schenking telt als eigen geld en mag je dus gebruiken om de bijkomende kosten te betalen. Eigen geld is ook de overwaarde uit de verkoop van je huidige woning. Als je een tweede huis gaat kopen met overwaarde, spreken we ook over eigen geld.

Meer verhalen van Walter Living

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar
Marije Smelt |

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om het vinden van de perfecte woning, maar ook om het navigeren door het complexe aankoopproces. Gelukkig is er Walter, jouw betrouwbare digitale aankoopmakelaar die je helpt bij elke stap die je moet nemen.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.
Marije Smelt |

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar