Wees slim met bieden en onderhandelen (huis kopen deel 3)

Wees slim met bieden en onderhandelen (huis kopen deel 3)

Het huis is bezichtigd en je bent klaar om een bod te doen. Hoe maak je nou een juist openingsbod dat niet te hoog of te laag is? Je kan een verkoper afschrikken met een te laag bod, waardoor je helemaal niet meer serieus wordt genomen en geen kans meer maakt. Aan de andere kant wil je ook niet de gek zijn die veel te veel betaald voor een huis. Daarom is het zo ontzettend belangrijk om een slim openingsbod te doen. Zo pak je dit aan.

In de vijfdelige blogserie ‘Huis kopen’ bespreken we hoe je bepaalt wat voor een huis bij je past, waar je op moet letten tijdens een bezichtiging, hoe je moet bieden en onderhandelen, alles over het voorlopige koopcontract en het regelen van je hypotheek.

Kennis is macht. Des te meer informatie je hebt over je droomwoning, des te sterker je staat in de onderhandeling.

Onderhandelen: onze tips op een rijtje

De onderhandeling begint zodra jij een bod doet. De verkoper kan dan een tegenbod doen. Zo’n onderhandelingsproces is zenuwslopend en kan aardig wat tijd kosten. Daarom hebben wij een aantal tips die jouw leven een stuk makkelijker zullen maken.

Tip 1: bepaal jouw grens bij het bieden

Je maximale hypotheek is iets heel persoonlijks. Wat je maximaal kan en wil lenen per maand, is afhankelijk van verschillende zaken zoals je inkomen, je arbeidsverband en een eventuele studieschuld. Als je momenteel in een koophuis woont, heb je wellicht overwaarde of een restschuld. Dit neem je mee naar je volgende huis en heeft effect op je maximale hypotheek.

Soms kan het handig zijn om met een onafhankelijke hypotheekadviseur te praten, zo weet je precies waar je aan toe bent. Maar er zijn ook verschillende online tools waar je kan berekenen wat je maximaal kan lenen.

Het kan zo zijn dat de vraagprijs hoger ligt dat jouw maximale grens. Je kan natuurlijk altijd een bod doen om de gok te wagen. Wees je er wel van bewust dat je naast de aankoopsom ook andere eenmalige kosten zijn verbonden aan het kopen van een huis. Zorg dus als eerste dat je financiën op orde zijn.

Tip 2: weet ALLES over het huis

Voordat je het openingsbod doet, zijn er verschillende zaken die je moet uitzoeken. Want hoe meer jij weet over het huis, hoe steviger je in je schoenen staat tijdens de onderhandeling.

Je kan jezelf de volgende vragen stellen om álles te weten te komen over het huis:

  • Is er een prijsstijging of -daling? Als de woning in prijs is gedaald, dan kan dit betekenen dat het einde van de onderhandelingsruimte dichtbij is. Dat is gunstig omdat de vraagprijs lager wordt en dus waarschijnlijk makkelijker te realiseren. Is de woning gestegen in prijs, dan kan dit betekenen dat de vraagprijs misschien te laag is ingezet. Blijf in dit geval dichtbij jezelf en wat je maximaal te besteden hebt. Je kan deze stijging of daling heel gemakkelijk terugvinden in een Walter rapport.
  • Hoe lang staat het huis te koop? Hoe lang een woning te koop staat, kan verschillende redenen hebben en in de meeste gevallen is het gunstig voor de koper.
  • Hoe snel wil de verkoper van het huis af? De verkoper kan bijvoorbeeld naar het buitenland willen en moet daarom de woning snel verkopen. Ook kan de verkoper al een ander huis hebben gekocht en tegen dubbele woonlasten aanhikken.
  • Moet er iets gebeuren aan het huis? Als een huis - of delen van het huis - recentelijk gerenoveerd is, is het niet aannemelijk dat de verkoper snel zal zakken met de prijs. Als de badkamer daarentegen al meer dan 20 jaar een ondergeschoven kindje is, zal je dit zien in de uiteindelijke koopsom. De koper, hopelijk jij, zal namelijk opdraaien voor deze kosten.
  • Wat is de huidige hypotheek? Je kan er achter komen voor hoeveel de huidige bewoners hun hypotheekbedrag hebben ingeschreven. In Walter Plus rapport vertellen we je alles de eigendoms- en koopsominformatie en kan je deze stukken direct downloaden. Als je weet wat de huidige hypotheek is, kan je zien wat de verkoper erop zal verdienen of wat hun ondergrens is.
Walter Living: straatbeeld Amsterdam

Je kan zelf documenten opvragen bij het Kadaster en de WOZ opvragen bij de gemeente. Via Walter Living krijg je alles in een, zodat je online niet meer hoeft te zoeken. Bij Walter krijg je alle details van het huis, gebaseerd op data van het Kadaster, de gemeente en nog veel meer databronnen. Ook zijn de Kadasterstukken gewoon te downloaden als PDF. Met deze informatie sta je sterker in de onderhandeling en heb je een goed referentiekader voor een juist openingsbod.

Met de Walter Aankoopservice word je gekoppeld aan een van onze experts die je helpen het juiste bod uit te brengen. Lukt het niet? Wij helpen je net zo lang tot je een huis gevonden hebt en je bod geaccepteerd is.

Hou je hoofd koel en laat je niet van de leg brengen tijdens de onderhandeling.

Tip 3: blijf ademhalen

Geduld is een schone zaak. Hou je hoofd koel en laat je niet van de leg brengen tijdens de onderhandeling. Iedereen heeft daar z’n eigen manier voor, maar we zullen je op weg helpen met enkele algemene tips:

  • Wees serieus Wanneer je serieus overweegt een bod te doen, laat dit dan merken aan de verkopende partij.
  • Mes snijdt aan twee kanten Ze kunnen het je nog zo gunnen, maar misschien sluit het aanbod helemaal niet aan bij wat ze zelf in gedachten hadden.
  • Wees eerlijk Je weet wat ze zeggen: Als is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt ‘m wel. Zelfs al is dit niet het geval. Lieg nooit.
  • Denk verder dan het financiële plaatje Het gaat om veel geld. Bedenk je daarom hoe lang je in een huis wilt blijven wonen. Probeer de toekomst voor je te zien en focus niet alleen op de hoogte van de investering.

Tip 4: onderhandel over meer dan alleen de prijs

Zoals in elke onderhandeling, wil je een sterke positie innemen. Onderhandel daarom niet alleen over de prijs, maar neem de opleveringstermijn, de bouwtechnische keuring, en andere (roerende) zaken, zoals gordijnen of vloerbedekking, mee in de onderhandeling.

Als je weet wat de verkopende partij wil en zelf in gedachten heeft, kan je ook meerdere opties voorleggen. Bijvoorbeeld wat betreft de opleveringsdatum. Stel één bod voor met dat je er morgen ingaat en één met ingang over een halfjaar. Dan kan je namelijk onderhandelen met de verkopende partij over iets anders dan de prijs en ze ergens anders tegemoet te komen.

Tip 5: focus niet op één huis

Hou je ogen en oren open voor andere huizen. Het lijkt misschien het huis van je dromen, maar er is altijd een kans dat de koop niet doorgaat. Laat de verkopende partij weten dat je meerdere huizen op het oog hebt, zelfs al is dit niet het geval. Je hoeft geen details te noemen, maar laat hoogstens de naam van een wijk of buurt vallen.

Doe een scherp bod, maar niet te scherp. De verkoper van het huis moet zich wel serieus genomen voelen.

Tip 6: blijf nuchter en zakelijk

Het bod dat je doet, moet juist zijn. Kijk hoeveel je onder of boven de vraagprijs kan bieden en doe dus een scherp bod, maar niet te scherp. De verkoper van het huis moet zich wel serieus genomen voelen. Is dit niet het geval, dan is de kans groot dat je bod wordt afgeslagen en je geen tegenbod krijgt. Te hoog bieden is ook niet verstandig, je moet wel de financiering rond kunnen krijgen.

Wanneer je een bod hebt gedaan, krijg je waarschijnlijk een bericht van de verkopende partij om te laten weten dat ze wel of niet akkoord zijn. Blijf dan zo neutraal mogelijk, zelfs al ben je mega geïnteresseerd. Is de verkoper niet akkoord met het bod, onderhandel dan verder en doe een nieuw bod. Houd wel altijd je financiën in je achterhoofd, je wil geen verlies maken natuurlijk.

Extra hulp nodig? Overweeg Walter Living

Het kan helpen om een aankoopmakelaar in de arm te nemen, maar het hoeft helemaal niet. Je kan namelijk heel veel zelf doen. Vooronderzoek naar je droomwoning helpt je om je onderhandelingspositie te versterken, dit scheelt bij het maken van een juist openingsbod en gedurende het hele proces.

Walter Living is de perfecte leidraad wanneer het gaat om vooronderzoek, je krijgt inzicht in alle data rondom het huis. Als je kiest voor Walter krijg je persoonlijke hulp van een van onze experts. Walter is je digitale aankoopmakelaar. Naast waardebepaling, prijsverloop, marktanalyse, vraagprijs vs. koopsommen en informatie over max. 100 referentiepanden, duikt jouw expert in de data en komt met een advies over wat je kan bieden. Je krijgt dan een op maat gemaakte biedingsstrategie die bij je past (en dat voor een vast bedrag € 3.950).

Huis kopen deel 4

Nu je weet hoe je jezelf moet gedragen tijdens een onderhandeling en tijdens het maken van een openingsbod, kunnen we door met de volgende stap: het (voorlopig) koopcontract tekenen. Hoe je dit doet, wat erbij komt kijken en hoe wij je daarbij kunnen helpen lees je in de volgende blog.

Meer verhalen van Walter Living

Het voorlopig koopcontract tekenen (huis kopen deel 4).
Marcel de Graaf |

Het voorlopig koopcontract tekenen (huis kopen deel 4).

Een voorlopig koopcontract is niet zo 'voorlopig' als je denkt. In Huis Kopen deel IV vertellen we wat een koopakte of voorlopig koopcontract eigenlijk is.

Huis kopen & bieden · 6 minuten leestijd
Kijkje in de keuken: Hoe Walter Living binnen miliseconden zoekt in negen miljoen adressen
Marcel de Graaf |

Kijkje in de keuken: Hoe Walter Living binnen miliseconden zoekt in negen miljoen adressen

In deze serie technische artikelen nemen we je mee achter de schermen bij Walter. Dit is hoe we negen miljoen adressen binnen milliseconden doorzoeken.

Achter de schermen · 5 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
Het voorlopig koopcontract tekenen (huis kopen deel 4).