Vind een huis dat bij je past (huis kopen deel 1)

Vind een huis dat bij je past (huis kopen deel 1)

De eerste keer de sleutel omdraaien in je eigen stek geeft een fantastisch gevoel. Toch vergt het vinden van een huis dat bij je past best wat werk. Het vinden van een huis die overeenkomt met ál jouw wensen is zo goed als onmogelijk.

In de vijfdelige blogserie ‘Huis kopen’ bespreken we hoe je bepaalt wat voor een huis bij je past, waar je op moet letten tijdens een bezichtiging, hoe je moet bieden en onderhandelen, alles over het voorlopige koopcontract en het regelen van je hypotheek.

Laten we beginnen bij het begin. Hoe kom je erachter welk soort huis het beste bij je past?

Elk type huis heeft zijn voordeel

Hoe een thuis eruit ziet is voor iedereen anders. Sommigen willen per se een huis met geschiedenis en anderen starten liever vanaf nul. We zetten hieronder een paar van de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Bestaand huis kopen

Een bestaand huis is een woning dat al eerder bewoond is geweest. Of dit 5 jaar is of 150, je bent niet de eerste bewoner.

Wat zijn de voordelen van het kopen van een bestaand huis?

Voordelen van een bestaand huis

Het is een huis met geschiedenis, waardoor het hoogstwaarschijnlijk een stuk persoonlijker voelt dan een nieuwbouwwoning.

  • Alle voorzieningen zijn (meestal) aanwezig in het huis, zoals de badkamer, een keuken of het toilet. Het kan wel of niet jouw smaak zijn, maar het is er wel. De aanwezigheid van deze basisvoorzieningen maakt dat het ook makkelijker is om sneller te verhuizen en dat je kan opknappen als het uitkomt voor jouw portemonnee.
  • Bij een bestaande woning is er over het algemeen geen vaste prijs. Daarom valt er meestal over de prijs te onderhandelen.

Nadelen van een bestaand huis

  • Bij het kopen van een bestaand huis moet je overdrachtsbelasting betalen aangezien je niet de eerste bewoner van het huis bent. De overdrachtsbelasting bedraagt 2% van de koopsom en dat kan, afhankelijk van de koopsom, flink oplopen.
  • Een bestaand huis heeft over het algemeen meer onderhoud nodig. Door de leeftijd van het huis en vorige bewoners is er ook een grotere kans op verborgen gebreken.

Nieuwbouwwoning

Een nieuwbouwwoning is gebouwd door projectontwikkelaars of woningcorporaties in opdracht van particulieren of gemeenten.

Als je helemaal vers wil beginnen, is een nieuwbouwwoning waarschijnlijk echt wat voor jou.

Voordelen van een nieuwbouwwoning

  • Wanneer je jezelf inschrijft voor een nieuwbouwproject, kun je de indeling van je huis helemaal zelf bepalen. Deze creatieve vrijheid is voor velen een van de grootste voordelen.
  • Omdat alle voorzieningen, elektra en leidingen nieuw geplaatst worden, heb je de komende aantal jaren weinig tot geen onderhoud.
  • Een nieuw huis betekent dat jij de eerste bewoner bent en dus geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen.

Nadelen van een nieuwbouwwoning

  • De koopprijs van een nieuwbouwwoning staat vast, daardoor is het lastig onderhandelen over de prijs.
  • De kosten van basisbenodigdheden zoals de keuken komen nog bovenop de koopsom. Ook het behangen of stucen van de muren en het kopen en leggen van de vloeren zijn voor eigen rekening.
  • Misschien is dit punt meer een risico dan een nadeel, maar een nieuwbouwproject kan veel vertraging oplopen.

Appartement kopen

Dit is een woning in een groter gebouw en heeft meestal één verdieping. Wanneer een appartement meerdere verdiepingen heeft wordt het maisonnette genoemd en een eenkamerappartement vaak studio. In de grotere (rand)steden beginnen veel starters in appartementen in plaats van een grotere woning.

Voordelen van een appartement:

  • Een appartement heeft over het algemeen een kleiner woonoppervlakte en ligt tussen meerdere woonlagen. Daardoor liggen de verbruikskosten meestal wat lager.
  • Omdat de vraagprijzen voor een appartement geregeld wat lager liggen dan een complete woning, is het makkelijker een hypotheek te krijgen.

Nadelen van een appartement:

  • Appartement zijn meestal gelijkvloers en niet altijd even handig ingedeeld wat kan betekenen dat je minder bruikbaar vloeroppervlak tot je beschikking hebt.
  • Omdat een appartement deel is van een groter gebouw, kan het zijn dat je meer overlast ervaart door andere bewoners van het pand.
Maak je wensenlijstje voordat je op huizenjacht gaat

Definieer je wensenlijst

Onthoud: ieder mens is anders en smaken verschillen. Wat misschien perfect bij een ander past, kan jou afschrikken. Er zullen huizen voorbij komen die helemaal niet bij je passen en die het net zo goed wel, als niet zouden kunnen zijn. Daarom is het verstandig om een wensenlijst te maken.

Bepaal waar jouw huis aan moet voldoen en zet het op papier. Zo kun je makkelijker een selectie maken en een hoop huizen negeren.

Hieronder zijn een aantal dingen waar je op moet letten in je wensenlijst:

  1. Locatie Het is goed jezelf te bedenken waar je wil wonen. Misschien wil jij de straat oversteken en een park binnenwandelen, dichtbij een station of is het uitzicht vanuit je slaapkamerraam wel het allerbelangrijkst.
  2. Gezins-/woonsituatie Kijk verder dan alleen het aantal koppen met wie je gaat wonen en meer naar de behoeften per persoon. In 2019 telt Nederland 1,9 miljoen zelfstandige ondernemingen, er is dus kans dat je huis een werkruimte nodig heeft waar rustig gewerkt kan worden.
  3. Budget Het creëren van een financieel overzicht gaat je helpen met de inschatting of jouw droomhuis te betalen is. Check wat voor eenmalige kosten bij het kopen van een huis horen en schat in of dit in jouw budget past.
  4. Afstand Niet voor iedereen even belangrijk, maar dit punt kan zomaar je woongenot bepalen. Werk je in de buurt van je (nieuwe) huis of moet jij straks tijdens de spits naar je werk en terug rijden? Een goeie om bij stil te staan.
  5. Toekomst Ben jij dezelfde persoon als vijf jaar geleden? Wij denken van niet. Het is super belangrijk om te kijken naar wat er mogelijk komen gaat. Ga je settelen en een gezin starten of wil je nog rond de wereld reizen? Beide kan ook natuurlijk. De toekomst begint nu en het is lastig om je in een paar zinnen te vertellen wat voor invloed het kan hebben op het kopen van een huis. Daarom gaan we daar hieronder nog even over verder.
  6. Voorzieningen In steden valt dit puntje meestal wel te overzien, maar in buitenwijken of dorpen is het belangrijk om hier even bij stil te staan. Wanneer je meerdere keren per week de auto moet pakken om naar school, supermarkt, bakker of winkel te gaan ben je wellicht niet zo blij. Het is wel zo prettig om dit soort voorzieningen in de buurt van je huis te hebben.

Toekomstplannen met je huis

Dan is het ook belangrijk om even vooruit te kijken. Probeer een beeld te schetsen van wat de toekomst je brengen zal, zodat je niet binnen de kortste keren je huis ontgroeit. Ben jij een gezinsmens of liever solo en wil je je binden aan een plek of liever de flexibiliteit hebben om voor langere tijd weg te gaan?

Kijk ook naar de kosten die bij het kopen van een huis horen. Denk hierbij aan overdrachtsbelasting, notaris- en taxatiekosten, kosten voor een bouwtechnische keuring of kosten voor een lening. Deze kosten maken het onaantrekkelijk om snel te verhuizen, om iets uit de investering te halen moet je minimaal 5 jaar in je nieuwe huis willen wonen.

Financiën, budget en maximale hypotheek

Tot slot misschien wel het allerbelangrijkste punt, financiën. Je zal zelf of met hulp van een adviseur moeten uitrekenen wat je kan betalen, lenen of wat de hoogte van je maximale hypotheek wordt. Gelukkig kun je online makkelijk uitrekenen wat dit voor jou betekent. Check meerdere tools om zeker te weten wat voor jou van toepassing is, niet elke rekentool werkt even goed.

Niet alleen wat je kan betalen, maar ook wat je wil betalen voor de woning is belangrijk. Naast de eenmalige kosten die horen bij het kopen van een huis, zijn er ook maandelijks terugkerende kosten waar je rekening mee moet houden. Het is aan jou om te bepalen welke regeling het beste bij jou past, meer budget om leuke dingen te doen of zo snel mogelijk je huis aflossen.

Huis kopen deel 2

Nu je weet wat voor huis het beste bij je past, welke punten op je wensenlijstje moeten staan en waar je op moet letten qua financiën kunnen we verder naar de volgende stap: de bezichtiging. Huizen bezichtigen is leuk en spannend, maar ook zeker een vak apart. Je moet weten welke zaken je goed in de gaten moet houden. Ook daar kunnen we je een handje bij helpen. De volgende blog gaat over waar je op moet letten tijdens een bezichtiging.

Meer verhalen van Walter Living

Waar moet je op letten tijdens een bezichtiging? (huis kopen deel 2)
Marcel de Graaf |

Waar moet je op letten tijdens een bezichtiging? (huis kopen deel 2)

Het is belangrijk om een twee brillen op te zetten tijdens bezichtigen: de roze waarmee je verliefd kan worden op het huis, en een computerbril die objectief kijkt naar het pand.

Huis kopen & bieden · 5 minuten leestijd
Walter Weetje: Heb je een appartement in de stad? Dan ben je een spekkoper
Menno Schellekens |

Walter Weetje: Heb je een appartement in de stad? Dan ben je een spekkoper

De groei van de huizenmarkt is niet gewoon lineair. En ja, dat zien we terug in de groei in de huizenmarkt.

Opiniestukken · 2 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
Waar moet je op letten tijdens een bezichtiging? (huis kopen deel 2)